En deltagare i tävlingen "La Madre Panza" (mammas livmoder) på mors dag i Managua i Nicaragua den 30 maj 2022 ( AFP / OSWALDO RIVAS)

Smärta under förlossningen är subjektiv: den mäts inte i "enheter" eller frakturer

Inlägg som har delats tusentals gånger och spridits på olika språk i flera år på sociala medier påstås det att människokroppen bara kan uthärda "45 enheter smärta" men att en kvinnas kan uthärda "upp till 57 enheter" under förlossningen, vilket motsvarar 20 frakturer på samma gång. Förlossningen innebär ofta intensiv smärta men experter inom medicin berättar för AFP att smärtan inte kan mätas med sådana enheter och att hur en person upplever smärta är subjektivt.

"Människokroppen kan bara uthärda 45 enheter smärta, men vid födseln kan en kvinna uthärda upp till 57 enheter smärta, motsvarande 20 frakturer åt gången", står det i ett svenskt Facebook-inlägg som delats 31 000 gånger sedan februari 2022 och som fortfarande cirkulerade i augusti 2023.

Samma påstående gjordes också i andra inlägg, t.ex. här och här.

Image
Skärmdump av ett inlägg med de falska påståendena (tagit 29.8.2023)

Texten har spridits i svenska sociala medier sedan 2022. Den har också spridits på andra språk, såsom franska, engelska, portugisiska, grekiska, bulgariska och tyska. AFP granskade påståendet ursprungligen på spanska i juni 2022.

AFP kontaktade flera experter inom medicin för att granska påståendena. Enligt dem är smärta en subjektiv upplevelse och beror på flera olika faktorer. Det går inte att använda "enheter" för att mäta smärta, enligt dessa experter.

Smärta är subjektiv

— Det ät fantasifullt att tala om "enheter av smärta", sade obstetrikern och gynekologen Dominique Truan vid Universidad de Chile till AFP.

— Smärta är alltför subjektiv, alltför personlig, alltför kontextuell, sade hon.

Även barnmorskan Tatjana Gašparević vid Bebologija, ett serbiskt centrum för gravida kvinnor, sade den 30 juni 2022 att smärta under förlossningen är "så pass individuell att en och samma kvinna kan ha olika erfarenheter under olika förlossningar".

— Förlossningen gör ont i 90 procent av fallen men varje kvinna har sin egen beskrivning av hur intensiv smärtan är. Det går inte att bedöma vem som har mest ont, sade hon.

Philippe Goffard, biträdande chef för anestesi vid Saint-Pierre Universitetssjukhuset i Bryssel, instämmer.

— Smärta är extremt subjektivt. Den beror på vår uppfattning om kroppen och vår förmåga att uthärda den. Det psykologiska tillståndet spelar en enorm roll – det påverkar många områden, sade han den 27 juni 2022.

Han lade dock till att "smärta under förlossningen faller inom kategorin av den mest intensiva smärtan" en person kan uppleva.

Enligt Luis Miguel Torres, ordförande för den spanska multidisciplinära smärtföreningen SEMDOR, finns begreppet "enheter av smärta" inte inom andra områden av medicin heller. Begreppet "finns varken inom det kliniska området eller inom forskningen", sade han och lade till att det är "någons uppfinning" som inte har "någon vetenskaplig grund".

Även om smärta under förlossningen inte kan mätas i enheter är den en smärta "som anses vara 'hög' inom medicin, lite som en mycket intensiv njursten", sade Truan.

Även på 1177:s webbsida om smärta under förlossningen står det att "en del som har upplevt njurstensanfall tycker att det gör ungefär lika ont".

Skalor för att uppskatta smärta

Experterna som AFP talat med berättade att de inte var medvetna om vad siffrorna i inläggen hänvisade till. Men det finns skalor som läkare använder för smärtskattning under förlossningen.

— Syftet med smärtskattning är att objektifiera smärtan för att kunna använda en lämplig behandling. Man ger den bästa möjliga behandlingen beroende på smärtgränsen som kan variera från person till person, förklarade Goffard.

Som det står på 1177:s hemsida vill en del ha mycket medicinsk smärtlindring under förlossningen medan andra vill undvika läkemedel och använda metoder som massage och värme genom hela förlossningen.

— Vi, och särskilt anestesiologer, kan mäta smärta under förlossningen. Vi har för vana att använda en skala från 1 till 10, sade Pierre Bernard, ordförande för Collège Royal des Gynécologues Obstétriciens de Langue Française de Belgique, en vetenskaplig förening för gynekologer och obstetriker, den 27 juni 2022.

Enligt Vårdhandboken (arkiverad version), en källa för yrkesverksamma inom vård och omsorg, kan smärta i allmänhet kvantifieras genom endimensionella skalor såsom en numerisk skala mellan 0 och 10, en verbal beskrivande skala eller en visuell analog skala där patienten anger sin smärta utmed en linje med ändpunkterna "ingen smärta" till "värsta tänkbara smärta". För barn finns det en skala med bilder på olika ansiktsuttryck, står det i handboken.

Image
Skärmdump av en numerisk skala och en visuell analog skala för att skatta smärta från Vårdhandboken (tagit 29.8.2023)

Det finns även flerdimensionella instrument för att skatta smärta. Forskare vid McGill University i Kanada skapade McGill Pain Questionnaire-formuläret (arkiverad version) år 1972. I det finns flera frågor som patienten kan svara på genom att välja det bästa ordet för att beskriva sin smärta. År 1984 tog Ronald Melzack, en av forskarna bakom McGill-formuläret, fram ett formulär (arkiverad version) där olika smärtor jämförs, inklusive smärtan under förlossningen.

Enligt Vårdhandboken finns det dock inget enskilt instrument som är "golden standard" för att mät den upplevda smärtan. "Smärta kan inte mätas, endast uppskattas, och det är bara den enskilde patienten som kan skatta sin smärta", står det i handboken.

Förlossningen och frakturer kan inte jämföras

I inläggen jämförs smärta under förlossningen även med "20 frakturer åt gången". Enligt experterna är detta missvisande.

En talesperson för Svenska Barnmorskeförbundet förklarade i ett mejl den 29 augusti 2023 att det inte går att jämföra förlossningssmärta och frakturer. ”Kvinnor har i studier beskrivit förlossningssmärta som "värsta tänkbara" smärtan men samtidigt positiv. Likväl kan man ha en lägre grad av smärta samtidigt som den upplevs som negativ. Huruvida smärtan är positiv eller negativ påverkar hur den ska hanteras (ex med olika smärtlindringsmetoder)”, sade hon.

Yoana Stancheva, barnmorska och medgrundare av Zebra, den första privata barnmorskekliniken i Bulgarien, berättade för AFP att smärta under förlossningen inte kan jämföras med ett sjukdomstillstånd.

— De känslor som upplevs under förlossningen har ingenting med frakturer att göra. För flera kvinnor är normal förlossning en intensiv och svår upplevelse. För andra är den skonsam, snabb och uthärdlig. Men i båda fall finns det ingen känsla som liknar frakturer eller något annat sjukdomstillstånd. Tvärtom: ju mer intensiv känslan är, desto mer fungerar kroppen på rätt sätt och som avsett. Smärta under förlossningen är ett tecken på framsteg i den normala processen och är inte jämförbar med något sjukdomstillstånd, sade hon den 28 juni 2022.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss