Inga bevis på att rivna dammar orsakade översvämningarna i Spanien
- Publicerad den 14 november 2024 11:17
- Lästid: 7 minuter
- Anna HOLLINGSWORTH, Lucia Diaz, AFP Finland, AFP Spanien
Copyright © AFP 2017-2024. Kommersiell användning av innehållet kräver en prenumeration. Klicka här för mer information.
Över 200 personer omkom till följd av översvämningarna i Valenciaområdet i södra Spanien den 29 oktober. I inlägg som fått stor spridning i sociala medier på olika språk, även på svenska, påstås det att rivna dammar var orsaken till katastrofen. Inläggen inkluderar också en karta som uppges visa de borttagna dammarna i regionen. Kartan kommer ändå från ett projekt som utreder var befintliga dammar och andra typer av barriärer finns, inte var de avvecklats. Experter berättade för AFP att endast nedlagda dammar och barriärer rivits i området och att dessa utgör en större risk om de inte tas bort.
"Rivna dammar kan vara orsaken till katastrofen", påstås det i ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades den 3 november 2024. Idén om att "naturen skall återställas" är orsaken för att dammarna har rivits, hävdas det också i inlägget.
Inlägget har en skärmdump av ett inlägg på X som visar en karta med flera prickar i Valenciaområdet.
Inlägget på X publicerades tidigare samma dag av KD-riksdagsledamoten Magnus Jacobsson som hävdar i en kommentar under inlägget att de blåa prickarna är "dammar som har avvecklats" och lägger till att "man kan fundera över vad som hänt om dessa fortfarande fans kvar".
Den 8 november tillade han att kartan även kan visa dels befintliga och bristfälliga dammar och att "oaktat bildens korrekthet har jag försökt väcka debatten om vad som riskerar att ske om man tar bort dammar samtidigt som vi kommer att få mer nederbörd pga varmare klimat".
Kartor med likadana påståenden spreds även på flera andra språk, såsom spanska, franska och nederländska.
En internetsökning på den ursprungliga kartan visar ändå att prickarna representerar befintliga, och inte rivna dammar och andra barriärer. Dessutom berättade flera experter för AFP att endast nedlagda dammar rivits i området och att dessa skulle utgöra en större risk om de hade lämnats kvar.
Vad hände i Spanien?
Valenciaområdet drabbades av de värsta översvämningarna på flera decennier den 29 oktober efter att ett års regn föll under några timmar i Spaniens södra och östra regioner. Översvämningarna var kopplade till ett stormfenomen som är vanligt under årstiden när kalla vindar sveper in över det varma vattnet i Medelhavet och formar kraftiga regnmoln, vilket AFP rapporterade om här (arkiverad version).
Översvämningarnas effekter förvärrades till följd av att den torra och konstgjorda marken inte kunde absorbera vattenmängderna, varningarna från myndigheterna var bristfälliga och översvämningarna inträffade under rusningstid.
När faktagranskningen publicerades hade över 220 personer omkommit i översvämningarna (arkiverad version).
Enligt en preliminär snabbanalys av World Weather Attribution som granskar hur klimatförändringarna påverkar intensiteten och sannolikheten av extremväderfenomen är en dags skyfall jämförbart med regnet i Spanien cirka 12 % kraftigare och ungefär dubbelt så sannolikt i dagens klimat som är 1, 3 °C varmare än det förindustriella klimatet utan mänskligt orsakad klimatuppvärmning (arkiverad version).
Kartan visar befintliga dammar
Det första exemplaret av kartan med påståenden om rivna dammar som AFP identifierade genom en omvänd bildsökning är ett engelskspråkigt inlägg på X som publicerades den 31 oktober.
En "community note" (d.v.s. systemet på X där användarna kan lägga till kontext till inlägg på plattformen) på inlägget syftar på att kartan kommer från "Amber Barrier Tracker". AMBER, eller Adaptive Management of Barriers in European Rivers, är ett projekt som granskar hinder i europeiska floder med syftet att återställa förbindelser i floder genom att hitta en balans mellan barriärers fördelar och effekter.
Barrier Tracker är en app som allmänheten kan använda för att registrera barriärer och skicka information om dem till AMBER.
AMBER har också en karta, Barrier Atlas, som har information om olika typer barriärer i floder runt om i Europa (arkiverad version). Inläggen i sociala medier är baserade på denna karta. Om man zoomar in på området kring Valencia på kartan kan man se att prickarna motsvarar prickarna i inläggen i sociala medier, som visas i jämförelsen nedan. Båda kartorna har också logon av Mapbox, ett teknologiföretag som erbjuder lokaliseringstjänster:
Som det förklaras på AMBER:s webbsida visar kartan barriärer som splittrar floder i Europe. Barriärerna som tagits bort nämns inte, i motsats till påståendena i sociala medier. Enligt kartans informationsruta är de blåa prickarna, som utgör de flesta barriärerna i Valenciaområdet, överfallsvärn (en konstruktion som reglerar vattennivån) och inte dammar. Dammarna är utmärkta som gröna prickar och vita prickar betecknar kategorin "övriga".
Nedlagda överfallsvärn och dammar kan utgöra en risk om de inte tas bort
AFP granskade likadana påståenden om att översvämningarna orsakades av dammar som tagits bort i denna spanska faktagranskning. Där förklarade experter att det inte finns bevis på att dammar som skyddar mot översvämningar hade rivits.
En karta på den spanska regeringens Geoportal-webbsida visar att mycket färre överfallsvärn och dammar avvecklades i Valenciaområdet än vad som påstås i inläggen. Kartans uppgifter omfattar åren fram till 2021.
Presstjänsten för spanska miljöministeriet (MITECO) förklarade för AFP i ett mejl den 4 november 2024 att man rivit "små överfallsvärn eller vattenfall på några meter som inte längre används" i Spanien. Dessa är små murar i floder som ska underlätta avledningen av en del av flödet för bevattning och andra ändamål. Enligt presstjänsten är de enda infrastrukturerna som rivits i Valenciaprovinsen under de senaste decennierna Corindón-dammen år 2017 och dammarna i Rambla de L'Algoder år 2007.
Dammar kan i sin tur användas för att lagra vatten.
För att dammar ska vara effektiva skydd mot översvämningar måste man kunna lagra stora mängder vatten i dem, sade Ignacio Escuder Bueno, professor i hydroteknik vid Valencia yrkeshögskola, till AFP den 5 november 2024. Detta är inte fallet med den infrastruktur som avvecklades i Spanien.
"Vissa överfallsvärn eller små dammar som inte längre är i bruk (de är vanligen låga och har mycket liten lagringskapacitet) kan utgöra en allmän fara eller ha skadliga effekter på miljön", sade Escuder Bueno.
César Rodríguez, generalsekreterare för flodskyddsföreningen AEMS-Ríos con Vida, instämde. "Några överfallsvärn har tagits bort som är obetydliga när det gäller problemet som vi talar om", sade han till AFP den 4 november 2024.
Rodríguez konstaterade att ett överfallsvärn, särskilt om det inte är i bruk eller inte underhålls, "kan orsaka en ansamling av material, en höjning av vattennivån och bidra till översvämning" eller att strukturen kan brista.
Också större konstruktioner kan skapa dessa problem, vilket var fallet med dammen Tous i Júcars avrinningsområde som omfattar Valenciaområdet och som "kollapsade och föll ned" år 1982, vilket ledde till dödsfall och gjorde människor hemlösa, sade Rodríguez.
Júcar Hydrographic Confederation, organisationen som förvaltar Júcars avrinningsområde, skrev i en tråd på X 2023 att överfallsvärn utgör ett ogenomträngligt hinder för fisk och marina fauna och att stillastående vatten kan leda till att invasiva exotiska arter breder ut sigså att om ett överfallsvärn inte är i bruk "bör det rivas för att undvika dessa problem" och för att återställa flodens naturliga flöde samt "dess karaktär som ekologisk korridor" (arkiverade versioner här, här och här).
Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?
Kontakta oss