Studie om bebisars hjärnutveckling förvrängs för att sprida vaccindesinformation

En studie som publicerades i juni 2025 och leddes av forskare vid Göteborgs universitet visade att nyfödda bebisar och patienter med Alzheimers sjukdom delar en biologisk egenskap: förhöjda nivåer av ett protein som kallas p-tau217. Proteinet används vid alzheimerdiagnostik men hos bebisar är det kopplat till hälsosam hjärnutveckling. Men i sociala medier förvrängs forskningen för att understödja påståenden att vacciner mot covid-19 orsakar alzheimer och att denna utveckling redan kan ses hos bebisar eftersom vaccinet överförs från en vaccinerad kvinna till fostret. En av studiens författare berättade för AFP att den inte har någonting med covidvacciner att göra och att proteinet i bebisars hjärnor redan har skrivits om i forskningsartiklar före pandemin. Dessutom finns det inga bevis för en koppling mellan covidvacciner och alzheimer och det är säkert att bli vaccinerad mot covid under graviditet, sade experter.

"Om nyfödda bär på neurodegenerativa markörer redan från start, kan vi stå inför en epigenetisk katastrof vi inte förstår ännu, ett tyst massexperiment där effekterna visar sig generationer senare, en systematisk mörkläggning av vad mRNA-tekniken faktiskt gör på biologisk nivå", påstås det i ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades den 29 juni 2025 och har delats över 200 gånger sedan dess. 

I inlägget finns en skärmdump av en artikel publicerad i Göteborgs-Posten om en studie som leddes av forskare vid Göteborgs universitet och som visar "skyhöga nivåer av Alzheimer-markör i blodet hos nyfödda". För att understödja påståendena ytterligare delas i inlägget även skärmdumpar från en orelaterad studie vars rubrik lyder på svenska "en potentiell koppling mellan vaccination mot covid-19 och utveckling av Alzheimers sjukdom".

I ett annat inlägg med samma text som delades ett femtiotal gånger hänvisas i stället till en skärmdump av ett pressmeddelande från Göteborgs universitet om studien om nyfödda.

Artikeln om studien kopplas till covidvacciner genom att hävda att "den som läser mellan raderna" ser att fostret delar blodflöde med modern; att mRNA-vacciner påverkar proteinsyntes och immunsystem och kan i teorin har en epigenetisk effekt; och att forskning pågår om hur spikproteinet eller immunsvaret kan korsa blod-hjärnbarriären.

Image
Skärmdump av ett Facebook-inlägg med de falska påståendena (från 22.7.2025; det röda krysset har tillagats av AFP)

mRNA-covidvacciner har varit ett vanligt ämne för mis- och desinformation sedan teknologin för första gången användes i godkända vacciner under pandemin. I stället för ett avdödat eller försvagat virus använder mRNA-covidvacciner, såsom Pfizers och Modernas vacciner, budbärar-RNA (mRNA) för att förmedla genetiska instruktioner för produktionen av coronavirusets spikprotein till människans celler. När cellerna producerar proteinet känner immunförsvaret igen det, vilket skapar skydd mot det riktiga viruset.

Påståendena i sociala medier om deras koppling till alzheimer är falska. Covidvacciner nämns inte i studien av forskare vid Göteborgs universitet, som en av dess författare bekräftade för AFP. Vaccinexperter förklarade att vacciner kan överföras från en vaccinerad kvinna till fostret men att det inte finns bevis på att detta skulle leda till biverkningar och att man inte har observerat en koppling mellan alzheimer och vaccinerna.

I studien om nyfödda nämns inte vacciner

Studien som leddes av forskare vid Göteborgs universitet heter "The potential dual role of tau phosphorylation: plasma phosphorylated-tau217 in newborns and Alzheimer’s disease" ("Den möjliga dubbelrollen av tau-fosforylering: plasma fosforylerat tau217 hos nyfödda och i Alzheimers sjukdom") och den publicerades i den referentgranskade tidskriften Brain Communications den 7 juni 2025 (arkiverad version).

Enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet var detta första gången forskare mätt koncentrationer av ett protein som kallas fosforylerat tau och specifikt formen p-tau217 direkt i blodet hos nyfödda (arkiverad version).

P-tau217 används vid alzheimerdiagnostik. Vid sjukdomen kan de höga nivåerna av p-tau217 kopplas till ansamlingar av tau som blir till skadliga klumpar som tros bryta ner hjärnceller. Hos nyfödda däremot, vars nivåer av proteinet är ännu högre, verkar det understödja en sund hjärnutveckling och hjälpa nervceller att växa och bilda nya kopplingar till andra nervceller.

"Det finns absolut inga bevis i vår studie som skulle koppla höga nivåer av plasma eller serum p-tau217 med något slags vaccination", berättade Fernando Gonzalez-Ortiz, studiens försteförfattare, för AFP den 3 juli 2025. "Huvudbudskapet i vår artikel är att p-tau är mer än bara en patologisk markör i Alzheimers sjukdom. Under fostrets liv verkar det spela en viktig fysiologisk roll i neuroutveckling."

Observationer av p-tau217 hos nyfödda är inte något nytt som endast dök upp efter covidvacciner utan de har även gjorts före pandemin.

"Det har länge varit fastställt att fosforylerat tau spelar en viktig roll i neuroutveckling, baserat främst på fynd från djurmodeller. Detta har varit känt sedan åtminstone tidigt 1990-tal", förklarade Gonzalez-Ortiz.

Han sade att forskarna understryker  i studien att även om den är den första studien som rapporterar om höga nivåer av blodbaserat p-tau217 i prov från navelsträng har tidigare forskning visat ökade nivåer av p-tau i ryggvätskan hos friska nyfödda, t.ex. i denna studie från 2009 (arkiverad version).

Gonzalez-Ortiz sade ytterligare att även om studiens mätningar för biomarkörer gjordes mellan januari och september 2024 skedde provsamlingen tidigare.

"Specifikt när det gäller den första kohorten insamlades prov före pandemin – vilket betyder att mödrarna inte var exponerade för vacciner mot covid-19", sade han.

Författarna skriver i studien att det finns "viktiga begränsningar som bör erkännas, inklusive bristen på longitudinella data av plasma p-tau217 och bristen på jämförelser med andra biomarkörer över alla kohorter inkluderade i studien" och att ytterligare studier bör göras för att bekräfta resultaten.

Även i artikeln i Göteborgs-Posten, som endast är tillgänglig för prenumeranter, nämns inte vacciner (arkiverad version).

Inga trovärdiga bevis för koppling mellan covidvacciner och alzheimer

Det finns inga bevis för påståendet att mRNA-covidvacciner är kopplade till alzheimer mer generellt heller.

För att stöda påståendet visas i inlägget skärmdumpar från en koreansk studie som publicerades 2025 i tidskriften QJM. I studien tittade forskarna på data från personer över 65 år gamla i Soul i Sydkorea och observerade att "preliminära bevis" visar en "potentiell koppling mellan vaccination mot covid-19, särskilt mRNA-vacciner, och ökade incidenser av Alzheimers sjukdom och lindrig kognitiv störning".

"Det finns inga trovärdiga bevis för att koppla covicvaccination med en ökad risk för Alzheimers demens", sade Tim Lahey, läkare inom infektionssjukdomar, etiker och vaccinforskare vid University of Vermont i USA, till AFP den 21 juli 2025. "Tvärtom visar flera studier att covidvaccination förebygger sjukhusvistelser och dödsfall hos äldre människor, och vissa preliminära data antyder att allvarlig covid kan leda till demens."

Charlotta Bergquist, gruppchef och senior expert vid enheten för effekt och säkerhet vid Läkemedelsverket, var enig.

Hon förklarade att det finns omfattande kliniska studier för både Pfizers och Modernas vacciner, d.v.s. de mRNA-vacciner som är godkända i EU, och att de första studierna som gjordes inför godkännandet inkluderade upp till 20 000 individer för varje vaccin.

"Det finns ingen antydan att alzheimer skulle vara överrepresenterat i dessa kontrollerade studier. Det är heller inget som man sett i de säkerhetsuppföljningar som görs fortlöpande", sade hon till AFP den 8 juli 2025. 

Alzheimer eller neurodegenerativa sjukdomar generellt nämns inte som en biverkning i Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) produktinformationsdokument för Modernas (arkiverad version) eller Pfizers (arkiverad version) covidvacciner.

När det gäller den koreanska studien som används som bevis sade Lahey "att studien är ett exempel av maximen 'korrelation inte är samma sak som kausalitet'".

"Dess olämpliga slutsatser tyder på en dålig förståelse av det grundläggande epidemiologiska begreppet av confounding, vilket får mig att frukta att författarna snart kommer att publicera om hur paraplyer är ansvariga för att kläder blir blöta under en regnstorm", sade han och förklarade att det finns flera möjliga källor för confounding i studien. Confounding handlar om störningsfaktorer som snedvrider resultatet eftersom de samvarierar med både den oberoende och beroende variabeln, d.v.s. de är kopplade både till studieinterventionen (i detta fall vaccination) och utfallsmåttet (alzheimer).

Dessa faktorer i studien inkluderar faktumet att demens och vaccination är kopplade till samma individer eftersom äldre människor har en större sannolikhet att få demens och bli vaccinerade mot covid, samt faktumet att äldre människor som är vaccinerade mot covid har en större sannolikhet att leva tillräckligt länge för att diagnostiseras med demens eftersom de lever längre till följd av covidvaccination, sade Lahey. Han märkte också att forskare utreder om covid orsakar demens hos äldre människor eftersom vacciner endast ger partiellt skydd mot allvarlig covid och människor ofta drabbas av hjärndimma efter sjukdomen.

I inlägget antyds ytterligare att det är möjligt att vaccinets spikprotein eller "immunresponsen på det" kan korsa blod-hjärnbarriären. Blod-hjärnbarriären skyddar hjärnan från potentiellt giftiga ämnen som nått blodet via födan, tarmfloran och infektioner samtidigt som den också möjliggör selektiv passage av ämnen som behövs för hjärnans uppbyggnad och funktion.

Bergquist förklarade att spikproteinet produceras i små mängder i anslutning till injektionsstället och kan inte mätas i blodet. "Därför finns inga data som direkt studerat om spikproteinet kan korsa blod-hjärnbarriären men för proteiner är i allmänhet passage låg", sade hon. "Det finns heller ingen säkerhetssignal som kan kopplas till någon överföring av spikprotein över blod-hjärnbarriären." 

Image
Gravida kvinnor väntade på covidvaccination i Colombo i Sri Lanka den 9 juni 2021. (AFP / LAKRUWAN WANNIARACHCHI)

Covidvaccination under graviditet är säker

I inlägget frågas även om mRNA-vacciner som ges till en gravid kvinna kan påverka fodrets utveckling.

"Om en gravid kvinna har antikroppar mot SARS-CoV2 så överförs dessa normalt sett till barnet", sade Bergquist. "Det finns inget som antyder att detta skulle kunna få några negativa konsekvenser. Det finns omfattande säkerhetsdata som visar att vaccination under graviditet inte innebär någon ökad risk för komplikationer."

Enligt EMA visade studier om Modernas och Pfizers vacciner med fler än 65 000 individer i olika stadier av graviditet "inga tecken på att vacciner mot covid-19 ökade risken för komplikationer under graviditeten, missfall, för tidig födsel eller skada på det ofödda barnet" (arkiverad version).

Epigenetiska förändringar ändrar inte den genetiska koden

Ytterligare nämns i inlägget att vacciner "i teorin" kan ha en epigenetisk påverkan.

I denna faktagranskning från maj 2025 skrev AFP om en studie som visar att mRNA-covidvacciner leder till epigenetiska förändringar i vissa slags immunceller.

Som det förklaras i granskningen, handlar epigenetiska förändringar om hur gener uttrycks, d.v.s. vilka gener som är på- eller avslagna, och ändrar inte den genetiska koden.

Experter berättade för AFP att förändringarna är en önskad effekt av vaccinerna eftersom de skapar ett permanent minnesspår som gör det möjligt för immunsystemet att reagera snabbt vid en infektion och att förändringarna inte är kopplade till sjukdomar.

Du kan läsa flera av AFP:s vaccinrelaterade faktagranskningar på svenska här.

Metadata har uppdaterats.Formateringen av det första stycket har uppdaterats.
24 juli 2025 Metadata har uppdaterats.
24 juli 2025 Formateringen av det första stycket har uppdaterats.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss