Optisk illusion avslöjar ingenting om hur stressad man är
- Den här artikeln är mer än ett år gammal.
- Publicerad den 10 oktober 2023 14:20
- Lästid: 5 minuter
- Anna HOLLINGSWORTH, AFP Finland, AFP Filippinerna
Copyright © AFP 2017-2025. Kommersiell användning av innehållet kräver en prenumeration. Klicka här för mer information.
"Den här bilden skapades av en japansk neurolog. Den står still när du är lugn. Det börjar röra på sig när du upplever ett litet tryck. Den rör sig som en karusell när du är mycket stressad", står det på ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades i september 2023 och som delats cirka 100 gånger. Där finns en bild med violetta och gula figurer som verkar röra på sig – åtminstone för några människor.
I kommentarsfältet pratar människor om vilken sorts rörelse de ser.
Liknande inlägg har delats hundratals gånger sedan mitten av september. Detta är inte första gången bilderna cirkulerat på nätet: dessa påståenden har delats mer än 24 000 gånger på Facebook på svenska (se ett exempel på ett viralt inlägg här). Det första exemplet som AFP kunde hitta publicerades i november 2018. Påståenden har också spridits på X (tidigare Twitter). I några inlägg nämns neurologen "Yamamoto".
Samma bild har spridits i stor omfattning också på andra språk, såsom engelska, spanska och turkiska. AFP Filippinerna granskade liknande påståenden 2019.
Illusionen är nog baserad på arbetet av en japansk psykolog men den skapades av en ukrainsk grafiker. Experter på psykologi berättade för AFP att den inte kan användas för att testa stressnivåer.
Bild av en ukrainsk grafiker
En omvänd bildsökning på bilden ger som ett första resultat denna objekt (arkiverad version) på Dreamstime, en plattform för stockfoton. Som upphovsman nämns Yurii Perepadia, en grafisk designer från Ukraina.
En Google-sökning på Yurii Perepadia visar som resultat konton på Facebook, Instagram, X och Dribble av en grafiker med samma namn. På alla konton finns det konst i samma stil.
AFP Filippinerna tog kontakt med grafikern 2019.
"Denna bild är en av de mest sålda. Att skapa den var inte så svårt. På den tiden hade jag redan erfarenhet av att arbeta med Adobe Illustrator", berättade han för AFP via Facebook Messenger den 10 januari 2019.
Perepadia sade att han skapade bilden 2016. Flera inlägg bekräftar att han publicerade den på nätet 2016, bl.a. på X (som kallades för Twitter på den tiden) den 27 september 2016. Han laddade också upp den på depositphotos.com, en kommersiell plattform för fotografer, illustratörer och grafiska designer, den 23 december 2016. AFP kunde inte hitta tidigare versioner av bilden än de av Perepadia.
Perepadia skrev om bilden även i ett inlägg på Instagram den 18 november 2018.
"Jag ritade denna optiska illusion på Adobe Illustrator den 26 september 2016", skrev han och förklarade att han använde en effekt som används i arbetet av Akiyoshi Kitaoka. Effekten har vita och svarta linjer på en färgad bakgrund, vilket skapar illusionen att detaljerna på bilden rör sig.
Han tog upp också om påståendet att en japansk neurolog med namn "Yamamoto" ska ha skapat bilden: "Den japanska psykologen Yamamoto Hashima har ingenting med denna bild att göra. Dessutom finns det ingen Yamamoto Hashima i verkligheten." En Google-sökning som AFP gjrot gav inga resultat om psykologer med detta namn som forskar om optiska illusioner.
Optiska illusioner mäter inte stress
Akiyoshi Kitaoka är professor i psykologi vid Ritsumeikan universitet i Osaka i Japan. Enligt hans webbsida forskar han om visuell perception och illusioner. På webbsidan finns det flera exempel på optiska illusioner samt förklaringar om hur sådana illusioner fungerar.
I ett mejl till AFP den 29 september 2023 sade Kitaoka att påståendet att den optiska illusionen som cirkulerar i sociala medier kan användas för att mäta stress "är en ogrundad osanning". Han lade till en bild med texten "optiska illusioner har ingenting med stress att göra".
På sin webbsida har Kitaoka skrivit sedan 2011 om påståenden att flera av hans optiska illusioner ska kunna användas för att mäta stress.
Jukka Häkkinen, en forskare specialiserad inom bl.a. bildperception och illusioner vid Helsingfors universitet, bekräftade detta i ett mejl den 29 september. Han sade att påståendena om stress "inte verkar övertygande". "Det finns flera olika illusioner som sprids på nätet som påstås berätta någonting om stress eller personlighet även om det inte finns vetenskapliga bevis på detta", sade han.
Illusion av rörelse är baserad på olika skuggor
Kitaoka förklarade att illusionen av rörelse i bilden som cirkulerar på nätet är ett exempel på den så kallade Fraser-Wilcox-illusionen där illusionen av rörelse är baserad på skuggor och luminanser i olika områden.
Kitaoka identifierade illusionen som typ IIa av den optimerade Fraser-Wilcox-illusionen. Som det förklaras i detta kapitel av Kitaoka i The Oxford Compendium of Visual Illustrations, består grundmönstret av tre områden med olika luminanser:
"Den illusoriska rörelsen går i riktning från ljusgrått till mörkgrått via svart eller i riktning från mörkgrått till ljusgrått via vitt", står det i kapitlet på sidorna 10–11.
Häkkinen citerade denna artikel i The Journal of Neuroscience från 2005 och förklarade att illusionen av rörelse skapas eftersom cellerna som bearbetar rörelse i syncentrumet reagerar på skillnader i luminans som rörelse därför att höga kontraster bearbetas snabbare än låga kontraster. "Med andra ord kommer svart fram i syncentrumet mindre snabbare än mörkgrått och vitt kommer fram snabbare än ljusgrått. Denna väldigt lilla tidsskillnad (tusendels sekunder) tolkas som rörelse", sade han.
Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?
Kontakta oss