Falska påstånden om Nicole Schwabs kommentarer i en paneldiskussion sprids i sociala medier

I inlägg som spridits i sociala medier sedan början av augusti på bl.a. svenska påstås att Nicole Schwab, dotter till World Economic Forum (WEF) chefen Klaus Schwab, stödjer införandet av så kallade "klimat-lockdowns". Men i videon som används som bevis på påståendet nämner Schwab inga "lockdowns" utan hon talar om hur naturskyddet ska vara mer synlig inom ekonomin.

"Nicole Schwab bekräftar att covid var ett första steg mot klimat-lockdowns", står det i rubriken till en artikel i NewsVoice som publicerades den 3 augusti och som delats tiotals gånger på svenska i sociala medier. I artikeln läggs till att Schwab "medgav i en video att covid var en föregångare för kommande klimat-lockdowns". AFP har granskat påståenden i NewsVoice tidigare.

Artikeln har en video om Schwab som deltar i en paneldiskussion.

Image
Skärmdump av NewsVoice-artikeln med det falska påståendet (tagit 20.9.2023)

I artikeln nämns ett blogginlägg i Armstrong Economics som en källa. Enligt DeSmog, en webbplatform som fokuserar sig på desinformation om klimatet, har bloggen en lång historia av att publicera falsk och missvisande information.

Påståendet om Schwab har spridits på svenska på Facebook, Telegram och X (tidigare Twitter) samt hemsidan Vaken. Det har cirkulerat också på andra språk, såsom engelska, finska, tyska, tjeckiska och slovakiska.

I några inlägg visas videon inte men i dem citeras Schwabs kommentarer från ett evenemang i juni 2020. Kommentarerna stämmer överens med de som finns i videon i NewsVoice. Detta hänvisar till att inläggen utan videon gäller samma paneldiskussion.

Schwab nämner dock inte kilmat-lockdowns i videon och det finns inga bevis på att sådana lockdowns skulle ingå i WEF:s politik.

"Klimat-lockdowns" nämns inte

Videon publicerades ursprungligen i juli 2021 (arkiverad version) av organisationen InTent. Enligt beskrivningen för videon spelades den in i Yvorne i Schweiz i juni 2020, d.v.s. mer än tre år innan inläggen började cirkulera i svenska sociala medier. Videon publicerades också på InTents YouTube-kanal (arkiverad version). Schwab presenteras som en av ledarna för WEF:s 1t.org-plattform för trädplantering samt forumets plattform för naturbaserade lösningar.

I videoklippet hänvisar Nicole Schwab inte till så kallade "klimat-lockdowns". Istället talar hon om sin syn på hur politik som infördes med syfte att återhämta ekonomin efter Covid-19-pandemin borde bidra till att skapa en mer hållbar ekonomi.

—Jag ser det som en enorm möjlighet att ha denna stora återställning och att använda dessa enorma penningflöden – att använda de påtryckningsmedel som beslutsfattare har idag på ett sätt som inte var möjligt tidigare – för att skapa en förändring som inte är stegvis utan som vi kan se tillbaka på och säga "detta är det ögonblick då vi verkligen började placera naturen i kärnan av ekonomin", säger Schwab i videon.

WEF:s talesperson Trevor Chueu bekräftade för AFP att Nicole Schwab inte hade hotat med "klimat-lockdowns". "Vi kan bekräfta att detta är en falsk nyhet", sade Chueu i ett mejl den 10 augusti.

Kontroversen om "The Great Reset"

Artiklarna och inläggen i sociala medier är det senaste exemplet på konspirationsteorier som riktas mot WEF. WEF är en internationell organisation som är mest känd för den årliga konferensen i Schweiz för beslutsfattare inom politik, näringsliv och det civila samhället.

I videon nämner Schwab "The Great Reset", ett koncept som förespråkas av WEF och Storbritanniens kung Charles. Syftet är att forma om den globala ekonomin efter Covid-19-pandemin utifrån principer som ekonomisk rättvisa och ekologisk hållbarhet. Men "The Great Reset" har även blivit en populär trop i teorier riktade mot WEF. Enligt dessa teorier handlar termen om att den globala eliten skulle ha utarbetat en plan för världsdominans.

I NewsVoice-artikeln nämns även begreppet 15-minutersstäder. Syftet med stadsutvecklingsidealet är att skapa stadsdelar där invånare har allt vad de behöver inom 15 minuters cykeltur eller promenad. Experter har berättat för AFP tidigare att syftet inte är att begränsa människors rörelsefrihet.

— Företagstillväxt kan ske med en positiv inverkan på naturen. Regenerativt jordbruk är förstås en mycket stor del av detta, säger Schwab i diskussionen.

— Kan vi se oss som en restaureringsgeneration? frågar hon.

De begrepp som hon nämner har diskuterats inom WEF också tidigare. I regenerativt jordbruk fokuserar man sig på att förbättra markens hälsa som förstörts genom användningen av tunga maskiner, gödselmedel och bekämpningsmedel i intensivt jordbruk medan med restaureringsgenerationen avses unga människor som är engagerade i miljövård.

Schwab erkänner att den förändring som hon skulle vilja se kommer att kräva en hel del politisk vilja och aktörer inom näringslivet måste "bryta med det vanliga (...) och säga: 'vi måste fatta mycket svåra beslut'".

— Det kommer att bli chockar och de kommer att bli ännu värre om vi inte gör det nu, lägger hon till.

I sitt korta anförande nämner hon dock inga detaljerade politiska förslag för att genomföra visionen. AFP kunde inte hitta några bevis på att Schwab eller WEF offentligt skulle ha förespråkat "klimat-lockdowns".

AFP har granskat flera påståenden gällande WEF och dess representanter, t.ex. att organisationen ska främja pedofili och uppmana till slakt av husdjur.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss