Varmare klimat under förhistorien motbevisar inte människoorsakade klimatförändringar i dag

En studie som publicerades i den välkända tidskriften Science i september 2024 visar att jordens klimat varierat mer än vad man tidigare antagit under de senaste nästan en halv miljard åren. I inlägg i svenska sociala medier används studiens resultat om de betydligt högre temperaturerna under förhistorien för att påstå att de nuvarande klimatförändringarna är naturliga och inte orsakade av människor. Det råder ändå ett brett samförstånd inom vetenskapen att jordens klimat idag värms upp till följd av koldioxidutsläpp från mänskliga aktiviteter och att detta sker i en aldrig tidigare skådad takt, vilket även forskarna bakom studien pekade på.

I en artikel på högersajten Samtiden den 22 september 2024 med rubriken "Klimatet på jorden kallare nu än under tidigare årmiljoner" presenteras en studie som handlar om jordens klimat under de senaste 485 miljoner åren. Baserat på studien antyds att klimatförändringarna idag är en naturlig process och inte orsakade av människor.

"Vi lever nu i en av de kallaste perioderna under jordens senaste 485 miljoner år. Och ingen kan väl vara så tokig att man påstår att människan orsakade det varmare klimatet som funnits under årmiljonerna...?" står det i artikeln. Slutsatsen är: "Och även temperaturförändringar har varit betydligt större förr ... Klimatet har skiftat kraftigt, med andra ord. Och långt innan människan fanns."

Texten delades även 900 gångerFacebook och den spreds på X.

Studien som artikeln handlar om publicerades i Science några dagar innan inläggen dök upp, den 20 september 2024 (arkiverad version). I studien som heter "A 485-million-year history of Earth’s surface temperature" ("En 485 års historia av jordens yttemperatur") analyseras tidigare globala medeltemperaturer och resultaten visar att de har varierat mer än vad man tidigare antagit.

I studien står det ändå ingenting om att de nuvarande klimatförändringarna skulle ha varit naturliga eller obetydliga baserat på resultaten. Den nuvarande globala uppvärmningen orsakas av koldioxidutsläpp från mänskliga aktiviteter och den går mycket snabbare än förändringarna under perioderna som granskades i studien, enligt både studiens författare och en stor mängd vetenskapliga bevis.

Image
Skärmdump av ett Facebook-inlägg med de missvisande påståendena (från 26.9.2024)

Dagens klimatförändringar är mycket snabbare än förr, enligt forskarna bakom studien

Studien i Science leddes av University of Arizona och Smithsonian Institution i USA. Som det förklaras i ett pressmeddelande av University of Arizona (arkiverad version) från den 19 september 2024 presenterar forskarna en kurva av genomsnittliga globala yttemperaturer under de senaste 485 miljoner åren. Perioden är en del av fanerozoikum, en pågående geologisk eon som började för 541 miljoner år sedan.

Forskarna skapade temperaturkurvan med hjälp av geologisk data och klimatmodeller. De samlade in över hundratusen uppskattningar av forntida temperaturer baserade på kemiska temperaturindikatorer som bevarats i fossila snäckskal och andra typer av forntida organiskt material. De gjorde också hundratals modellsimulationer av jordens tidigare klimat baserade på kontinenternas positioner och sammansättningen av atmosfären. Temperaturkurvan i studien skapades genom att förena dessa två typer av bevis.

Forskningen visar att temperaturer varierade mellan 52 och 97 grader Fahrenheit (mellan cirka 11 och 36 grader Celsius) under perioden som analyserades, vilket är mer än vad man tidigare trott. Jämfört med detta är den nuvarande globala temperaturen, 59 grader Fahrenheit (15 grader Celsius), kallare än det mesta av fanerozoikum.

I studien konstateras dessutom att perioder med extrem värme oftast var kopplade till förhöjda nivåer av koldioxid i atmosfären.

AFP har granskat studien och den innehåller inga påståenden om att de nuvarande klimatförändringarna skulle vara obetydliga eller inte vara orsakade av människor. Forskarna skriver snarare att resultaten kan användas när man "förutspår konsekvenser för klimatet av antropogena koldioxidutsläpp (CO2)".

I pressmeddelandet förklarar två av studiens författare, Emily Judd, en före detta forskare vid  Smithsonian National Museum of Natural History och University of Arizona, och Jessica Tierney, paleoklimatolog och professor i geovetenskap vid University of Arizona, att människans koldioxidutsläpp nu värmer upp planeten i en takt som är mycket snabbare än till och med de snabbaste uppvärmningsperioderna av fanerozoikum. Detta utgör en risk för olika arter, inklusive människor och ekosystem, sade de.

Tierney sade att människan som art har utvecklats under en period med kyligare klimat, som präglat större delen av den geologiska historien. Enligt henne förändrar de mänskligt orsakade klimatförändringarna jorden till en plats som inte är lämpad för människor. "Planeten har varit och kan vara varmare – men människor och djur kan inte anpassa sig så snabbt," sade hon.

Forskarna svarade inte på AFP:s förfrågningar om ytterligare kommentarer innan faktagranskningen publicerades.

De nuvarande klimatförändringarna drivs av koldioxidutsläpp från mänskliga aktiviteter

En stor mängd vetenskapliga bevis stöder forskarnas uttalanden.

Påståendet om att tidigare varma perioder i jordens klimathistoria innebär att dagens globala uppvärmning är en naturlig process är ett vanligt disinformationsnarrativ. AFP har granskat flera liknande påståenden tidigare, t.ex. på svenska här och här.

I verkligheten finns det ett utbrett vetenskapligt samförstånd om att de nuvarande klimatförändringarna drivs av mänskliga aktiviteter.

Den sjätte utvärderingsrapporten (arkiverad version) av FN:s mellanstatliga klimatpanel (IPCC) som publicerades mellan augusti 2021 och april 2022 är den mest omfattande utvärderingen om det rådande vetenskapliga läget beträffande klimatförändringarna. Enligt rapporten har klimatet blivit över 1 °C varmare sedan slutet av 1800-talet och uppvärmningens konsekvenser, såsom allt fler extrema väderfenomen, är redan tydliga (arkiverad version). Detta orsakas främst av koldioxid. 

Rapporten visar att det finns "entydiga" bevis på att människor ökar temperaturerna genom förbränning av fossila bränslen (arkiverad version).

Som Naturvårdsverket förklarar på sin webbsida (arkiverad version) fungerar vissa gaser i atmosfären – de viktigaste bland dem vattenånga, koldioxid, metan och dikväveoxid – som glasväggarna på ett växthus. Gaserna hindrar värmestrålningen att ta sig ut i rymden och håller kvar värmeenergin från solen. Det står på webbsidan att när människan släpper ut större mängder växthusgaser i atmosfären, förstärks växthuseffekten och temperaturer ökar. 

Image
Grafiken förklarar hur växthuseffekten fungerar och bidrar till jordens uppvärmning (AFP / Gal ROMA, Sophie RAMIS)

Uppvärmningen idag är inte naturlig

Det är välkänt att jorden genomgått många extremt varma perioder under sin 4,54 miljarder år långa historia och är relativt kall idag, uppger USA:s vädermyndighets NOAA på sin webbsida (arkiverad version), vilket också påpekas i Science-studien. Detta betyder ändå inte att den nuvarande uppvärmningen är ofarlig. De varmaste perioderna inträffade innan människor existerade och långt innan den moderna civilisationen uppkom och utvecklades under de senaste 10 000 åren, enligt NOAA.

denna faktagranskning från augusti 2022 sade Ed Hawkins, professor i klimatvetenskap vid University of Reading, att temperaturförändringarna under de senaste 10 000 åren inte har varit lika snabba som de är idag. 

"Globala temperaturer har tidigare varierat inom ett stort spann men dessa förändringar tar tiotusentals år. Vi vet att det finns naturliga orsaker till dessa cykler på grund av jordens omloppsbana runt solen", sade han. Han tillade ändå att "vad vi ser under de senaste 2 000 åren är en mycket mild nedgång och sedan i slutet ser man plötsligt en snabb temperaturuppgång som är mycket kraftigare än vad vi har sett under de senaste 2 000 åren."

Problemet är att förändringen sker så snabbt, sade Pelle Boberg, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, till AFP i ett mejl den 15 februari 2024 i denna faktagranskning.

"Koldioxidhalterna har genom tiderna som sagt varierat stort, och livet på jorden har anpassat sig efter det", sade han. Till exempel har växter anpassat mängden klyvöppningar eller stomata (mikroskopiskt små öppningar eller porer på blad och växtstammar  genom vilka växter tar in koldioxid) efter koldioxidhalt, förklarade han. Problemet är dock takten i vilken koldioxidhalterna nu ökar.

"Den snabbt ökande halten av koldioxid som växthusgas värmer atmosfären i snabb takt och därmed (i ett geologiskt perspektiv mycket snabb fart) förändrar hela jordens klimat", sade han. "Förändringen går så snabbt att det blir allt svårare för ekosystem att hinna justera sig." 

IPCC sammanfattar trenden i ett diagram (nedan) i rapporten från augusti 2021 (arkiverad version). Diagrammet till vänster visar att temperaturerna har ökat kraftigt under de senaste 150 åren. Diagrammet till höger visar hur mycket lägre globala temperaturerna skulle vara utan utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser från mänsklig aktivitet. 

Image
Diagrammet visar hur utsläpp från mänskliga aktiviteter värmer upp planeten. Till vänster: uppvärmningen har ökat kraftigt sedan 1850. Till höger: uppvärmningen skulle vara mindre utan utsläpp från mänskliga aktiviteter (IPCC / den sjätte utvärderingsrapporten)

Klimatförändringarnas negativa konsekvenser är redan synliga

World Weather Attribution, en organisation som observerar extrema väderfenomen, har uppskattat att klimatförändringarna har ökat sannolikheten för vissa fenomen, såsom hetta, översvämningar och stormar (arkiverad version). En rapport (arkiverad version) från 2021 av Världsmeteorologiska organisationen visade att antalet väderkatastrofer ökat femfaldigt under de senaste femtio åren till följd av klimatförändringar, fler extrema väderfenomen och förbättrad rapportering. I denna analys av Carbon Brief från augusti 2022 undersöktes fler än 500 extrema väderfenomen och resultaten visade att i 70% av fallen hade människodrivna klimatförändringar gjort dem mer sannolika eller allvarligare (arkiverad version).

Dessutom visar den senaste IPCC-rapporten att klimatförändringarnas konsekvenser redan har observerats under flera års tid och att de kommer att bli starkare och vanligare om den globala uppvärmningen fortsätter i samma takt som idag (arkiverad version).

Naturvårdsverket beskriver de effekter av klimatförändringarna (arkiverad version) som sannolikt kommer att påverka Sverige i framtiden. Dessa omfattar bland annat ökad nederbörd, en ökad risk för översvämningar och kusterosion. Medan varmare temperaturer förbättrar möjligheterna till ökad avkastning inom jord- och skogsbruk, kommer mildare vintrar att öka risken för att skadeorganismer och smittbärare som kylan hittills har skyddat Sverige från kommer till landet.

Du kan läsa flera AFP:s klimatfaktagranskningar på svenska här.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss