Nederländska kor i Noord-Brabant ( AFP / Nick Gammon)

Den metanreducerande fodertillsatsen Bovaer är säker för kor och människor

Metan från boskap bidrar kraftigt till den globala uppvärmningen, och forskare och företagare letar efter lösningar för att minska utsläpp. Efter att mejeriföretaget Arla i november meddelade att det skulle inleda försök med den metanreducerande fodertillsatsen Bovaer i Storbritannien har inlägg spridits på olika språk, bl.a. svenska, där det påstås att tillsatsen är skadlig för både människor och kor och att den bl.a. orsakar infertilitet och skadar DNA. Men enligt experter och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) är den aktiva substansen 3-nitrooxypropanol (3-NOP) säker för kor när den används i de för tillfället rekommenderade doserna. Inga spår av ämnet hamnar i har upptäckts i mjölk, sade experter.

"Detta ämne förs vidare via mjölk & mjölkprodukter", påstås det i ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades den 1 december 2024 och har delats över 500 gånger sedan dess. I inlägget varnas för att fodertillsatsen Bovaer som används för att minska metanutsläpp från kor "kan påverka ämnesomsättning & fertilitet negativt hos män".

Image
Skärmdump av ett inlägg med de missvisande påståendena (från 10.1.2025)

I andra inlägg på nätet, t.ex. på X (här och här) hävdas ytterligare att användningen av Bovaer leder till att kors äggstockar krymper och att fodertillsatsen kan vara giftig för DNA samt att försöksdjur fått cancer och att Bill Gates donerade pengar till tillverkaren. I vissa inlägg hänvisar man till en säkerhetspamflett publicerad av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA. Man låter underförstå att den bevisar tillsatsens skadlighet.

Liknande påståenden spreds även på andra språk, t.ex. finska, nederländska, tyska, slovakiska, bulgariska och grekiska.

Den stora mängden påståenden verkar vara en reaktion på Arlas meddelande i november om att företaget ska inleda försök med Bovaer i Storbritannien. Där ledde  den påföljande mis- och desinformationen till att parlamentets utskott för klimatförändringarna uppmuntrade regeringen att försäkra konsumenterna om Bovaers säkerhet.

I Sverige deltog fem gårdar i Arlas Bovaer-projekt som pågick under första halvåret 2023 och i november och december 2024 deltog en gård i ett litet projekt om utfodringsmetoder. Företaget tittar nu på hur tillsatsen kan användas framöver, står det i ett inlägg på Arlas webbsida från den 1 december 2024 (arkiverad version).

Efter att påståendena i sociala medier dök upp har flera andra svenska mejerier också publicerat meddelanden där de antingen försvarar Bovaers säkerhet  i sina produkter eller förklarar att de inte använder den.

Enligt Naturvårdsverket är de globala metanutsläppen mindre än koldioxidutsläppen, men eftersom metan är en mycket kraftigare växthusgas bidrar den märkbart till växthuseffekten (arkiverad version). T.ex. soptippar och risodlingar avger metan och utsläpp produceras också när får och kor idisslar. Metan är dessutom huvudingrediensen i fossilgas, står det på webbsidan. Fodertillsatser som Bovaer är ett försök att minska metanutsläpp från boskap. 

Experter berättade för AFP att när Bovaer hanteras korrekt utgör det ingen fara för bönder, djur eller konsumenter. Eftersom Bovaer säljs i utspädd form och bryts ner i kornas maltsmältningssystem finns inga spår av produkten kvar i mjölken.

Inga spår i mjölk

Konsumenter utsätts inte för 3-NOP, Bovaers aktiva substans, eftersom den inte överförs till mjölken, i motsats till vad som hävdas i sociala medier. 

En talesperson för Efsa berättade för AFP den 4 december 2024 att "studier visade att den aktiva substansen i Bovaer 10, 3-nitrooxypropanol (3NOP), inte finns i mjölken och köttet från djur som fodras med tillsatsen". Detta betyder att konsumenter inte utsätts för själva tillsatsen.

Detta beror på att 3-NOP snabbt bryts ner i våmmen, den första förmagen hos kor, sade experter till AFP. Nico Peiren, seniorforskare vid det Flamländska institutet för jordbruk och fiske, berättade för AFP den 4 december 2024 att "tillsatsen är aktiv i cirka 3 timmar efter utfodring och bryts sedan ner till nitrat och alkohol. Det är också på grund av detta som tillsatsen inte förekommer i mjölken".

Jan Dijkstra, oberoende forskare som deltagit i studier om Bovaer samt lektor i djurnäring vid Wageningen University & Research i Nederländerna, berättade för AFP den 5 december att innan 3-NOP bryts ner till enskilda komponenter, hämmar den metanframkallande enzymer i kons mage och minskar således djurens metanutsläpp med cirka 25 %. Dijkstras forskning om 3-NOP har publicerats i flera referentgranskade tidskrifter.

Enligt EFSA finns ändå 3-nitrooxypropanolisk syra (NOPA), "den viktigaste nedbrytningsprodukten av 3-NOP" i "mjölk i en mycket låg koncentration". Men i Efsas granskning av Bovaer från 2021 (arkiverad version) drog experter slutsatsen att NOPA, det nitrat som 3-NOP bryts ner till, inte utgör någon säkerhetsrisk för mjölkkonsumenterna. Detta beror på att NOPA inte har någon genotoxisk potential, d.v.s. att det inte skadar DNA, i motsats till påståendena i sociala medier, och att människors exponering ligger under det hälsobaserade riktvärde som fastställts.

Människor och kor utsätts inte för sådana mängder Bovaer som skulle leda till infertilitet

I inläggen hävdas ytterligare att Bovaer påverkar fertiliteten och förminskar kornas äggstockar.

Enligt Dijkstra stämmer det att 3-NOP visades ha negativa effekter på fertiliteten i studier med försöksdjur som exponerades för höga nivåer av substansen. Men nivån där ingen skadlig effekt observeras (NOAEL) (dvs. den högsta halten av substansen då det bevisligen inte förekommer några skadliga effekter i en exponerad population) av 3-NOP är 100 milligram av 3-NOP per kilo kroppsvikt och dygn, sade Dijkstra. 

"Låt oss anta att 3NOP i mjölken skulle ligga vid detektionsgränsen (det ligger faktiskt under den) på cirka 20 mikrogram/ kilo av mjölk. I så fall skulle en person som väger 70 kilogram behöva inta mer än 7 gram av 3NOP – detta motsvarar att man skulle konsumera mer än 350 ton mjölk per dag", sade Dijkstra.

Ian Musgrave, lektor i farmakologi vid University of Adelaide i Australien, skrev om påståenden om Bovaer och fertilitet i en artikel som publicerades den 9 december 2024 på den internationella nyhetsplattformen The Conversation där forskare skriver om ämnen inom sitt område (arkiverad version). Där förklarar han att man observerat i forskning med råttor och kor att "doser på 300–500 milligram per kilo kroppsvikt ledde till att äggstockar och testiklar krympte", som det står i Efsas granskning. Han skriver ändå att "ingen människa kommer att exponeras för denna mängd eftersom 3-NOP inte överförs till mjölken" och att "ingen ko kommer heller att exponeras för dessa nivåer".

Image
En ko i ett stängsel vid University of California, Davis i Kalifornien den 23 oktober 2024 där forskare undersöker metoder för att minska metanutsläpp från kor. (AFP / NOAH BERGER)

Inga bevis på skador på metabolismen eller cancer vid godkända doser

I inläggen nämns även påverkan på metabolismen och försöksdjur som fick cancer bland de påstådda negativa effekterna.

I denna finska faktagranskning kommenterade Musgrave påståenden att 3-NOP skadar bakterier i kons våm och leder till ett obalanserat och onaturligt tillstånd i  matsmältningssystemet. Han sade till AFP att "detta har studerats utan någon effekt på jäsningen i våmmen". Han syftade på en studie som publicerades 2020 i tidskriften Journal of Dairy Science (arkiverad version).

Han tillade att man observerade "marginella effekter på den mikrobiella mångfalden" i t.ex. en studie från 2022 i tidskriften Microbiome (arkiverad version), men "inga av dessa var varken obalanserade eller onaturliga".

I allmänhet är den metanreducerande fodertillsatsen också säker för korna, sade Dijkstra. "So fort som man slutar ge Bovaer till en ko, ökar metanproduktionen i våmmen igen; inom 24 timmar är kon tillbaka på sin 'gamla' nivå", sade han.

När det gäller påståenden om cancer, skriver Musgrave i sin artikel i The Conversation att forskare observerade godartade tumörer i tunntarmen av honråttor vid en dos av 300 milligram per kilo kroppsvikt efter två års daglig konsumtion. Inga tumörer hittades vid en dos av 100 milligram per kilo kroppsvikt. Musgrave underströk att korna konsumerar mindre än två gram av Bovaer per dag och endast 0,2 gram av detta är 3-NOP. "Detta är cirka 1 000 gånger mindre än det godtagbara dagliga intaget av 1 milligram 3-NOP per kilo kroppsvikt per dag för en ko som väger 450 kilogram. Ett intag på denna nivå kommer inte att leda till tumörer eller ha några andra skadliga effekter", skriver han.

Detta sade också Alastair Hay, professor emeritus i miljötoxikologi vid University of Leeds i Storbritannien, i en sammanställning för Science Media Centre, en brittisk ideell organisation med målsättningen att sprida faktabaserad information via medier (arkiverad version).

"De omfattande testerna på cancerrisken visar att den kemiska tillsatsen inte skadar DNA, alltså är inte är genotoxisk och de godkända doserna utgör ingen cancerrisk", skriver han.

Bovaer är säker enligt livsmedelssäkerhetsmyndigheterna

Vissa inlägg syftar på en bild av en säkerhetspamflett som publicerades av FDA. På bilden har man markerat de möjliga riskerna förknippade med Bovaer med gult.

I säkerhetspamfletten står det t.ex. hur produkten bör hanteras. Det förklaras att tillsatsen inte ska ges outspädd och att den inte är avsedd för direkt användning av människor. "Försiktighet bör iakttas vid hantering av denna produkt. 3-nitrooxypropanol kan skada manlig fertilitet och reproduktionsorgan, är möjligtvis skadlig vid inandning och är irriterande för hud och ögon", står det i pamfletten.

Dijkstra förklarade ändå att varningarna är ganska normala då det handlar om hanteringen av en outspädd produkt, i detta fall 3-NOP. Enligt honom är den så pass utspädd att det inte finns någon risk: "Man kan inte tillämpa denna [information i säkerhetspamfletten om hanteringen av den outspädda produkten] på bonden eller konsumenten."

"Detsamma gäller blad för t.ex. vissa vitaminer eller eteriska oljor – ganska ofta behöver anställda i en fabrik som t.ex. har kontakt med outspädda produkter vidta skyddsåtgärder. I en [säkerhets]pamflett står det skrämmande saker såsom 'frätande för ögon, irriterande för hud, potentiellt skadlig vid inandning'", lade han till.

Peiren betonade att Efsa godkände fodertillsatsen och bedömde den vara säker 2021. "Godkännandet föregicks av flera vetenskapliga studier runt om i världen, varav cirka 85 publicerats i referentgranskade vetenskapliga tidskrifter", sade han.

Efter granskningen drog Efsas experter "slutsatsen att användningen av denna fodertillsats hos mjölkkor under de föreslagna användningsvillkorna är säker för konsumenterna", berättade Efsas talesperson för AFP.

Bill Gates finansierade inte Bovaer

Ett ytterligare påstående är att Bill Gates donerade pengar till företaget bakom Bovaer, DSM-Firmenich.

Det är sant att välgörenhetsorganisationen Bill & Melinda Gates Foundation tidigare har gett flera donationer till DSM-Firmenichs projekt. Inget av projekten var ändå kopplat till näring för boskap, utan handlade om att bekämpa malaria eller förbättra saniteten i olika regioner i Afrika.

"I motsats till vad som står i vissa inlägg, utvecklades och ägs Bovaer helt av DSM-Firmenich och den har inga andra finansiärer. Bill Gates är inte involverad i utvecklingen av Bovaer", skrev DSM-Firmenich i ett uttalande den 2 december 2024 (arkiverad version).

Bill Gates investerade i ett konkurrerande australiensiskt företag, Rumin8, i början av 2023.

Syftet med Bovaer är att minska utsläpp av växthusgaser

I vissa inlägg hävdas även att Bovaer ökar koldioxidutsläpp.

I DSM-Firmenichs broschyr om Bovaer står det trots allt att "vår tillverkningsprocess genererar små mängder koldioxid" men detta kompenseras av minskningen i metan (arkiverad version).

I en finländsk studie som avslutades 2024 observerades att fodertillsatsen minskade metanutsläpp med 20 %, vilket var något mindre än de 30 % som observerats i internationella studier (arkiverad version).

Du kan läsa flera av AFP:s faktagranskningar om klimatet på svenska här.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss