Bilder på Frihetsgudinnan motbevisar inte att havsnivåer höjts

I sociala medier sprids påståendet att två bilder på Frihetsgudinnan, den ena från hundra år sedan och den andra från 2000-talet, visar att havsnivån inte stiger. Detta stämmer dock inte: experter berättar för AFP att man i inläggen inte tar hänsyn till tidvatteneffekten och att mätningarna av USA:s vädermyndighet NOAA visar att havsnivån i New Yorks hamn stiger med nästan 30 cm per hundra år.

"Det är över 100 år mellan de två fotona. Man kan se de ständigt stigande havsnivåerna väldigt bra, eller hur?" står det i ett Facebook-inlägg som publicerades i mitten av maj 2023 och som visar två foton på Frihetsgudinnan i New York.

Bilderna har också delats hundratals gånger på Twitter. Liknande påståenden också har spridits på andra språk, såsom engelska, spanska, tyska och finska.

Image
Skärmdump av det missvisande inlägget (tagit 18.7.2023)

I de engelska inläggen används andra foton på Frihetsgudinnan än de i de svenska inläggen, men alla foton togs ungefär vid samma tidpunkt. I denna artikel kommenterar experter de foton som spridits på engelska men iakttagelserna gäller även fotona i de svenska inläggen.

Bilderna bevisar ingenting om havsnivåhöjningen, berättade experter för AFP. Dessutom visar NOAA:s mätningar att den relativa havsnivån i staden New York har stigit stadigt under det senaste århundradet.

— Den här sortens virala meddelanden försöker motbevisa havsnivåhöjningen genom att visa sådana bilder, sade forskaren Catherine Walker, som specialiserar sig på tillämpad havsfysik och teknik vid forskningsinstitutet Woods Hole Oceanographic Institution, den 16 mars 2023.

— Men faktum är att det finns tidvattenmätare som mäter havsnivån ganska exakt som dessa människor ignorerar, och som har visat att havsnivån stiger. Utan tvivel.

Hundra år mellan fotona

En omvänd bildsökning för det svartvita fotot leder till USA:s kongressbiblioteks webbsida. Det står på sidan att fotot togs mellan 1900 och 1920. När det gäller det nyare fotot visar en omvänd bildsökning att olika researrangörer har använt det på sina webbsidor sedan 2019. AFP har inte kunnat bekräfta när det ursprungligen publicerades, men I varje fall är det sannolikt ungefär hundra år mellan fotona.

Image
En skärmdump av USA:s kongressbiblioteks webbsida (tagit 23.5.2023; märkningar tillagda av AFP)

Det är även hundra år mellan fotona i de engelska inläggen.

Tidvatten

Walker berättade för AFP att det är missvisande att jämföra fotona, delvis på grund av att "vi inte vet när under tidvattencykeln de togs".

— Tidvattenhöjden i New Yorks hamn är mer än fem fot [ungefär 150 cm] varje dag, sade hon.

Dianna Padilla, professor i ekologi och evolution vid Stony Brook-universitet i New York höll med.

— Beroende på vilken dag och tid fotot är taget kan man få det att se ut som vad som helst, sade hon den 17 mars.

Om det äldre fotot togs vid flod och det nyare vid ebb, "maskerar detta förstås den genomsnittliga havsnivåhöjningen", sade Iris Moeller, professor i geografi vid Trinity College Dublin.

— Även om fotona skulle visa den genomsnittliga havsnivån under flera år – och det gör de uppenbarligen inte – skulle de ha med den så kallade relativa havsnivån att göra, sade hon den 17 mars.

Den relativa havsnivån syftar på hur havsnivån förändras i förhållande till kustlinjen. Moeller sade att jordskorpan "kan stiga eller sjunka av en mängd olika skäl". Därför mäts havsnivåer med tidvattenmätare och resultaten justeras för att ta hänsyn till denna effekt.

Havsnivån stiger i New York

NOAA:s mätningar sedan 1856 visar att den relativa havsnivån vid Manhattans södra del i New York har stigit i genomsnitt med 2,9 mm per år. Enligt NOAA motsvarar detta nästan en fot, d.v.s. 30 cm, per hundra år.

Globalt har havsnivån stigit "med bara cirka 9–12 tum [23–30 cm] under århundradet", sade Jayantha Obeysekera, chef för Sea Levels Solutions centrum vid Florida International University. Enligt honom kan man inte se förändringen genom att jämföra foton.

— Problemet med havsnivåhöjningen är att även en 'liten' höjning har en stor inverkan, sade han.

Havsnivån beräknas stiga med 25–30 cm vid USA:s kust mellan 2020 och 2050. Detta motsvarar förändringen mellan 1920 och 2020, står det i en rapport från NOAA.

Klimatexperter sade i en studie som publicerades i tidningen Urban Climate 2020 att havsnivån i staden New York kan komma att vara högre än det globala genomsnittet på grund av varmare vatten mitt i Atlanten och smältande glaciärer längre bort.

I FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCCs rapport från 2021 står det att "mänsklig påverkan mycket sannolikt är den främsta orsaken" till den globala havsnivåhöjningen" sedan åtminstone 1971".

Du kan läsa fler av AFP:s faktagranskningar om klimatet på engelska här.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss