Falska påståenden om hälsorisker av att bo nära 5G-basstationer sprids på nätet

5G-tekniken använder högre frekvenser av radiovågor än tidigare generationer av mobilnätet, vilket gjort den till ett populärt ämne av mis- och desinformation på nätet. I inlägg som började spridas i svenska sociala medier i juni 2024 hänvisas till en svensk studie som påstås visa fall där individer fått hälsoskador av strålningen från 5G-basstationer. Experter pekade på metodologiska problem i studien och berättade för AFP att det idag inte finns definitiva vetenskapliga bevis på att 5G skulle vara skadlig för hälsan.

"Första studien hittills visar att 5G ökar strålningsexponeringen kraftigt samt att ohälsa uppträder ganska omedelbart efter att 5G startats nära där människor bor", påstås det i ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades den 24 juni av Strålskyddsstiftelsen.

5G står för den femte generationens mobilnät som togs i bruk 2019. Liksom tidigare generationers system består 5G av radiovågor, d.v.s. en typ av elektromagnetisk strålning, men den använder högre frekvenser för att skapa snabbare förbindelser. Sveriges första publika 5G-nät aktiverades i Stockholm i maj 2020. I April 2024 skrev Telia att dess 5G-nätverk omfattar 90 % av svenskarna.

I inlägget finns det en länk till an artikel på Strålskyddsföreningens webbsida som publicerades samma dag. Föreningen har beskrivits som en lobbygrupp i svenska medier och den har kritiserats av myndigheterna för att den uppmuntrat skolor att skaffa strålskyddsutrustning för routrar och tidigare varnat skolor för att installera trådlösa nätverk. Artikeln delades över 100 gånger på Facebook.

Artikeln spreds även i finska sociala medier efter att Finlands Strålskydd rf. publicerade en översättning av den den 14 augusti. Den finska föreningen är också fokuserad på att varna folk för de påstådda riskerna av mobilteknik.

I artikeln sammanfattas en studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Reviews on Environmental Health den 19 juni 2024 av två svenska forskare. Tidskriften publicerades av det akademiska förlaget De Gruyter och den listas på Scimago Journal & Country Rank som utvärderar citeringar som tidskrifter fått samt deras prestige.

Studien är baserad på sju fallstudier som påstås visa att strålning från 5G-basstationer orsakar symptom som motsvarar det så kallade "mikrovågssyndromet". Dessa symptom ska omfatta bl.a. insomnia, trötthet, psykiskt lidande och kardiovaskulära symptom. Man hävdar också att studien är den första undersökningen om 5G:s säkerhet och att gränsvärden för 5G-basstationer inte är tillräckliga för att skydda människor mot alla typer av hälsoskador.

Experter berättade ändå för AFP att studien inte kan bevisa ett orsakssamband mellan symptomen och strålningen från 5G-basstationer. "Mikrovågssyndrom" är inte ett begrepp inom den medicinska terminologin, sade de, och idag finns det inga definitiva bevis som skulle visa att 5G orsakar hälsoskador hos människor.

Image
Skärmdump av ett inlägg med de falska påståendena (från 3.9.2024)

Hurdan strålning skickas ut från 5G-tekniken?

Som det förklaras på det Internationella atomenergiorganet IAEA:s webbsida (arkiverad version) kan strålning delas in i joniserande och icke-joniserande strålning. Joniserande strålning, såsom röntgenstrålning och strålning från vissa ämnen i kärnkraftverk, har så mycket energi att den kan rycka loss elektroner från atomer eller molekyler och orsaka förändringar på atomnivå hos ämnen, inklusive levande organismer.

I icke-joniserande strålning, såsom radiovågor, mikrovågor och synligt ljus, är energin så låg att den inte kan orsaka sådana förändringar. Energin kan ändå få molekyler att vibrera och skapa värme. Enligt Karolinska Institutet kan även höga nivåer av icke-joniserande strålning orsaka hälsoeffekter, såsom uppvärmning av vävnader (arkiverad version).

Därför finns det gränsvärden för säkra nivåer av strålning, inklusive för 5G och annan kommunikationsteknik.

Liksom många källor i naturen och t.ex. elektriciteten som kommer ur vägguttag skapar radiovågor elektromagnetiska fält (EMF) som hör till den elektromagnetiska strålningens spektrum. Spektrumet sträcker sig från statiska elektriska och magnetiska fält genom radiofrekvenser och infraröd strålning till röntgenvågor.

EU har begränsat  EMF från trådlös kommunikationsutrustning enligt riktlinjer från International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), en ideell organisation som utarbetar vetenskapligt baserade riktlinjer för icke-joniserande strålning (arkiverad version).

5G-tekniken använder delvis samma frekvenser som tidigare generationers trådlösa kommunikation men den nyttjar även högre frekvenser: 4G har frekvenser under 6 GHz (gigahertz) medan de höga frekvensbanden som planeras för 5G i framtiden är mellan 24–40 GHz.

Studien visar inte koppling mellan strålningsexponering och symptom

Studien skrevs av två svenska forskare. Lennart Hardell är affilierad till Forskningsstiftelssen Miljö & Cancer där han beskrivs som "överläkare" och "cancerläkare". Stiftelsen fokuserar på miljögifter, radiofrekvent strålning och cancer. I början av 2000-talet skrev flera svenska medier om Hardell då han kritiserades för sina påståenden om cancer (t.ex. här och här). Den andra författaren, Mona Nilsson, är affilierad till Stålskyddsstiftelsen.

I studien sammanfattas författarnas sju tidigare fallstudier där de analyserade 16 individer som påstås ha fått det så kallade mikrovågssyndromet "inom en kort tid efter att ha exponerats för 5G-basstationer nära deras bostäder". Avstånden mellan bostäder och basstationer sträcker sig från basstationer som befinner sig på bostadens tak till över 500 meter.

En talesperson för Reviews on Environmental Health berättade för AFP i ett mejl den 28 augusti 2024 att tidskriften är referentgranskad och alla manuskript, inklusive den svenska 5G-artikeln, kvalitetsgranskas av åtminstone två granskare.

Experter som AFP intervjuade sade ändå att studiens metodik är sådan att det inte går att härleda ett samband mellan de rapporterade symptomen och strålningen från 5G-basstationer även om författarna påstår att de är kopplade.

"Man kan inte uppskatta orsakssambandet mellan exponering och symptom baserat på fallstudier", sade specialforskare Sami Kännälä vid avdelningen för icke-joniserande strålning vid finska Strålsäkerhetscentralen (STUK) i ett mejl till AFP den 21 augusti 2024. Kännälä sade att fallstudier främst kan framhålla områden som kan vara värda ytterligare forskning.

"Studien visar inte på ett trovärdigt sätt att individernas symptom orsakas av strålning från 5G-nätverket. Författarna har dragit slutsatser baserat på resultaten som går alldeles för långt", sade han.

Professor Rodney Croft, chefen för forskningscentret Australian Centre for Electromagnetic Bioeffects Research, höll med. I centret forskar man i hälsoeffekter av elektromagnetisk strålning.

"Denna studie tar inte upp frågan om strålningen från 5G-teknik orsakar symptom utan den betraktar endast om människor hävdar att deras symptom orsakas av strålningen", sade han i ett mejl till AFP den 28 augusti 2024. Han förklarade att det finns "en lång historia av människor som rapporterar att telekommunikationsrelaterad strålning orsakar symptom". Forskning har trots allt visat att när studier är blindade, d.v.s. när varken deltagare eller forskare vet om exponering är påslagen, finns det ingen ökning i symptom även om exponering är påslagen.

Karl Herlin, utredare på enheten för Utveckling av strålskydd och miljö på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) underströk samma sak i ett mejl till AFP den 29 augusti 2024. Som ett exempel hänvisade han till en artikel som publicerades 2016 i tidskriften Bioelectromagnetics (arkiverad version). Den handlar om en dubbelblindad exponeringsstudie där cirka 50 % av deltagarna gissade rätt på om de var utsatta för elektromagnetiska fält, inklusive radiofrekventa fält, eller inte. Detta motsvarar ett slumpmässigt utfall, vilket betyder att det inte fanns bevis på att deltagarna visste om de exponerades.

I en studie i tidskriften American Journal of Human Biology (arkiverad version) från 2010 utsattes deltagare slumpmässigt för radiofrekventa fält från basstationer. Det fanns inget samband mellan exponering och symptom, utan sambandet observerades mellan oro eller misstanke att man blir exponerad och symptom. 

Herlin lade till att SSM:s vetenskapliga råd för elektromagnetiska fält exkluderar fallstudier i sina systematiska litteraturöversikter.

"Dessa typer av studier kan vara problematiska av flera olika skäl, till exempel att antalet studerade personer är skralt. Problematik kan också uppstå med selektionsbias, 'recall bias' hos de studerade, observer bias hos forskarna, samt kontroller för störningsvariabler och temporala förhållanden."   

(AFP VIDEOGRAPHICS / Emmanuelle BAILLON, Fred GARET)
 

"Mikrovågssyndromet" är inte etablerat i forskningsamhället

I studien definieras mikrovågssyndromet som en "sjukdom som omfattar en rad olika kliniska och fysiska symptom" orsakad av exponering för mikrovågor.

Det finns ändå inga bevis på att ett sådant syndrom existerar och därför är det inte etablerat som ett vetenskapligt begrepp, sade experterna.

"Då människor 'hävdar' att deras symptom orsakas av telekommunikationsrelaterad strålning kallas detta ofta för 'elöverkänslighet' samt en rad begrepp såsom 'mikrovågssyndrom'", sade Croft. Han betonade att begreppen inte är medicinska termer och att de "inte är avsedda att ange att symptomen orsakas av strålningen". T.ex. Världshälsoorganisationen WHO använder begreppet "idiopathic environmental intolerance – attributed to EMF" ("idiopatisk mijöintolerans – hänförlig till EMF) som enligt Croft understryker att symptomen hänförs till strålningen "snarare än orsakas av den".

Enligt WHO omfattar tillståndet en rad olika ospecifika symptom för vilka det inte har visats att det finns en fysisk grund. Organisationen lägger till att "det inte är en medicinsk diagnos och att det inte heller är klart att det representerar ett enskilt medicinskt problem" (arkiverad version).

Kännälä höll med. Han sade att det inte finns vetenskapliga bevis på att radiofrekventa elektromagnetiska fält från 5G-nätverk eller andra system orsakar de typer av symptom som beskrivs i studien.

Studier om radiofrekventa elektromagnetiska fält visar inga hälsoeffekter 

De svenska och finska artiklarna som sammanfattar studien påstår att den är världens första studie om säkerheten av 5G. Dessutom skriver författarna till studien att "så vitt vi vet är våra sju fallstudier hittills de första där hälsoeffekter på människor som bor nära 5G-basstationer undersöks".

Nuvarande gränsvärden för radiofrekventa elektromagnetiska fält är baserade på studier om elektromagnetisk strålning allmänt sett, men enligt experter kan resultaten tillämpas på 5G-tekniken.  Inga hälsorisker har hittills framkommit i studierna.

SSM förklarar på sin webbsida om 5G (arkiverad version) att omfattande forskning om hälsorisker förknippade med radiovågsexponering har bedrivits i över 20 års tid. Hittills har inga direkta orsakssamband mellan den svaga radiovågsexponering, som vanligtvis observeras i samhället, och hälsorisker kunnat säkerställas, enligt myndigheten. "Det innebär att de orsakssamband mellan svaga radiovågor och hälsorisker som noggrant undersökts antingen inte existerar eller är så svaga att de inte kunnat säkerställas", står det på webbsidan.

Samtidigt hänvisar SSM till observationer av biologisk påverkan i djurstudier på exponeringsnivåer också under gällande referensvärden och säger att observationerna behöver analyseras vidare.

Enligt SSM baseras dess riskbedömningar på expertinsatser som inte undersökt 5G-tekniken specifikt utan vetenskapligt analyserat och bedömt forskning om hur radiovågsexponering påverkar människor.

"Det finns inte en specifik typ av strålning som kallas för '5G strålning' utan det finns en rad olika frekvenser av RF EMF [radiofrekventa elektromagnetiska fält] som används av 5G-tekniken, de flesta av vilka redan användes i hög utsträckning för annan teknik innan 5G togs i bruk", förklarade Croft. Sådan teknik inkluderar t.ex. tv:ar och fjärrkontroller. "Den relevanta frågan gällande hälsa och säkerhet är alltså om det finns tillräcklig forskning som värderar den relativa säkerheten av RF EMF som används av 5G (och annan) teknik och det finns omfattande litteratur som sträcker sig över flera decennier som är ägnad åt detta

Han sade att forskningen har visat hurdana exponeringsnivåer som behövs för att orsaka skador och hur detta påverkas av frekvensen av de radiofrekventa elektromagnetiska fälten. "Baserat på den kunskapen kan vi värdera nya teknik såsom 5G utan att behöva upprepa forskningen för varje teknik."

SSM påpekar att 5G-tekniken använder frekvenser som angränsar till det hittills använda frekvensområdet så att relevansen i den hittills publicerade forskningen är hög. Det finns ändå planer för något högre frekvenser för 5G-tekniken i framtiden. För dem är kunskapsunderlaget begränsat när det gäller studier på icke-termiska biologiska effekter samt underlag från epidemiologiska studier. "Det finns dock inte någon känd mekanism som tyder på att radiovågor med högre frekvens skulle öka riskerna", säger myndigheten och lägger till att radiovågor med högre frekvens absorberas mer ytligt i kroppen.

Image
En graffiti med texten "5G dödar" i Manchester i nordvästra England den 23 september 2023. Texten syftar på en konspirationsteori som sprids i sociala medier. (AFP / Oli SCARFF)

Riktlinjer skapats för att skydda mot olika typer av hälsoeffekter

Den svenska fallstudien tar också upp ICNIRP:s riktlinjer. I studien står att riktlinjerna är baserade på den termiska eller värmeeffekten av radiofrekvent strålning och att gränserna inte skyddar mot icke-termisk exponering, d.v.s. effekter andra än värmeeffekten "trots ökande bevis på sådana effekter". De svenska och finska artiklarna listar "mikrovågssyndromet, cancer, degenerativa sjukdomar, DNA-skador, och oxidativ stress" som exempel av de påstådda effekterna.

Herlin förklarade att icke-termiska effekter såsom nerv- och muskelretningar, huvudvärk och illamående, hjärtflimmer och förändringar i cellmembranens permeabilitet (d.v.s. förmågan hos cellmembran att släppa igenom lösningar in i eller ut ur celler) observerats för olika slags magnet- och radiofrekventa fält som går över gällande referensvärden.

Croft, som var ordförande för ICNIRP 2020–2024, sade att ICNIRP:s riktlinjer skyddar mot båda typerna av effekter.

"Det har funnits väldigt lite forskning för att skilja mellan termiska och icke-termiska effekter och därför tog ICNIRP den lägsta exponeringsnivån som behövs för att orsaka 'någon' negativ effekt (oavsett mekanismen) och härledde gränser från det", sade han.

Han förklarade att referensvärden som ställts av ICNIRP för radiofrekventa fält är baserade på termiska effekter eftersom de uppstår först och kan orsaka permanenta skador. Han tillade att det inte finns bevis på att icke-termiska effekter skulle uppstå med exponering som är under referensvärdena.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss