Symbolen på Zelenskyjs tröja är inte det nazistiska Järnkorset utan emblemet för Ukrainas försvarsmakt

Bilder på Volodymyr Zelenskyj och Adolf Hitler har spridits i sociala medier på olika språk sedan i fjol och i juli 2023 dök de upp på svenska. I inläggen skrivs det att symbolen på Zelenskyjs tröja är det nazistiska Järnkorset. I verkligheten är den emblemet för Ukrainas försvarsmakt. Enligt experter i historia och heraldik har emblemet ingenting att göra med Nazitysklands symboler utan hänvisar till den traditionella ukrainska kosackkulturen.

"Nazismen inom Ukraina har jag påtala ifrån det att Ryssland började sin operation i Ukraina", står det i ett svenskt Facebook-inlägg där bilder på Zelenskyj och Hitler jämförs. Ett kors på Zelenskyjs tröja och Järnkorset på Hitlers kavajslag har markerats på bilderna. Inlägget har delats över hundra gånger sedan slutet av juli.

En omvänd bildsökning ger som resultat samma bilder på Moskvatrogna Telegram-kanaler från maj 2023, t.ex. här och här.

Image
Skärmdump av ett inlägg med det falska påståendena (tagit 22.8.2023)

Liknande bilder cirkulerade i fjol på andra språk såsom grekiska, engelska, thai och slovakiska och i juli 2023 spreds samma påståenden på bulgariska. AFP Thailand och Slovakien granskade påståendena tidigare.

Bilden på Zelenskyj är tagen från den 16 mars 2022 när han talade till den amerikanska kongressen på videolänk (arkiverad version) och bad om hjälp mot den ryska invasionen.

President Vladimir Putin har motiverat invasionen av Ukraina den 24 februari 2022 genom att påstå att Ryssland vill "avmilitarisera" och "avnazifiera" Ukraina.

Zelenskyj föddes i en judisk familj och förlorade anhöriga i Förintelsen. I januari 2020 berättade han för tidningen The Times of Israel att han kommer från "en traditionell sovjetisk judisk familj". I oktober 2021 höll han ett tal med anledning av 80-årsdagen av massakern i Babij Jar i Kiev där nazisterna dödade fler än 30 000 judar under andra världskriget.

Emblemet för Ukrainas försvarsmakt

Sökningar för symbolen på Zelenskyjs tröja visar att den är emblemet för Ukrainas försvarsmakt. Emblemet finns också på försvarsmaktens officiella webbplats.

Image
Skärmdump av emblemet för Ukrainas försvarsmakt på försvarsmaktens webbsida (tagit 1.4.2022)

Nedan visas en jämförelse mellan en stillbild från Zelenskyjs tal till den amerikanska kongressen (till vänster) och emblemet för Ukrainas försvarsmakt (till höger):

Image
En jämförelse mellan en stillbild från Zelenskyjs tal den 16 mars 2022 (till väster) och emblemet för Ukrainas försvarsmakt (till höger)

Emblemet skiljer sig från Järnkorset. Ursprungligen var korset ett preussiskt militärutmärkelsetecken som instiftades 1813. Det återinstiftades i Nazityskland av Adolf Hitler år 1939 och ett hakkors lades till mitt på korset.

Image
Järnkorset av första klassen som användes i Nazityskland (till vänster; från gielsmilitaria.com) och symbolen för Ukrainas försvarsmakt (till höger)

Emblemet för Ukrainas försvarsmakt antogs officiellt i juni 2006 genom dekret 551/2006 av Viktor Jusjtjenko, Ukrainas president mellan år 2005 och 2010.

I dekretet står: "Emblemet för Ukrainas försvarsmakt är ett rakt liksidigt kors med divergerande purpura sidor i vars mitt emblemet för Volodymyr den stores furstestat framställs i en blå cirkel. Rundelns höjd är 2/5 av korsets höjd. Korsets och rundelns kanter är guldfärgade".

Volodymyr den store var storfurste av Kiev och den första kristna ledaren av Kievriket i slutet av 900-talet. Han anses vara en av de viktigaste personer i Ukrainas historia.

En hänvisning till kosacktraditionen i Ukraina

Historikern Stavroula Mavgoreni från avdelningen för balkanska, slaviska och orientaliska studier vid Makedonska universitetet svarade på AFP:s frågor om de två symbolerna i ett mejl den 1 april 2022.

Hon sade att "bilden på korset inte är relaterad till 'Järnkorset' eller 'Riddarkorset', den högsta utmärkelsen i Nazityskland. Järnkorset är en version av det medeltida kristna korset och det användes som en ceremoniell militär symbol redan på 1800-talet i Preussen."

"Egentligen härstammar korset som används i emblemet och flaggan för Ukrainas försvarsmakt från det korset som kosackerna använde. Det finns överallt där folk med kosackursprung är begravda ", sade hon.

Mavgoreni hänvisade till dekretet från 2006 och sade att treudden i mitten av den blåa cirkeln är en symbol för Volodymyr den stores furstestat. Han "regerade från 980 till 1015 och bär titeln isapostolos eftersom han införde kristendom bland ryssarna".

Bevarade stenkors finns på kosackkyrkogårdar i hela Ukraina, t.ex. i Odessa, Kremenets och Zaporizjzja Oblast.

Image
En ukrainsk kosack sjunger och spelar bandura, Ukrainas nationalinstrument, i centrumet av Kiev den 31 oktober 2007 ( AFP / SERGEI SUPINSKY)

Ladislav Vrtel, ordförande för det slovakiska inrikesministeriets kommission för heraldik, berättade för AFP den 23 mars 2022 att emblemet på Zelenskyjs tröja "kan beskrivas i heraldisk terminologi som ett grekiskt kilformat kors i vars mitt en rundel med Vladimir-treudden finns, d.v.s. symbolen för Ukrainas heraldiska vapen".

Det tyska Järnkorset "har silhuetten av det grekiska mantuanska korset och kännetecknas av sin svarta färg och silverram", sade Vrtel. Den karakteristiska vita eller silverfärgade ramen nämns också i andra källor, t.ex. här.

I en artikel publicerad i juni 2006 i den ukrainska journalen Vijskovoistorytjnyj almanach (Militärhistorisk almanacka) skriver historikern och kosackexperten Oleksandr Muravjov att det nya emblemet för Ukrainas försvarsmakt kom från kosackernas flaggor och sigill. "(Militära) flaggor domineras av purpur som folk förknippar med kosackerna", står det i artikeln.

Kosacker är ett östslaviskt kristet ortodoxt folk. På 1600-talet tog de kontroll över större delen av Ukraina efter att ha flytt livegenskapen under det polska systemet och slagit sig ned kring bland annat floden Dnepr.

Också andra ukrainska myndigheter såsom gränsbevakningsväsendet och säkerhetstjänsten använder ett likadant kors med andra färger.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss

Relaterade artiklar