
En bristfällig studie väcker vaccinskeptiska kommentarer i svenska sociala medier
- Publicerad 14 april 2025 10:52
- Lästid: 9 minuter
- Anna HOLLINGSWORTH, AFP Finland
Copyright © AFP 2017-2025. Kommersiell användning av innehållet kräver en prenumeration. Klicka här för mer information.
FN:s barnorganisation UNICEF har varnat för att förtroende i barnvaccinationer har minskat i Europa och Centralasien efter coronapandemin, till stor del på grund av felaktig information kring vacciner. En svensk hemsida som regelbundet publicerar missvisande narrativ uppmärksammar en amerikansk studie som påstås visa en koppling mellan barnvaccinationer och autism. Studien spreds även i sociala medier där kommentarer anklagar föräldrar som vaccinerar sina barn att därmed ha gjort dem sjuka. Enligt experter AFP pratat med har studien flera metodologiska brister. De sade att forskning i flera år inte visar något bevis på en koppling mellan barnvaccinationer och autism eller andra utvecklingsneurologiska störningar.
"Studie visar att vaccinerade barn har 170 procent högre risk för autism", står det i rubriken till en artikel i Vaken.se som publicerades den 29e januari 2025. Hemsidan publicerar regelbundet konspiratoriskt innehåll och har granskats flera gånger av AFP, t.ex. här och här. Texten är en översättning av en artikel av vaccinmotståndsgruppen Children's Health Defense. Den svenska versionen fortsatte att uppmärksammas även i mars efter att den delades igen på Facebook.

"Finns många ovaccinerade barn i min familj. Dem är aldrig sjuka och inga diagnoser", skrev en användare under Vaken.se:s inlägg på Facebook. Andra anklagade föräldrar som vaccinerar sina barn för att ha gjort dem sjuka.
Likadana påståenden delades över 500 gånger på svenska på Facebook, X och Telegram.

I inläggen hänvisas till en studie av Anthony R. Mawson and Binu Jacob som publicerades den 23 januari 2025. I studien påstås att "det nuvarande vaccinationsprogrammet kan bidra till flera former av utvecklingsneurologiska störningar", inklusive autism. Det rekommenderade vaccinationsprogrammet i USA består bl.a. av vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccination) och mot vattkoppor och hepatit A och B.
Studien publicerades i tidskriften Science, Public Health Policy and the Law. Tidksriften finns inte med i PubMed, en databas med artiklar inom bl.a. medicin, eller Scimago Journal & Country Rank som mäter prestigen av vetenskapliga tidskrifter. Författarnas tidigare studier om vacciner och autism drogs tillbaka två gånger (arkiverad version).
Den nya studien fick en del av sin finansiering från National Vaccination Information Center, som beskrivs av Media Bias/ Fact Check som en amerikansk anti-vaccination organisation som i stor utsträckning kritiserats som en ledande källa till desinformation. Media Bias/ Fact Check är en oberoende databas som värderar mediers vinkling och trovärdighet.
Studiens huvudförfattare Mawson svarade inte på AFP:s förfrågningar om kommentarer innan granskningen publicerades.
Vaccinmisinformation har bidragit till en minskad vaccinationstäckning i USA, som i sin tur har lett till dödliga utbrott av mässling. Även i Europa har incidensen av mässling ökat, något som är kopplat till att färre människor vaccineras. Antalet fall fördubblades 2024 jämfört med året innan. En rapport från UNICEF från 2023 visar att allmänhetens inställning till betydelsen av barnvaccinationer har minskat i Europa och Centralasien efter början av coronapandemin.
En studie från 2024 visar ändå att majoriteten av föräldrar av 0–15-åringar i Sverige litar på barnvaccinationer och 79% av föräldrarna vaccinerade sina barn utan tvekan. År 2023 hade 93,4% av 2-åringar fått den första dosen av MPR-vaccinet.
Mawson och Jacobs studie lyftes ytterligare fram när Robert F Kennedy Jr, den nya hälsoministern i Donald Trumps regering, hänvisade till den under en utfrågning i den amerikanska senaten innan han godkändes som minister. Kennedy har en lång historia av att sprida falska och missvisande påståenden om vacciner.
Experter berättar för AFP att studien har flera metodologiska brister. Enligt dem finns det en mängd bevis som visar att det inte finns någon koppling mellan vacciner och utvecklingsneurologiska störningar.

Vad står det i studien?
Studiens syfte var att utreda om det finns en koppling mellan barnvaccinationer och autismspektrumtillstånd (AST) och andra utvecklingsneurologiska störningar.
Studiens författare analyserade data från 47 155 barn i nioårsåldern som hade varit med i Medicaid-programmet i Florida från födseln. Medicaid är det största programmet i USA som erbjuder låginkomsttagare hälsovårdstjänster.
I studien presenteras flera missvisande slutsatser, inklusive att vaccinerade barn har en större sannolikhet än ovaccinerade barn att diagnostiseras med utvecklingsneurologiska störningar. Siffran 170% i Vaken.se:s rubrik kommer från det påstådda resultatet att "det var 1,7 gånger mer sannolikt" att barn med "ett vaccinrelaterat hälsovårdsbesök" som involverade "en eller flera vaccinationer" "diagnostiserats med AST än de ovaccinerade".
Robert Bednarczyk, biträdande lektor i global hälsa och epidemiologi vid Rollins School of Public Health vid Emory University i USA, sa till AFP den 26e mars 2025 att studien har "en mängd metodologiska problem som ifrågasätter analysens stränghet och i sista hand slutsatser som författarna dragit".
Problem med dataurval
De stora problemen i studien inkluderar sättet på vilket undersökningspersonerna, i detta fall barn, valdes samt brister på hur datan analyserades.
När det gäller det förstnämnda säger Bednarczyk: "Författarna exkluderade barn som inte var inskrivna kontinuerligt i Florida Medicaid från födseln till nioårsåldern. Medan detta gjordes för att försöka jämföra 'äpplen och äpplen' av barn med komplett data finns det flera problem med hur detta gjordes och rapporterades."
Författarna analyserade data från 59% av barnen som räknades som "vaccinerade" eftersom de åtminstone hade ett vaccinrelaterat besök enligt data från Medicaid, men de tittade på data från endast 40% av de barn som inte hade några sådana besök och som räknades som "ovaccinerade".
I lämpligare rapportering skulle man ha tagit i beaktande om grupperna verkligen var balanserade för jämförelsen. "Att ha en så stor avvikelse mellan grupperna när det gäller vem som exkluderades från analysen utan någon utvärdering av egenskaper av de där barnen kan leda till skillnader i studiepopulationen och resten av de insamlade data", sade Bednarczyk. En jämförelse av gruppernas egenskaper skulle visa i vilken utsträckning urvalsskevhet kan påverka resultaten, tillade han.
Även det sätt på vilket författarna fastställde barnens vaccinationsstatus kan leda till misstag, berättade barnläkaren och barnkardiologen Frank Han från OSF Children's Hospital of Illinois i USA för AFP den 20 mars 2025. Han syftade på kommentarer om studien av epidemiologen Bertha Hidalgo i nyhetsbrevet Unbiased Science från januari 2025 (arkiverad version). "När de använder Medicaid-journaler utan sekundära verifieringsmetoder kan de klassificera vaccinerade människor felaktigt som ovaccinerade bara för att deras vacciner inte varit inskrivna i databasen", säger han. Med andra ord hade studien ingen information om barnen kan ha fått vacciner utanför Medicaid-systemet.

Studien tog inte flera viktiga faktorer i beaktande
Bednarczyk underströk även att det finns "flera missade möjligheter för en grundlig analys" i studien. Den tog inte hänsyn till viktiga faktorer såsom tidpunkten för vaccination eller diagnoser tidpunkten av utvecklingsneurologiska störningar.
För det första kan man inte fastställa någon koppling mellan vacciner och autism om vaccinerna gavs efter diagnosen. För det andra kunde man inte säga någonting om möjliga riskfönster utan ytterligare information om vaccinationstatus eller diagnos även om det fanns en koppling, sade Bednarczyk.
"Selektionen av främst nioåringar missar åldersgruppen där de flesta autismdiagnoser görs", sade Han.
Enligt honom är ett annat problem att författarna inte tar hänsyn till snedvridning när det gäller vårdutnyttjande (d.v.s. hur mycket någon använder hälsovårdstjänster). Detta betyder att "ju fler vacciner man får, desto större är sannolikheten att man använder hälsovård, vilket betyder att man har en större sannolikhet att diagnostiseras med autism när symtomen finns (människor som fundamentalt inte litar på läkare tar inte sina barn för att bli undersökta)", förklarar han.
Bednarczyk pekade även på att man inte beaktar barnens kön i analysen "vilket är viktigt eftersom det finns en högre dokumenterad förekomst av utvecklingsneurologiska störningar hos pojkar än flickor".
Ingen koppling mellan vacciner och autism
Studiens slutsatser motsäger forskning i flera år som visar att det inte finns en koppling mellan vaccinationer och autism eller andra utvecklingsneurologiska störningar.
"Med tanke på det stora antalet studier som konsekvent inte har visat några kopplingar mellan vacciner och autism eller andra utvecklingsneurologiska störningar är dessa resultat mycket annorlunda än vad har dokumenterats om och om igen", menar Bednarczyk.
År 2002 visade en dansk studie att risken för autism hos barn som fick MPR-vaccinet var detsamma som hos ovaccinerade barn (arkiverad version). Resultaten bekräftades ytterligare i en annan dansk studie från 2019 (arkiverad version).
Dessutom visade en studie från 2013 "inga negativa kopplingar mellan antigener som man fått genom vacciner i de första två åren av livet och neuropsykologiska utfall senare i barndomen" (arkiverad version).
Alla orsaker till autism är inte kända men man vet att den beror på olika biologiskt grundade avvikelser i hjärnan. Det finns ofta en stark genetisk komponent vid autism och flera miljöfaktorer har också visat sig vara förknippade med en ökad risk för autism, såsom infektioner under graviditeten. Dessutom ökar risken t.ex. om modern har varit utsatt för miljögifter samt om föräldrarna har en högre ålder (arkiverad version).
Påståenden om en koppling mellan barnvaccinationer och autism är ingenting nytt. Den lyftes först fram i en artikel i tidskriften The Lancet av den brittiska läkaren Andrew Wakefield 1998. Där kopplades MPR-vaccinet till autism. Även om man senare hittade flera problem i studien och den drogs bort håller idén fast i vissa grupper (arkiverad version).
Du kan läsa flera av AFP:s vaccinrelaterade faktagranskningar på svenska här.
Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?
Kontakta oss