Denna virala bild av Julian Assange är genererad av AI

WikiLeaks-grundaren Julian Assange har suttit i fängelse i Storbritannien sedan 2019 medan han motsätter sig utlämning till USA där han är anklagad för spioneri. Rättighetsgrupper har fördömt hans frihetsberövande flera gånger. Samtidigt som kampanjen för hans frigivning intensifieras, har en bild som påstås visa Assange, som ser ovårdad och skröplig ut, i en fängelsecell spridits på sociala medier i flera länder sedan slutet av mars. Bilden är dock skapad med hjälp av AI, vilket Assanges hustru och en grupp som kräver hans frigivning bekräftat för AFP. En person som delade bilden på sociala medier har också berättat för AFP att vederbörande skapade den.

"Fy fan vilket skitställe vår värld kan vara. Assange idag. Han kan nog dö snart", står det i ett Twitter-inlägg som publicerades i början av april.

Inlägget delar en bild som visar Assange med slutna ögon på en säng i ett kaklat rum. Han har en vit, fläckig tröja på sig.

Samma bild delades också på svenska på Facebook samt i en artikel av News Voice i Sverige.

Bilden har också delats på andra språk, såsom franska, spanska, engelska, tyska, polska, nederländska och grekiska, med bildtexter som uttrycker oro för eller fördömer omständigheterna vid Assanges internering. Några inlägg beskriver bilden som ett "utsmugglat foto".

Några av de svenska inläggen håller Sverige ansvarigt för Assanges situation. 2010 häktade Stockholms tingsrätt Assange i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Den svenska förundersökningen lades dock ned 2019.

Image
En skärmdump av ett inlägg med den AI-genererade bilden av Assange (tagit 13.4.2023)

Detaljer som tyder på att den virala bilden är AI-skapad

Vid en närmare analys av bilden kan man upptäcka några detaljer som väcker frågor om den är ett autentiskt foto av Assange. Som denna artikel av AFP förklarar finns det ofta ledtrådar i bilder som kan hjälpa till att avslöja när en bild är skapad med hjälp av AI.

I detta fall finns det vissa detaljer i Assanges ansikte, bl.a. det betonade vecket på ett av hans ögonlock, en vit fläck på hans näsa, samt de olika material på hans kläder, det gryniga utseendet på de kaklade väggarna i bakgrunden som tyder på att bilden har skapats med AI.

Dessutom finns ett vattenmärke på bilden med texten "photo property of 'E'" ("fotot tillhör 'E'") vilket internetanvändare uppmärksammade på några av de virala franska inläggen. De påpekade också att detaljer på Assanges hår och öra visar tecken att de skapats digitalt. AFP har markerat några av de detaljerna på bilden som tyder på att den inte är autentisk med gröna rutor nedan.

Image
En skärmdump av ett inlägg med den AI-skapade bilden (tagit 13.4.2023; gröna rutor tillagda av AFP)

En omvänd bildsökning visar de första förekomsterna av bilden. Bland dem är ett Twitter-inlägg från en internetanvändare som kallar sig "The Errant Friend" som publicerades den 30 mars med en uppmaning att befria Assange.

Detta konto har också publicerat andra AI-genererade bilder, t.ex. en bild där Donald Trump knäböjer. Den 17 mars hade samma användare redan publicerat en annan bild av Assange där han sitter i ett rum som ser ut som en cell med samma vattenmärke "Photo property of E".

Image
Skärmdump av en äldre tweet med en AI-skapad bild av Assange (tagit 4.4.2023)

Den 31 mars sade "E" på en Telegram-kanal med samma namn att det var "glädjande" att bilden spreds på ett "hyperviralt" sätt och att det var "avsikten". Nästa dag publicerade "E" ett annat inlägg på samma kanal där hen påstod att bilden skapades för att "göra lidandet som har rapporterats verkligt" när det gäller Assanges situation.

När AFP tog kontakt med "The Errand Friend" genom hens Twitter-konto, sade hen den 5 april 2023 att hen var upphovsman till bilden.

Hen beskrev sig själv som en "tidigare central utvecklare" för ett projekt kallat AssangeDAO som stöder frigivningen av Assange och sade att hen skapade bilden med "version 5 av Midjourney, en AI-baserad bildskapare". Hen sade att vattenmärket lades till på bilden "så att folk förstår varifrån den kommer".

"Avsikten var att skapa en bild från dokumenterade händelser om Julians situation", lade hen till.

Personen berättade också för flera andra medier, bl.a. den amerikanska nyhetsbyrån AP (arkiverad version), den tyska tidningen Bild (arkiverad version) och nyhetsverifieringsteamet på TF1 (arkiverad version), att hen var bildens upphovsman.

Assanges hustru och anhängare säger också att bilden är skapad av AI

Kampanjen för att befria Assange, Don't Extradite Assange, bekräftade för AFP den 4 april att "bilden som cirkulerar på nätet är genererad av AI så den är inte på riktigt".

Julians hustru Stella Assange, som inte delat bilden själv, bekräftade den 4 april att bilden inte är autentisk.

"Jag är medveten om att AI-bilder av Julian cirkulerar på sociala medier. Om jag inte ställer mig bakom bilderna, är det uppenbart att det är inte verkligt", svarade hon till AFP som var närvarande med andra medier den 4 april framför högsäkerhetsfängelset i Belmarsh i sydöstra London där hennes man sitter fängslad.

Gruppen Don't Extradite Assange upprepade också till AFP sin oro för USA:s begäran om Assanges utlämning och sade att han hålls under "omänskliga förhållanden" i Belmarsh.

Image
Anhängare av Assange tog del i en marsch kallad "Karneval fär Assange" i London den 11 februari 2023. ( AFP / Susannah Ireland)

Den 4 april nekades Christophe Deloire och Rebecca Vincent, generalsekreterare respektive kampanjchef för den icke-statliga organisationen Reportrar utan gränser, tillträde för att komma in i Belmarsh för att besöka Assange trots att de fått sitt besök bekräftat på förhand. AFP rapporterade om detta här (arkiverad version).

Assange-bilden blir viral kort efter nyheten om gripandet av en amerikansk journalist i Ryssland

Den AI-skapade bilden av Assange fick stor spridning kort efter nyheten om gripandet av Wall Street Journal-korrespondenten Evan Gershkovich (arkiverad version) i Jekaterinburg den 29 mars.

I vissa inlägg på sociala medier anklagades västvärldens regeringar för hyckleri för att de kräver att Gershkovich skulle släppas medan Assange fortfarande sitter i fängelse. Ryssland uttryckte också samma budskap.

När EU:s utrikeschef Joseph Borrell twittrade (arkiverad version) den 30 mars att "de ryska myndigheterna återigen visar att de systematiskt struntar i mediefriheten" som reaktion till gripandet av Gershkovich, svarade taleskvinnan Maria Zakharova från Rysslands utrikesministerium på Telegram och bad Borrell (arkiverad version) att visa respekt för mediefriheten genom att fördöma gripandena av Assange och Sputniks lettiska redaktör Marat Kasem (arkiverad version).

Assange riskerar decennier i fängelse vid utlämning

Australiern Julian Assange, nu 51 år, har hållits fängslad i Belmarsh sedan han greps av brittisk polis 2019. Innan detta befann han sig på Ecuadors ambassad i London i sju år.

Han har överklagat den brittiska domstolens bedömning att han kan utlämnas till USA där han står åtalad för spionage genom att ha samlat in och 2010 ha publicerat militära och diplomatiska dokument om krigen i Afghanistan och Irak.

Assange riskerar decennier i fängelse ifall han döms.

I januari 2021 beslutade en brittisk domstol att Assange inte ska släppas fri mot borgen eftersom den ansåg att det fanns en risk att han flydde.

Fem medier (The New York Times, The Guardian, El Pais, Le Monde och Der Spiegel) som samarbetade med Assange för att publicera utdrag ur de diplomatiska dokumenten som Wikileaks fått tag på uppmanade i slutet av november 2022 den amerikanska regeringen att lägga ned anklagelserna mot Assange, vilket AFP rapporterade (arkiverad version) om.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss