En "världsdeklaration" förnekar klimatnödläget och sprider gamla missvisande påståenden
- Publicerad den 6 november 2024 15:52
- Uppdaterad den 7 november 2024 09:15
- Lästid: 15 minuter
- Roland LLOYD PARRY, AFP Frankrike
- Översättning och anpassning: Anna HOLLINGSWORTH , AFP Finland
Copyright © AFP 2017-2024. Kommersiell användning av innehållet kräver en prenumeration. Klicka här för mer information.
I en "världsklimatdeklaration" som fått stor spridning i sociala medier i flera år på olika språk bestrids det vetenskapliga samförståndet om mänskligt orsakade klimatförändringar. I oktober 2024 dök deklarationen med över 1 900 undertecknare upp igen på svenska. Men endast en liten andel av undertecknarna är klimatforskare och vissa har kopplingar till oljeindustrin eller klimatskeptiska organisationer. Påståendena i deklarationen är missvisande eller grundlösa, stöds inte av det vetenskapliga samförståndet och har granskats flera gånger av AFP.
"1.100 forskare deklarerar: 'Det finns ingen klimatkris'", står det i rubriken till en nyhetsartikel i webbtidningen Fria Tider som publicerades den 22 augusti 2022. Det har rapporterats tidigare att tidningen spridit desinformation och lutar sig mot extremhögern.
Artikeln handlar om en så kallad världsklimatdeklaration där det hävdas att inget klimatnödläge råder och där mänskligt orsakade klimatförändringar förnekas samt deras effekter förringas.
Påståendena dök upp igen på svenska i oktober 2024 då Facebook-inlägg med en skärmdump av Fria Tider-artikeln delades mer än två tusen gånger på Facebook. Påståendet spreds även på Instagram.
Deklarationen har även spridits på andra språk tidigare, såsom engelska, finska, spanska, bulgariska och rumänska.
Kopplingar till fossila bränslen
Gruppen Climate Intelligence (Clintel) baserad i Nederländerna har publicerat likadana påståenden i form av en deklaration sedan 2019 och uppdaterat deklarationen med nya undertecknare regelbundet. Den senaste uppdateringen är daterad den 23 oktober 2024, vilket sammanträffar med den virala spridningen av påståendena i svenska sociala medier. AFP granskade deklarationen tidigare år 2022.
Clintel grundades av Guus Berkhout, en pensionerad geofysiker som jobbade för oljejätten Shell, och journalisten Marcel Crok. På Clintels webbsida beskrivs organisationen som en "självständig stiftelse". Deklarationens undertecknare hyllas som en "stor mängd kompetenta forskare". Clintel och dess grundare sprider regelmässigt innehåll där de bestrider klimatnödläget eller att klimatförändringarna är människoorsakade, skriver DeSmog (arkiverad version). DeSmog är en webbplattform som har fokuserat på klimatet och miljön och speciellt kampen mot desinformation som berör dessa sedan 2006.
Enligt utredningar i nederländska medier (här och här) kan en del av Guus Berkhouts klimatskeptiska arbete ha finansierats med pengar från oljeföretag såsom Shell, ExxonMobil, BP, Total och Saudi Aramco. Clintels grundare förnekar detta. "Clintel har aldrig fått ett öre från oljeindustrin", svarade Marcel Crok i ett mejl den 2 september 2022 när AFP bad honom om kommentar för den tidigare granskningen.
Av de fem företagen som nämns i de nederländska rapporterna berättade Shell för AFP i ett mejl att man inte var "medveten" om att ha finansierat Berkhout. ExxonMobil sade att påståendet om att företaget hade finansierat Clintel var "falskt". De tre andra företagen vägrade kommentera.
Men minst sju av undertecknarna av deklarationen identifieras på listan som personer som har arbetat för Shell och ytterligare åtta personer som tidigare anställda inom oljeindustrin. Crok bekräftade för AFP att Berkhout jobbade för Shell "för ungefär 40 år sedan".
Ytterligare finns det över tio petroleumtekniker och petroleumgeologer samt flera experter inom gruvindustrin bland undertecknarna.
Flera undertecknare (t.ex. här och här) har kopplingar (som nämns på listan eller på annat håll) till amerikanska klimatskeptiska grupper med anknytningar till oljeindustrin: Heartland Institute, Competitive Enterprise Institute och Cato Institute.
Alla dessa grupper fick pengar från oljejätten ExxonMobil enligt donations- och skattedokument som publicerades av Greenpeace (här, här och här). Företaget har anklagats för att undergräva vetenskapen för att skydda sin användning av fossila bränslen. Företaget förnekar anklagelsen.
Endast några få av undertecknarna är klimatologer
I versionen av deklarationen som Fria Tider länkar till står det att den har 1 107 undertecknare. I den uppdaterade versionen som var tillgänglig den 31 oktober 2024 står det att den har 1 960 undertecknare. Undertecknarna kommer från över 60 länder. Sexton undertecknare som undertecknat deklarationen har ett kors bredvid sitt namn, d.v.s. de har senare avlidit.
Endast en ytterst liten andel undertecknare är ändå forskare och endast några få är klimatforskare.
En av undertecknarna är Ivar Giaever som tilldelades Nobelpriset i fysik 1973 för sitt arbete kring supraledare. Det finns ändå inga vetenskapliga artiklar om klimatet av honom i söktjänsten Google Scholar där man kan leta efter vetenskapliga artiklar på webben.
Enligt AFP:s granskning av deklarationens undertecknare beskriver ungefär 10 av dem sig själva tydligt som klimatologer eller klimatforskare. Detta utgör mindre än en procent av alla undertecknarna. Bland undertecknarna beskriver några också sig själva som experter på paleoklimatologi och atmosfärsvetenskap.
Det fanns minst 40 geofysiker, 130 geologer och 200 ingenjörer av olika slag samt flera matematiker, läkare och jordbruksforskare bland de som skrivit under.
Övriga yrken som fanns med på listan var fiskare, pilot, sommelier, musiker, advokat, lingvist, pensionerad lärare, urolog, psykoanalytiker och minst tre representanter för fackföreningar inom energiindustrin.
Faktagranskningsorganisationen Climate Feedback har publicerat en analys (arkiverad version) om en tidigare version av deklarationen där den beskrivs som "partisk" och man syftar på att flera personer som jobbar inom fossilbränsleindustrin finns bland undertecknarna. Climate Feedback publicerade också en granskning (arkiverad version) av den uppdaterande versionen av deklarationen från 2022.
"Med tanke på mängden falska påståenden i brevet (...) är det kanske förvånande att '1 200 forskare och professionella' håller med om innehållet. Det är ändå upplysande att granska undertecknarnas referenser", skrev författarna av Climate Feedbacks senare analys.
IPCC:s klimatarbete
Innehållet i "världsklimatdeklarationen" är sammanfattat på en sida (det finns nästan 60 sidor av underteckningar) och motsvarar inte den vetenskapliga uppfattningen om klimatförändringarna som råder 2024 och som det finns omfattande publikationer om.
FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC:s sjätte utvärderingsrapport (arkiverad version) har tre delar och publicerades mellan augusti 2021 och april 2022.
Rapporten är den mest omfattande utvärderingen om det rådande vetenskapliga läget beträffande klimatförändringarna. Författarna granskade hundratals studier som listas i sektioner för källorna. I rapporten konstateras att det finns "entydiga" bevis på att människor ökar temperaturerna genom förbränning av fossila bränslen (arkiverad version).
I sociala medier ifrågasätter man ofta samförståndet bland klimatforskare att människor driver klimatförändringarna genom att bränna fossila bränslen. Analyser om klimatstudier har ändå visat att samförståndet är nära 100 procent (här, här och här).
IPCC går igenom tusentals vetenskapliga publikationer om klimatet, analyserar den senaste informationen och gör balanserade sammanställningar för beslutsfattare. Panelen skapades 1988 av världsmeteorologiska organisationen (WMO) och FN:s miljöprogram (UNEP). Den samlar tusentals experter inom atmosfärsvetenskaper, oceanografi, glaciologi, ekonomi osv. IPCC tilldelades Nobels fredspris 2007.
IPCC är delad i tre grupper av experter som utnämns av olika regeringar och internationella organisationer. Den första gruppen studerar de vetenskapliga bevisen på den globala uppvärmningen, den andra dess följder och den tredje framställer möjliga lösningar för att bromsa dem.
"IPCC:s experter baserar sitt arbete endast på referentgranskade studier", berättade klimatforskare Xavier Fettweis för AFP den 3 augusti 2022. "Forskare formar grupper för att ta hand om olika kapitel för varje rapport. Sen bjuds hela den vetenskapliga gemenskapen in för att granska dessa kapitel och det hålls möten i varje land."
Hela processen förklaras på IPCC:s webbsida: hur författarna väljs, vilka dokument IPCC arbetar med, hur dess granskningsprocess fungerar och hur rapporterna godkänns.
Begreppet klimatnödläge förklaras t.ex. av UNEP här (arkiverad version).
"Vi spelar rysk roulette med vår planet", sade FN:s generalsekreterare António Guterres i juni 2024 (arkiverad version). Han uppmanade till snabba förändringar.
"Vi behöver en avfart från motorvägen till klimathelvetet. Och sanningen är att det är vi som styr."
Deklarationens missvisande påståenden granskats redan tidigare
Oavsett det vetenskapliga samförståndet syftar deklarationen på att olika aspekter av klimatvetenskapen ännu inte är fastställda. "Det är inte antalet experter utan kvaliteten på argumenten som gäller", står det i deklarationen.
Deklarationen innehåller flera påståenden om klimatvetenskapen som saknar källor och som klimatexperter visat vara falska. AFP och andra organisationer har tidigare granskat flera av påståendena.
- De nuvarande klimatförändringarna är inte en del av normala cyklar
I deklarationen påstås att "jordens klimat har varierat så länge som planeten har funnits med naturliga kalla och varma perioder" och att "därför är det inte en överraskning att vi nu upplever en period av uppvärmning".
Detta är ett vanligt desinformationsnarrativ som AFP granskat flera gånger tidigare, på svenska t.ex. här och här.
Det är välkänt att jorden genomgått många extremt varma perioder under sin 4,54 miljarder år långa historia och är relativt kall idag, uppger USA:s vädermyndighets NOAA på sin webbsida (arkiverad version). De varmaste perioderna inträffade ändå innan människor existerade och långt innan den moderna civilisationen uppkom och utvecklades under de senaste 10 000 åren, enligt NOAA.
I denna faktagranskning från augusti 2022 sade Ed Hawkins, professor i klimatvetenskap vid University of Reading, att temperaturförändringarna under de senaste 10 000 åren inte har varit lika snabba som de är idag.
"Globala temperaturer har tidigare varierat inom ett stort spann men dessa förändringar tar tiotusentals år. Vi vet att det finns naturliga orsaker till dessa cykler på grund av jordens omloppsbana runt solen", sade Hawkins. Han tillade ändå att "vad vi ser under de senaste 2 000 åren är en mycket mild nedgång och sedan i slutet ser man plötsligt en snabb temperaturuppgång som är mycket kraftigare än vad vi har sett under de senaste 2 000 åren."
Problemet är att förändringen sker så snabbt, sade Pelle Boberg, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, till AFP i ett mejl den 15 februari 2024 i denna faktagranskning.
"Koldioxidhalterna har genom tiderna som sagt varierat stort, och livet på jorden har anpassat sig efter det", sade han.
"Den snabbt ökande halten av koldioxid som växthusgas värmer atmosfären i snabb takt och därmed (i ett geologiskt perspektiv mycket snabb fart) förändrar hela jordens klimat", sade han. "Förändringen går så snabbt att det blir allt svårare för ekosystem att hinna justera sig."
Trenden visas i IPCC:s rapport från augusti 2021 (arkiverad version) och sammanfattas i grafen nedan.
- IPCC:s förutsägelser är nära verkligheten
I deklaration hävdas att "världen har värmts upp betydligt mindre än vad IPCC förutspått baserat på modellerat människoorsakat strålningsdriv" samt att "klimatpolitiken bygger på bristande modeller". Jordens strålningsdrivning betyder skillnaden mellan den solstrålning som sugs upp i klimatsystemet och den långvågiga strålning som avlägsnas från jorden ut i rymden.
Sedan den första rapporten har IPCC:s prognoser varit ganska korrekta, berättade Fettweis för AFP i augusti 2022. "När man tittar på IPCC:s förutsägelser från rapporter från 2001 och 2007 är den förutspådda uppvärmningen precis vad vi ser" sade han i denna franska faktagranskning.
En analys av Carbon Brief (arkiverad version) visade att vissa klimatmodeller förutspådde mindre uppvärmning och vissa mer, men alla visade ökningar i yttemperaturer mellan 1970 och 2016 som i hög utsträckning motsvarade de som faktiskt uppmättes. Experter försvarade modellerna i denna faktagranskning.
I det första kapitlet (arkiverad version) av IPCC:s sjätte utvärderingsrapport presenteras ett diagram där man jämför temperaturkurvor från tidigare IPCC-rapporter med kurvor av flera klimatforskare, såsom Syukuro Manabe och James Hansen, och de temperaturer som har uppmätts i verkligheten. Projektionerna stämmer ganska väl överens med de temperaturer som faktiskt observerades och skillnaderna är inte mer än 0.2 °C.
- Ökad koldioxidhalt i atmosfären orsakar mer skada än nytta för växter
I deklarationen påstås också att "mer koldioxid är nyttigt för naturen och gör vår planet grönare" och att "extra koldioxid i luften har främjat tillväxten av den globala växtbiomassan".
Koldioxid är inte farlig i sig själv men när halten i atmosfären är hög främjar gasen den globala uppvärmningen på samma sätt som metan eller dikväveoxid som också är växthusgaser.
Som Naturvårdsverket förklarar på sin webbsida (arkiverad version) fungerar vissa gaser i atmosfären – de viktigaste bland dem vattenånga, koldioxid, metan och dikväveoxid – som glasväggarna på ett växthus och hindrar värmestrålningen att ta sig ut i rymden och håller kvar värmeenergin från solen. Det står på webbsidan att när människan släpper ut fler växthusgaser i atmosfären, förstärks växthuseffekten och temperaturen ökar.
Denna ökning av jordens temperatur har skadliga och farliga effekter på biologisk mångfald, samhällen, jordbruk och vattenresurser.
Som det förklaras i denna svenska faktagranskning gynnar en ökad koldioxidhalt planttillväxt i viss mån men ökande koldioxidhalter och klimatförändringar kommer att ha olika negativa följder för växter.
Howard Diamond, klimatforskare vid NOAA, berättade för AFP i ett mejl den 13 februari 2024 att argumentet om att mer koldioxidutsläpp är positivt baserar sig på idén om att växter behöver mer koldioxid för att växa -- ju mer koldioxid, desto bättre. Men även om extra koldioxid kan användas för att öka tillväxten för vissa växter under kontrollerade förhållanden, t.ex. i ett växthus, går det inte att överföra detta till naturen. "Denna 'mer är bättre'-filosofin överensstämmer inte med hur det fungerar i verkligheten; växter behöver även vatten, men för mycket kan dränka dem", sade han. "Att öka tillgången på ett ämne som växter behöver är inte tillräckligt. Alla andra näringsämnen (t.ex. kväve, vatten osv.) måste också justeras på rätt sätt för att ge upphov till fördelar."
Han lade till att ökenområden och andra torra områden kommer att bli fler på ett varmare jordklot, vilket leder till att markområden lämpade för odling minskar.
- Olika katastrofer är mer sannolika till följd av klimatförändringarna
Ytterligare hävdas det i deklarationen att "det inte finns något statistiskt bevis för att den globala uppvärmningen gör orkaner, översvämningar och sådana naturkatastrofer starkare eller mer frekventa".
World Weather Attribution, en organisation som observerar extrema väderfenomen, har uppskattat att klimatförändringarna har ökat sannolikheten för olika typer av extremväderfenomen, såsom översvämningar och stormar (arkiverad version). Organisationens metoder beskrivs i denna faktagranskning om markbränder.
En rapport (arkiverad version) från 2021 av Världsmeteorologiska organisationen visade att antalet väderkatastrofer har ökat femfaldigt under de senaste femtio åren, orsakat av klimatförändringar och fler extrema väderfenomen samt att förbättrad rapportering också spelar en roll.
I en analys av Carbon Brief från augusti 2022 undersöktes fler än 500 extrema väderfenomen och resultaten visade att människodrivna klimatförändringar i 70 % av fallen bidragit till att de var mer sannolika eller allvarligare (arkiverad version).
Du kan läsa flera av AFP:s faktagranskningar om klimatet här.
Metadata har uppdaterats7 november 2024 Metadata har uppdaterats
Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?
Kontakta oss