Man som hävdas vara Greenpeace-medgrundare sprider missvisande påståenden om klimatförändringarna
- Publicerad den 19 december 2024 15:24
- Lästid: 12 minuter
- Anna HOLLINGSWORTH, AFP Finland
Copyright © AFP 2017-2025. Kommersiell användning av innehållet kräver en prenumeration. Klicka här för mer information.
"Experten: 'Klimatkrisen' är ett komplett påhitt!" Detta är rubriken till en artikel som skärmdumpats i ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades den 8 november 2024 och delats över 900 gånger sedan dess.
En Google-sökning visar att skärmdumpen kommer från en SwebbTV-artikel från den 28 april 2023. Den antirasistiska tidskriften Expo beskriver SwebbTV som en "högerextrem och konspirationsteoretisk" sajt. AFP har granskat påståenden gjorda på sajten även tidigare, t.ex. här.
SwebbTV-artikeln handlar om en intervju på Australiens Sky News-kanal med Patrick Moore som påstås vara en "medgrundare av Greenpeace". Artikeln har en länk till en video av intervjun på YouTube, uppladdad av CO2 Coalition, en grupp som främjar koldioxid (CO2) och fossila bränslen, i februari 2021. Intervjun publicerades även på Sky News-webbsidan vid samma tidpunkt.
Moore gör flera påståenden om dagens klimatförändringar i intervjun, inklusive att klimatkrisen är "ett komplett påhitt" och ingenting speciellt jämfört med det förflutna klimatet; att antalet isbjörnar ökar och att de inte påverkas av klimatförändringarna; och att sol- och vindenergi orsakar strömavbrott.
Han kritiserar också Facebooks "faktagranskningskampanj om klimatförändringarna". AFP samarbetar i Metas program för faktagranskning av tredje part, såsom flera andra nyhets- och faktagranskningsorganisationer.
Intervjun och Moores påståenden spreds också i en artikel på Vaken.se den 3 november 2024. AFP har granskat Vaken.se även tidigare, t.ex. här.
Vem är Patrick Moore?
Moore har tidigare spridit desinformation om klimatet och har granskats av AFP flera gånger, t.ex. i artiklar på engelska och franska.
Moore framställs ofta som grundare eller medgrundare av Greenpeace, som i SwebbTV- och Vaken.se-artiklarna.
Miljöorganisationen förklarade ändå i ett uttalande (arkiverad version) att även om Moore spelade en viktig roll i organisationen i flera år var han inte bland dess grundare och har inte längre kopplingar till den, utan förmedlar åsikter som Greenpeace inte stöder.
Enligt Desmog, en journalistisk plattform med fokus på klimatförändringarna, har Moore jobbat för gruv- och skogsindustrin, PVC-tillverkare och kärnkraftsindustrin samt försvarat bioteknologi (arkiverad version).
Följderna av människoorsakade klimatförändringar är verkliga
Moore påstår att "klimatkatastrofen" eller "nödläget" är "komplett påhittat".
I verkligheten råder det ändå ett brett samförstånd bland forskare att koldioxidutsläpp driver klimatförändringarna.
IPCC:s sjätte utvärderingsrapport (arkiverad version) som publicerades mellan augusti 2021 och april 2022 är den mest omfattande utvärderingen om det rådande vetenskapliga läget beträffande klimatförändringarna. Där konstateras att det är "entydigt att människans påverkan har värmt upp atmosfären, oceaner och jorden" (arkiverad version).
Flera studier visar att en överväldigande majoritet av forskarna anser att klimatförändringarna beror på mänsklig påverkan. En studie som publicerades 2021 i tidskriften Environmental Research Letters (arkiverad version) visar att mellan 91 % och 100 % av forskarna delar synen. Forskare med en högre grad av expertkunnande är mer benägna att se sambandet. Bland dessa råder "100 % enighet om att jorden huvudsakligen värms till följd av mänsklig aktivitet", enligt studien.
Dessutom är konsekvenserna av klimatförändringarna redan tydliga.
Enligt IPCC "påverkar människoorsakade klimatförändringar redan flera väder- och klimatextremfenomen i alla regioner runt om i världen".
I en studie från 2022 uppskattas att klimatförändringarna ökar sannolikheten för olika typer av extremväderfenomen, såsom översvämningar och stormar (arkiverad version). Också en rapport (arkiverad version) från 2021 av Världsmeteorologiska organisationen visade att antalet väderkatastrofer har ökat femfaldigt under de senaste femtio åren, orsakat av klimatförändringar och fler extrema väderfenomen samt att förbättrad rapportering också spelar en roll.
I en analys av Carbon Brief från augusti 2022 undersöktes fler än 500 extrema väderfenomen och resultaten visade att i över 70 % av fallen var väderfenomenen mer sannolika eller allvarligare på grund av de mänskligt orsakade klimatförändringarna (arkiverad version).
De nuvarande klimatförändringarna saknar motstycke
Ett annat påstående av Moore är att klimatet alltid har varierat och att någonting som händer i det globala klimatet i dag inte är ovanligt när man jämför det med de senaste 10 000 åren, eller perioden som kallas för Holocen.
Det är välkänt att jorden genomgått många extremt varma perioder under sin 4,54 miljarder år långa historia och är relativt kall idag, uppger USA:s vädermyndighets NOAA på sin webbsida (arkiverad version). De varmaste perioderna inträffade ändå innan människor existerade och långt innan den moderna civilisationen uppkom och utvecklades under de senaste 10 000 åren, enligt NOAA.
Detta står ändå inte i motsättning till att klimatet i dag förändras mycket snabbt. I denna faktagranskning från augusti 2022 sade Ed Hawkins, professor i klimatvetenskap vid University of Reading, att temperaturförändringarna under de senaste 10 000 åren inte har varit lika snabba som de är i dag.
"Globala temperaturer har tidigare varierat inom ett stort spann men dessa förändringar tar tiotusentals år. Vi vet att det finns naturliga orsaker till dessa cykler på grund av jordens omloppsbana runt solen", sade Hawkins. Han tillade ändå att "vad vi ser under de senaste 2 000 åren är en mycket mild nedgång och sedan i slutet ser man plötsligt en snabb temperaturuppgång som är mycket kraftigare än vad vi har sett under de senaste 2 000 åren."
Problemet är att förändringen sker så snabbt, sade Pelle Boberg, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, till AFP i ett mejl den 15 februari 2024 i denna faktagranskning.
"Den snabbt ökande halten av koldioxid som växthusgas värmer atmosfären i snabb takt och därmed (i ett geologiskt perspektiv mycket snabb fart) förändrar hela jordens klimat", sade han. "Förändringen går så snabbt att det blir allt svårare för ekosystem att hinna justera sig."
Trenden visas i IPCC:s rapport från augusti 2021 (arkiverad version) och sammanfattas i grafen nedan.
Moore påstår också att "temperaturen och vädret" "ibland har varit mycket mer extrema än i dag" under Holocen. Holocen är den nuvarande perioden mellan istider som inleddes för drygt 11 000 år sedan.
"Vi är säkra på att en likartad global uppvärmning som sker nu inte har inträffat under de senaste 10 000 åren", berättade Nicholas McKay för AFP i ett mejl den 20 november 2024. McKay är lektor vid School of Earth and Sustainability vid Northern Arizona University och har gjort omfattande forskning om klimatförändringarna. T.ex. IPCC drog slutsatsen 2021 att yttemperaturen på jorden mellan 2011 och 2020 i genomsnitt var "varmare än någonsin under de senaste 100 000 åren" (arkiverad version).
McKay sade ändå att om man zoomar in på en mindre region, ett visst år, en viss månad eller dag saknar forskarna detaljerade uppgifter och det är därför möjligt att temperaturerna var mer extrema någon gång under Holocen i vissa områden.
Han underströk att kunskapen om hur klimatet har förändrats historiskt är avgörande för att förstå de nuvarande klimatförändringarna. Detta har gjort det möjligt för forskare att utveckla en uppfattning om hur och varför klimatet förändras naturligt, till följd av t.ex. förändringar i solen och vulkanutbrott.
"Inga av de där naturliga orsakerna kan förklara uppvärmningen som vi sett under de senaste 100 åren, den enda rimliga förklaringen för vad vi ser är den massiva ackumuleringen av antropogena växthusgaser som fångar upp värme och driver uppvärmningen över hela planeten", sade han.
Isbjörnar påverkas av klimatförändringarna
Moore talar också om isbjörnar. Han påstår att de inte påverkas av klimatförändringarna och att antalet isbjörnar har ökat från 8 000 till 38 000 i dag eftersom arktiska stater skrev under ett avtal för att begränsa jakten på dem 1973.
Isbjörnarna är ett vanligt ämne i klimatdesinformation, och AFP har granskat likadana påståenden även tidigare.
Som det förklaras i denna engelska faktagranskning från 2023, behöver isbjörnar havsis för att jaga säl som föda. Isen försvinner eftersom den nordligaste delen av världen värms upp till fyra gånger snabbare än resten av världen, enligt en studie som publicerades i tidskriften Nature i augusti 2022 (arkiverad version). Experter som intervjuades av AFP för den tidigare faktagranskningen var överens om att minskningen av habitatet på grund av den smältande havsisen är ett hot för arten.
Det stämmer att de fem staterna där isbjörnarna förekommer naturligt skrev under ett avtal för att förbjuda oreglerad troféjakt av isbjörnar samt jakten på dem från flygplan och stora motordrivna fartyg.
Dan Vongraven, seniorrådgivare vid Norsk Polarinstitutt sade till AFP för den tidigare faktagranskningen att det är "logiskt att tänka att hela populationen ökade under åren efter" jaktförbudet 1973. Men "bärkraften", d.v.s. antalet isbjörnar som miljön kan bära, har hållit antalet under kontroll.
"Under de senaste decennierna med klimatförändringarna är det ganska tydligt att bärkraften har minskat ganska enormt", sade Vongraven.
Dessutom är uppgifterna om isbjörnar bristfälliga, speciellt när det gäller uppgifter från det förflutna men också i dag, t.ex. på grund av svårigheter att spåra djuren i vissa områden, som det förklaras i den tidigare faktagranskningen.
Polar Bear Specialist Group (PBSG) som är en del av miljönätverket International Union for the Conservation of Nature skriver i sin statusrapport från 2024 att det finns en "kunskapsbrist" när det gäller analysen av förändringarna i 10 av 20 populationer (tidigare 19) under den senaste generationen av isbjörnar som omfattar ungefär 11,5 år (arkiverad version).
PBSG:s senaste uppskattning av antalet isbjörnar är 26 000, vilket är genomsnittet i ett intervall på 22 000 till 31 000.
Moore säger också i intervjun att man har varit tvungen i det kanadensiska territoriet av Nunavut att införa en förvaltningsplan för isbjörnar eftersom det finns så många isbjörnar som kommer in i byarna.
Som det förklaras på webbsidan av Polar Bears in Canada, som upprätthålls av bl.a. av miljöministeriet i Nunavut, håller Nunavuts regering på att utveckla en förvaltningsplan för isbjörnar som ska omfatta hela territoriet (arkiverad version). I ett utkast till planen nämns oron över att isbjörnarna hotar människornas säkerhet (arkiverad version). Detta bestrider ändå inte faktumet att klimatförändringarna påverkar isbjörnarna. I rapporten står det att "dagens oro för säkerheten delvis beror på det ökade antalet isbjörnar i vissa populationer i Nunavut och förändringar i isbjörnarnas utbredning till följd av klimatorsakade förändringar i havsis. Björnarna är tvungna att tillbringa mer tid på land eftersom isen bryts upp tidigare på våren och fryser senare på hösten".
Vind- och solenergi ökar inte risken för strömavbrott
Ett ytterligare påstående av Moore är att "vindkraftverk och solcellsparker som slutar fungera orsakar strömavbrott i flera regioner runt om i världen". Att beskylla förnybar energi för elproblem är en välkänd metod i missinformation: t.ex. de stora strömavbrotten i Texas 2021 och södra Australien 2016 tillskrevs felaktigt förnybar energi, som förklaras i artiklar i The Guardian och Yale Climate Connections.
Daniel Karlsson, adjungerad professor vid Chalmers Tekniska Högskola och Senior Principal Engineer vid kvalitetssäkrings- och riskhanteringsföretaget DNV:s tjänster för energirådgivning och kraftsystemanalys, sade till AFP i ett mejl den 28 november 2024 att om det inte finns "tillräckligt med vind, sol, vatten i magasinen, olja i tankarna eller klyvbart uran i reaktorerna, så kommer en obalans att uppstå mellan producerad el och efterfrågad el".
När det gäller stora sammankopplade system såsom det nordiska kraftsystemet, har man marginal mot bortfall av enskilda produktionsenheter. Gränserna sätts av de största enheterna som i Norden är kärnkraftverken och utlandsförbindelserna. Vind- och solkraftanläggningar är oftast mindre i storlek, sade Karlsson. Det finns även marginaler mot olika typer av fel, t.ex. kortslutningar i nätet. "Alla fel som lett till mer omfattande avbrott i Sverige (t.ex. 1983, 2003, och 2023) har inletts med fel i nätet", sade han.
Enligt Karlsson finns det inga bevis på att risken för strömavbrott skulle vara större med vind- och solkraft i jämförelse med andra, fossila energikällor.
Däremot kan anslutningsförhållandena vara annorlunda, när det gäller t.ex. havsbaserad vindkraft med långa anslutningsledningar, tillade han. Dessa kräver komplexa och avancerade styrsystem för att fungera korrekt, så att de "kan totalt sett drabbas av fler obefogade bortkopplingar och således öka risken för strömavbrott, jämfört med traditionella värmekraftverk på land anslutna till starka knutpunkter i nätet".
Karlsson nämnde en nätstörning i Storbritannien i augusti 2019 där en vindkraftsanläggning i Hornsea i norra England överraskande kördes ned till följd av ofullkomligheter i styrsystemet.
"Det går inte att lasta vindkraften som fenomen eller teknologi för detta, men får vi många slarvigt utförda komplexa anläggningar med många och komplicerade reglersystem, så finns risken att den här typen av överraskande bortfall kommer att öka, med konsekvenser för resten av kraftsystemet", Karlsson sade. Han lade till att även en fossileldad produktionsanläggning bortkopplades obefogat vid störningen i Storbritannien.
En studie som publicerades 2024 i Nature Energy visade att väderberoende förnybara energikällor, såsom vind- och solkraft, inte är huvudsakligt ansvariga för förekomsten av strömavbrott under extrema väderförhållanden (arkiverad version).
Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?
Kontakta oss