
Påståenden i sociala medier vilseleder om en "explosion" av sepsis efter covidvaccination
- Publicerad 23 juli 2025 11:03
- Lästid: 5 minuter
- Anna HOLLINGSWORTH, AFP Finland
Copyright © AFP 2017-2025. Kommersiell användning av innehållet kräver en prenumeration. Klicka här för mer information.
"En sjuksköterska har vittnat här om att sepsis har 'exploderat' på sjukhusen sedan covidvaccineringen", börjar ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades den 21 juni 2025. I inlägget påstås att detta beror på att T-celler, en typ av vita blodkroppar, "har skapat endotelskador" som bakterier kan komma in genom till blodflödet. Endotelet är ett skikt som täcker insidan av hjärtat, blod- och lymfkärlen och vissa hålrum i kroppen.
I inlägget hävdas ytterligare att spikproteinet från mRNA-covidvacciner påverkar processen eftersom det påstås stanna kvar i kroppen i "minst 700 dagar" och fortsätta att aktivera cytokiner (proteiner som verkar som mediatorer mellan celler) som larmar T-celler till dem. "Dessutom gör fokuset på spikproteinet att barriären för bakterierna minskar", påstås i inlägget.
I inlägget visas en skärmdump av en artikel i Aftonbladet om en ung kvinna som förlorade båda benen i sepsis. Vacciner mot covid eller mot någon annan sjukdom nämns dock inte i artikeln som någonting som ska ha bidragit till hennes sepsis.

Sepsis är en infektion som påverkar hela kroppen och leder till att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Det potentiellt livshotande tillståndet orsakas av immunförsvarets reaktion på en infektion.
Experter berättade för AFP att påståendena i inlägget är felaktiga. De förklarade att sepsis som orsakas av en viss grupp av patogener har ökat betydligt, men att dessa fall utgör en liten del av samtliga sepsisfall och att det inte finns någonting som tyder på en "explosion" av fall i Sverige. Det finns inga bevis för påståendet att mRNA-covidvacciner leder till sepsis, sade de.
Ingen "explosion" av sepsisfall
"Inget talar för att antalet sepsisfall ökat dramatiskt", berättade Adam Linder, professor i infektionsmedicin vid Lund universitet, överläkare på infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund och grundare och ordförande för Sepsisfonden, för AFP den 26 juni 2025.
Han poängterade samtidigt att man har sett en "markant ökning" av sepsis med grupp A streptokocker (GAS). Grupp A streptokocker är en vanlig bakterie som kan orsaka flera olika sjukdomar, såsom svinkoppor och halsfluss. Ibland kan de orsaka allvarliga infektioner, som till exempel sepsis eller allvarliga hudinfektioner, enligt 1177. I dessa fall kallas de för invasiva grupp A streptokocker.
"Men denna grupp utgör bara en liten del av alla sepsisfall från början så det är ingen 'explosion'", sade Linder. "Anledningen till ökningen av GAS är inte känd men beror antagligen till viss del på att man undvek smitta under covid och nu finns fler som inte är immuna och kan drabbas."
Erik Sturegård, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, var enig. Han sade till AFP den 4 juli 2025 att det inte finns några tecken på en explosion eller ökning i sepsisfall generellt som kan kopplas till någon händelse under pandemin, baserat på data som finns tillgänglig via Socialstyrelsens diagnosregister för sepsis och i register över fynd av bakterier i blod som är en vanlig orsak till sepsis.
"Det är sant att vi sett ovanligt höga nivåer av invasiva grupp A-streptokockinfektioner (iGAS) under de senaste åren, inte sällan tillräckligt allvarliga infektioner för att klassificeras som sepsis, men sjukdomstillståndet är såpass ovanligt att det inte på något väsentligt sätt påverkar helheten av förekomsten av sepsis i befolkningen", sade han.
Det finns ingen bra statistik om sepsisfall i Sverige då ingen myndighet har tagit ansvar för att skapa en tillförlitlig övervakning av antalet samhällsförvärvade sepsisfall, sade Linder. Samhällsförvärvade fall syftar på fall som uppstår utan samband med vård eller behandling.
"Antalet sepsisfall har alltså sannolikt inte ökat så dramatiskt men vi vet inte exakt. Risken för sepsis ökar med åldern och vi har en åldrande befolkning så antagligen sker en liten ökning successivt och en liten ökning av t ex GAS sepsis efter covid", sammanfattade han.
"Att infektioner med grupp A streptokocker blir invasiva är ofta som en konsekvens av andra sjukdomstillstånd, exempelvis influensa, vars förekomst ökat efter pandemin", sade Sturegård. "Detta kan vara en av förklaringarna till den ökning av fall av iGAS som vi nu har sett, tillsammans med en samtidig ökning av lindriga infektioner med grupp A streptokocker som också ökat efter pandemin."

Ingen observerad koppling mellan covidvacciner och sepsis
Dessutom finns det inga bevis för påståendet att mRNA-covidvacciner är kopplade till sepsis, sade experterna.
"Vi har inte sett någon säkerhetssignal för sepsis för mRNA-vaccinerna eller något annat covidvaccin", sade Charlotta Bergquist, gruppchef och senior expert vid enheten för effekt och säkerhet vid Läkemedelsverket, till AFP den 14 juli 2025.
I stället för ett avdödat eller försvagat virus använder mRNA-covidvacciner, såsom Pfizers och Modernas vacciner, budbärar-RNA (mRNA) för att förmedla genetiska instruktioner för produktionen av coronavirusets spikprotein till människans celler. När cellerna producerar proteinet känner immunförsvaret igen det, vilket skapar skydd mot det riktiga viruset.
I inlägget hävdas att spikproteinet stannar kvar i kroppen i "minst 700 dagar" och att detta bidrar till att T-celler skapar skador som gör det möjligt för bakterier att ta sig in i blodflödet.
Enligt Bergquist är den föreslagna mekanismen "inget som setts i de prekliniska studier som gjorts heller".
Sepsis nämns inte som en biverkning i Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) produktinformationsdokument för Modernas (arkiverad version) eller Pfizers (arkiverad version) covidvacciner.
Dessutom försvinner spikproteinet vanligtvis kort efter vaccination, i motsats till påståendet att det stannar kvar i kroppen under en längre period.
"De flesta blir av med spikproteinet producerat av vaccination mot covid-19 inom några veckor", berättade Paulo Verardi, professor i virologi och vaccinologi vid University of Connecticut i USA, för AFP den 9 juni 2025 i denna finska faktagranskning. "I vissa fall, särskilt efter en naturlig infektion, kan proteinet kvarstå i vissa vävnader i månader eller längre. Fler studier behövs för att avgöra om denna långvariga närvaro har några meningsfulla effekter på hälsan på lång sikt."
EMA fortsätter att övervaka säkerheten av covidvacciner noga tillsammans med EU-länder. Enligt myndigheten visar uppskattningar att vaccinerna har räddat miljontals liv (arkiverad version).
Du kan läsa flera av AFP:s covid-relaterade faktagranskningar på svenska här.
Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?
Kontakta oss