Rubriker om olika regioner som värms upp snabbare än genomsnittet visar inte att klimatförändringarna är en "bluff"

Ett brett samförstånd råder inom vetenskapen om att jorden värms upp i en aldrig tidigare skådad takt till följd av mänskliga aktiviteter. I inlägg i sociala medier som dök upp i slutet av juni 2024 står det ändå att den globala uppvärmningen är en "bluff". Påståendet är baserat på en bild på rubriker där det står att olika regioner värms upp snabbare än resten av världen. Men i verkligheten är rubrikerna inte motstridiga: de flesta jämför regionala temperaturer med det globala genomsnittet och säger inte att uppvärmningen är snabbast i en viss region. Experter berättar för AFP att landområden värms upp snabbare än hav: detta betyder att uppvärmningen på många landområden överstiger genomsnittet som är baserat på både land- och havsområden. 

"Tydligare bevis än detta på att allt är en bluff är svåra att hitta", står det i ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades den 22 juni 2024 och delats 300 gånger sedan dess. I inlägget finns skärmdumpar av åtta rubriker eller textavsnitt på engelska som handlar om hur olika regioner värms upp snabbare än resten av världen.

Samma påståenden delades även på X.

Image
Skärmdump av ett Facebook-inlägg med de falska påståendena (från 18.7.2024)

Samma idé —  att etablerade medier och vetenskapen är motstridiga eftersom de påstår att olika regioner värms upp snabbare än någon annanstans — har  använts för att förneka klimatförändringar även i andra sammanhang. Den tyska faktagranskningsorganisationen Correctiv rapporterade om ett liknande fall i Tyskland i början av juli.

Även om rubriker kan till en början se motstridiga ut blir det klart när man läser artiklarna och rapporterna bakom rubrikerna att de flesta jämför regionala temperaturer med det globala genomsnittet. Experter säger att olika landområden värms snabbare än det globala genomsnittet eftersom temperaturer generellt ökar snabbare på land än ute till havs och genomsnittet utgörs av båda.

FN:s mellanstatliga klimatpanels (IPCC) sjätte utvärderingsrapport (arkiverad version) är den mest omfattande utvärderingen om det rådande vetenskapliga läget beträffande klimatförändringarna. Där konstateras att det finns "entydiga" bevis på att människor ökar temperaturerna genom förbränning av fossila bränslen (arkiverad version). 

I rubrikerna jämförs temperaturer med det globala genomsnittet

AFP gick igenom de åtta rubrikerna som visas i inläggen. Det går att identifiera rapporterna bakom rubrikerna genom en Google-sökning eftersom skärmdumparna visar hela rubrikerna eller tillräckligt långa textavsnitt. I flera fall kan man också se åtminstone en del av webbadressen.

I alla fall utom ett syftar rubrikerna på rapporter och studier som handlar om temperaturökningen i en viss region jämfört med det globala genomsnittet, d.v.s. de påstår inte att en region är varmare än någon annanstans. Logiskt sett kan temperaturer på flera ställen vara högre än genomsnittet, vilket innebär att rapporterna inte motsäger varandra i sig.

I vissa fall är detta tydligt i själva rubriken. Att man jämför temperaturerna med genomsnittet framgår från "Ekonomiska påverkningar. Afrika värms snabbare än resten av världen" som syftar på den engelskspråkiga Wikipedia-sidan  "Klimatförändringarna i Afrika" (arkiverad version) samt "Asien har värmts snabbare än det globala genomsnittet sedan 1960" som kommer från en artikel på sajten Climate Adaptation Platform som handlar om hur man kan anpassa sig till klimatförändringarna från maj 2024 (arkiverad version).

I andra fall måste hela artikeln eller studier som nämns där läsas för att se att jämförelsen har med det globala genomsnittet att göra. 

Rubriken "Ny rapport visar att USA värms snabbare än någon annanstans på jorden" kommer från en artikel i Scripps News i november 2023 (arkiverad version) som i själva verket citerar USA:s regerings Femte Nationella Klimatutvärdering som ska säga att "USA värms cirka 60 % snabbare än resten av världen". I själva utvärderingen står det i syntesen (arkiverad version) att "USA värms snabbare än det globala genomsnittet".

Rubriken "Expertinsikt: Kanada värms snabbare än någon annanstans på jorden" kommer från en artikel (arkiverad version) på den kanadensiska Western Universitys webbsida där det förklaras att "uppvärmningen i hela Kanada har varit ungefär dubbelt så hög som det globala genomsnittet och i kanadensiska Arktis har uppvärmningen varit ungefär tre gånger så hög".

"Uppvärmningen på Sydpolen går tre gånger snabbare än i resten av världen, visar vår forskning" är rubriken till en artikel som publicerades i The Guardian 2020 (arkiverad version). Den handlar om en studie i tidskriften Nature Climate Change (arkiverad version) som syftar på det globala genomsnittet som jämförelsepunkt.

"Temperaturer i Australien ökar snabbare än resten av världen: officiell rapport" är en skärmdump av en Reuters-artikel från januari 2015 (arkiverad version) som baserar sig på en analys av The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) om klimatförändringarnas påverkan i Australien. I en intervju i The Guardian (arkiverad version) om rapporten gjorde en forskare från CSIRO tydligt att uppvärmningen som förväntas i Australien är större än det globala genomsnittet.

Image
En sjukhusanställd hjälpte en patient som led av värmeslag under en svår värmebölja i Varanasi i Indien den 30 maj 2024. (AFP / Niharika KULKARNI)

Skärmdumpen "Takten av den arktiska uppvärmningen är snabbare än i resten av världen" visar en länk till en artikel på Världsekonomiskt forums webbsida från augusti 2022 som inte står kvar längre. Texten som man kan se i skärmdumpen, "Arktis har värmts nästan fyra gånger så snabbt som resten av världen under de senaste 43 åren...", motsvarar en studie som publicerades i Nature Communications Earth & Environment i augusti 2022 (arkiverad version). I studien konstateras att "under de senaste 43 åren har Arktis värmts nästan fyra gånger så snabbt som jorden". I studien nämns det globala genomsnittet som jämförelsepunkt.

Det finns en artikel som egentligen handlar om den snabbaste uppvärmningstakten: "Europa är den kontinent i världen som värms upp snabbast, enligt rapport". Denna artikel på nyhetssajten Axios från april 2024 angår rapporten European State of the Climate av Copernicus klimattjänst och meteorologiska världsorganisationen WMO. Det står i sammanfattningen (arkiverad version) av rapporten att "sedan 1980-talet har Europa värmts dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet och har blivit den kontinent som värms upp snabbast på jorden". 

Detta har med den snabba uppvärmningen i Arktis att göra, som förklaras längst nedan.

Landområden värms snabbare än hav

Gustav Strandberg, klimatforskare och forskningsledare på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) skriver i ett mejl den 18 juli 2024 att det finns några tydliga mönster i hur uppvärmningen fördelar sig över jorden: landområden värms snabbare än hav och Arktis värms snabbast.  

"Att landområden värms snabbare än haven betyder att alla länder kan säga att uppvärmningen just där går snabbare än det globala genomsnittet — eller "the rest of the world" om man med det menar hela jorden och inte någon annan begränsad region", säger han till AFP. "Rubrikerna har alltså fog för sig, även om det blir lite märkligt när alla säger att uppvärmningen går snabbast just hos dem." 

Dessa mönster visas i kartor i USA:s vädermyndighet NOAA:s årliga rapport om det globala klimatet (arkiverad version). NOAA skriver i ett mejl till AFP den 15 juni 2024 att "långsiktigare mönster (sedan 1901) visar att land generellt värms i en snabbare takt än haven och att norra halvklotets mellersta och höga latituder värms snabbast." 

Image
Skärmdump av NOAA:s karta om land- och havstemperaturmönster under 1901–2023 (från 18.7.2024)

Enligt NOAA visar trender under de senaste 30 åren att den största uppvärmningen ägt rum vid norra halvklotets högre latituder, som visas nedan:

Image
Skärmdump av NOAA:s karta om land- och havstemperaturmönster under 1994–2023 (från 18.7.2024)

Skillnaden mellan uppvärmningen på land och ute till havs nämns även i IPCC:s sjätte utvärderingsrapport: "Den globala yttemperaturen var 1,09 [mellan 0,95 och 1,20]°C högre under 2011–2020 än 1850–1900, och ökningar var större på land (1,59 [mellan 1,34 och 1,83]°C) än ute till havs", står det i rapportens Sammanfattning för beslutsfattare som publicerades 2023 (arkiverad version).

Detta har med fuktskillnaden och olika värmekapaciteter mellan landområden och hav att göra, berättade Jouni Räisänen, äldre universitetslektor vid centret för atmosfärvetenskaper vid Helsingfors universitet, för AFP den 9  maj 2024 för en tidigare faktagranskning.

Han förklarade att landområden värmts mer än hav i stort sett till följd av fuktskillnaden mellan ytorna åtminstone vid låga latituder. Mängden vatten som avdunstar från våta ytor ökar icke-linjärt när temperaturerna stiger så att förändringen blir kraftigare ju varmare ytan är. Detta betyder att värmen som fångats av den tilltagande avdunstningen effektivt minskar ökningen av havstemperatur. 

Å andra sidan är många landområden åtminstone ibland så torra att bristen på vatten begränsar avdunstningen.  En stor del av avdunstningen på land sker genom växters stomata eller klyvöppningar (mikroskopiskt små öppningar eller porer på blad och växtstammar genom vilka växter tar in koldioxid) och inte direkt från ytan. Också detta minskar avdunstningen på land, säger Räisänen: växter kan spara vatten genom att stänga stomata när koldioxidnivåer ökar eftersom högre koldioxidnivåer gör det mycket lättare för växter att få emot tillräcklig koldioxid från luften.

Dessutom minskar den lägre avdunstning från landområden den relativa luftfuktigheten, vilket i sin tur leder till färre moln, lade Räisänen till. Detta gör det möjligt för att mer strålning från solen kommer in, vilket betyder mer uppvärmning på områden där det finns mycket solsken.

"Dessutom begränsar den höga värmekapaciteten av havsvatten uppvärmningen av haven till viss del men detta är för det mesta relevant i Nordatlanten och Antarktiska oceanen", lade han till. Värmekapacitet är den värmemängd som behövs för att öka temperaturen i ett system med en grad.

Arktis värms upp snabbast

Den enda artikeln bland rubrikerna som egentligen handlar om en region som värms snabbare än någon annanstans i världen, d.v.s. Axios-artikeln från 2024, syftar på rapporten European State of the Climate (arkiverad version).

I rapporten står det att Europa är "den kontinent på jorden som värms snabbast" och att detta beror på "flera faktorer, inklusive andelen europeisk mark i Arktis som är den region som värms snabbast på jorden samt förändringar i den atmosfäriska cirkulationen som leder till mer frekventa värmeböljor under  sommaren". 

Image
Smältande isberg på östra Grönland den 16 augusti 2023 (AFP / Olivier MORIN)

Enligt Copernicus-rapporten "har Arktis sedan 1990-talet värmts i en takt som är mycket högre än takten för hela planeten, ett fenomen som kallas 'arktisk förstärkning'". Som det förklaras på Lund universitets webbsida (arkiverad version) är förstärkningen vanligast kopplad till den så kallade albedoeffekten: när uppvärmning i Arktis leder till att havsisen smälter, resulterar detta i att den mörkare havsytan absorberar mer solenergi på sommaren och avger mer värme till atmosfären under senhösten och vintern. Enligt webbsidan finns även andra återkopplingsmekanismer som påverkar effekten och frågor om exakt vilka mekanismer som är viktigast är fortfarande omdebatterade.

"Den del av jorden som värms snabbast är Arktis", bekräftade Strandberg.

"När det gäller Arktis så handlar det mycket om återkopplingsmekanismer knutna till att snö- och istäckena minskar i utbredning och får kortare säsonger", sade han. "Det finns också återkopplingar knutna till värmetransporten mellan olika delar av atmosfären."

Du kan se alla AFP:s klimatgranskningar här

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss