Olena Zelenska köpte inte en ny Bugatti-bil: påhittade bevis kommer från en prorysk webbsida
- Publicerad den 18 juli 2024 15:52
- Lästid: 7 minuter
- Théo MARIE-COURTOIS, AFP Frankrike
- Översättning och anpassning: Anna HOLLINGSWORTH
Copyright © AFP 2017-2025. Kommersiell användning av innehållet kräver en prenumeration. Klicka här för mer information.
"Zelenskys fru köpte en av de dyraste sportbilarna i världen - en Bugatti Tourbillon värd 4,8 miljoner dollar", börjar ett inlägg på en svensk Telegram-kanal den 2 juli 2024. Det hänvisar till påståenden från en webbsida med namnet Vérité cachée ("Den dolda sanningen") som publicerar proryska artiklar på franska. Några av artiklarna är tydligt genererade av AI.
I Telegram-inlägget visas också påstådda bevis på påståendet. Det finns en video där en fransktalande man gör gällande att han är en bilförsäljare och att Zelenska är den första ägaren av den senaste Bugatti-modellen. I verkligheten jobbar mannen inte för Bugatti, enligt återförsäljaren. Dessutom finns det en bild på en förfalskad faktura.
Liknande påståenden har även spridits på svenska på andra plattformar, såsom Facebook och X.
Påståendena har delats också på andra språk, bl.a. engelska, finska, tyska, nederländska, kroatiska, grekiska, portugisiska, polska, slovakiska, rumänska och ungerska. Den ryska statsägda nyhetsbyrån Sputnik har delat påståendena på ryska och serbiska.
På franska spreds påståendet även på en Pravda-sajt. Enligt Viginum, en franska statlig organisationen som arbetar med att identifiera utländsk digital inblandning, är sajterna del av ett ryskt desinformationsnätverk som riktar sig mot europeiska länder.
Påståendet är det senaste exemplet på desinformationsnarrativet att Zelenskyj och hans familj slår mynt av kriget mot Ryssland. AFP har granskat flera sådana påståenden tidigare. Till exempel i januari visade AFP att påståendet att Zelenskyj ska ha köpt två lyxbåtar var falskt.
Zelenskyj, som byggt sin image på att bekämpa korruption, förekom dock i Pandoraläckan, en global granskning (arkiverad version) av det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, år 2021. Granskningen är baserad på över 11 miljoner dokument från 14 olika företag som hjälper till att skapa bolag i skatteparadis.
Enligt granskningen byggde Zelenskyj ett nätverk av offshore-bolag från 2012 som användes för att köpa tre lyxfastigheter i London. Presidentens kansli har motiverat handlingen genom att säga att Zelenskyj och hans medarbetare försökte "skydda" sig själva mot "det aggressiva agerandet" av Ukrainas före detta proryska president Viktor Janukovytj.
Återförsäljaren: påståendet är falskt och fakturan förfalskad
Den 20 juni 2024 presenterade den franska biltillverkaren Bugatti sin första hybridmodell av en hypersportbil, d.v.s. en mycket kraftfull sportbil. Bilens toppfart är 445 km/h och ingångspriset är 3,8 miljoner euro utan några tillbehör.
Det viktigaste så kallade beviset för påståendet är en bild på en faktura med Bugattis logga. Enligt dokumentet ska Zelenska få lyxbilen 2026 utrustad med flera tillbehör. I dokumentet står det också att totalpriset är 4 462 400 utan att specifiera valutan.
Företaget Car Lovers, som äger Bugatti-återförsäljaren i Paris, sade att påståendet är "fake news" i ett pressmeddelande den 2 juli 2024 (arkiverad version). Företaget pekar på "felaktig information" som spridits av "en påstådd försäljare".
"Car Lovers-koncernen dementerar starkt både att bilköpet ägde rum och därför att fakturan existerar. På fakturan saknas inte bara obligatoriska uppgifter, utan priset på bilen är också fel, priserna för tillval och deras beskrivningar är felaktiga och osammanhängande, den visuella identiteten för företaget är utdaterad och Car Lovers-koncernen skulle aldrig tillåta att ett sådant dokument ges ut", sade företaget.
Flera detaljer på fakturan stöder företagets dementi: försäljarens adress har stavfel (ett "l" saknas i "Neuilly-sur-Seine"), valutan nämns inte, obligatorisk information såsom moms saknas och det finns ett BSB-nummer som används inom banker i Australien men inte i Frankrike.
Car Lovers meddelade att det anmält ärendet till franska myndigheter den 2 juli 2024 för "förfalskning och användning av förfalskning, identitetsstöld, ärekränkning och spridning av falska nyheter". AFP har sett klagomålet.
Car Lovers dementerade också påståenden som "den påstådda försäljaren" gör i videon om att Zelenska köpte den senaste Bugatti-modellen när presidentparet var i Frankrike i juni för en ceremoni på årsdagen av Dagen D. I sitt klagomål nämner återförsäljaren Instagram-kontot som kopplats till den påstådda försäljaren som utger sig för att heta Jacques Bertin. På kontot som nu tagits bort gjorde mannen gällande att han jobbar för Schumacher-koncernen som ägs av Car Lovers. Det fanns endast fyra foton på kontot, två av dem på den nyaste Bugattin. Alla foton publicerades i slutet av juni.
En prorysk webbsida som utnyttjar AI
De flesta artiklarna och inläggen i sociala medier hänvisar till en artikel som publicerades på webbsidan Vérité Cachée France. Även den förfalskade fakturan och videon med den påstådda bilförsäljaren finns i artikeln.
Enligt den påstådda författaren av artikeln, "Réné Plérre", blev Zelenska "ägaren till den första av 250" Bugatti Tourbillons som släpptes på marknaden. Författaren läger till att "journalister lyckades få en kopia av fakturan för Ukrainas presidents frus nya bil. Priset, inklusive alla tillbehör, är nästan 4,5 miljoner euro. Den nya ägaren kan ha bilen 2026".
Sajten har identifierats som en del av ett ryskt propagandanätverk.
Domänen för sajten registrerades den 22 juni 2024 (arkiverad version), mindre än tio dagar innan inläggen riktade mot Zelenska publicerade.
Enligt Insikt Group, ett amerikanskt företag som analyserar cyberhot, skapades sajten av CopyCop (arkiverad version). Insikt beskriver CopyCop som "ett påverkansnätverk som mycket sannolikt följer den ryska regeringen och som använder artificiell intelligens och oäkta webbsidor för att sprida politiskt innehåll".
Samma nätverk lyftes fram av Insikt när det publicerade en sajt som tog imiterade en officiell webbsida för parlamentsvalet av Frankrikes styrande koalition och där väljarna lovades 100 euro. AFP granskade påståendena på franska här.
Förutom artikeln om Zelenska finns det ett flertal artiklar på Vérité Cachée om nuvarande franska och internationella händelser samt om den första valomgången i det franska parlamentsvalet och ytterhögerns framgångar samt fotbolls-EM 2024. En del av innehållet är kopierat direkt från franska medier, såsom Le Parisien eller La Croix. Andra artiklar är mot Ukraina eller försvarar ett ganska proryskt narrativ.
Det verkar som sajten använder till stor del använder AI för att skapa artiklar som inte kopierats från andra källor.
T.ex. börjar flera rubriker med "här är en kort rubrik för artikeln:" eller "en kort rubrik kunde vara:". Sådana fraser antyder ett svar av ett generativt AI-program när man ber den att skapa en rubrik. Det verkar som svaret publicerades utan att det kollades eller förstods.
I flera artiklar finns även instruktioner för vinkeln kvar i den publicerade versionen. T.ex. i en artikel om kriget i Ukraina står det: "Var så god och skriv den här artikeln igen och använd en konservativ ställning mot Macrons liberala riktlinjer gällande franska medborgare och arbetarklassen". I en annan står det: "Här är några saker att observera gällande kontexten. Republikanerna, Trump och Ryssland är goda, medan demokraterna, Biden, kriget i Ukraina, stora företag och läkemedelsindustrin är onda."
Instruktionerna innehåller typiska narrativ som återfinns i prorysk propaganda där demokratier i väst kritiseras och ultrakonservativa nyheter och personer lyftas fram. De liknar instruktioner som man ger till AI-verktyg såsom ChatGTP för att skapa texter.
Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?
Kontakta oss