Nyheten om ett vårdhem där boende ska lära sig arabiska är fejk

  • Den här artikeln är mer än ett år gammal.
  • Publicerad den 26 juni 2023 12:05
  • Uppdaterad den 26 juni 2023 13:08
  • Lästid: 3 minuter
  • Par : Anna HOLLINGSWORTH, AFP Finland
En bild som visar en påhittad nyhetsartikel har delats hundratals gånger i svenska sociala medier sedan början av juni. I artikeln påstås att boende på "Strandhättans äldreboende" i Älvkarleby ska lära sig arabiska för att underlätta kommunikationen med anställda. Twitter-användaren bakom bilden menade att det var ett skämt och kommunen bekräftade att det inte fanns något äldreboende kallad för "Strandhättans äldreboende" i Älvkarleby.

"Boende på vårdhem ska lära sig arabiska", står det i rubriken till vad som ser ut som en nyhetsartikel. Bilden på artikeln publicerades först på Twitter den 5 juni 2023 och delades hundratals gånger på Facebook.

I artikeln påstås att de boende måste lära sig arabiska och andra språk som talas i Mellanöstern och i Nordafrika från och med i höst. Margit Tuvasson, "tf chef för vård och omsorg i kommunen", ska ha sagt att "det är viktigt att kommunikationen mellan boende och anställda fungerar på ett tillfredställande sätt".

Image
Skärmdump av ett Facebook-inlägg med de falska påståendena (tagit 21.6.2023)

I kommentarsfälten misstänker flera att artikeln är fejk men andra skriver invandringskritiska kommentarer .

Enligt kontot som lade upp bilden samt Älvkarleby kommun är nyheten felaktig.

Var artikeln kommer ifrån

På bilden är kontot @GunnarsAslund taggat. På kontot går det att läsa i profilbeskrivningen: "Satiriker som älskar det stora landet i Väst" med den amerikanska flaggan.

När en skrollar bland inläggen som kontot har lagt upp hittar en den falska nyhetsartikeln som publicerades den 5 juni 2023. Detta föregår de andra inläggen med artikeln som AFP hittade. En omvänd bildsökning visade inga andra exempel på bilden.

I bildtexten i @GunnarsAslunds inlägg står det: "Låter vettigt? Eller?"

Kontot twittrade samma bild senare samma dag med texten "SKÄMT" på den. I bildtexten står det: "Bäst jag gör så här innan halva Twitter får en hjärnblödning". AFP tog kontakt med ägaren av kontot som bekräftade i ett mejl den 26 juni att inlägget är ett skämt och att Strandhättans äldreboende inte existerar.

Image
Skärmdump av tweeten där det står att artikeln är ett skämt (tagit 22.6.2023)

Påhittade namn

Ävkarleby kommun där Strandhättans äldreboende påstås befinna sig skrev om påståendet i ett meddelande den 8 juni (arkiverad version). Kommunen kallades påståendet för "självklart falskt" och förklarade att det inte existerar något "äldreboende med det namnet" där, samt att kommunen aldrig skulle "kräva att boende ska lära sig främmande språk".

På kommunens hemsida nämns endast ett vård- och omsorgsboende och det heter Tallmon. En sökning på Google ger inte heller några resultat för Strandhättans äldreboende.

Margit Tuvasson, "tf chef för vård och omsorg i kommunen", som nämns i artikeln är också påhittad. En sökning i Skatteverkets databas visar att det inte finns någon med namn Tuvasson med just den stavningen i Sverige. En sökning på Google för "Margit Tufvasson Ävlkarleby", d.v.s. med "f" på efternamnet, visade inga relevanta resultat heller.

Image
Skärmdump av sökresultat för "Tuvasson" i Skatteverkets databas den 21 juni 2023

Enligt kommunens hemsida den 22 juni heter ordföranden för omsorgsnämnden Åsa Strid Andersson och förvaltningschefen Ann-Louise Brolin.

26 juni 2023 Artikeln har uppdaterats med svaret från ägaren av Twitter-kontot där bilden publicerades i det fjärde stycket under "Var artikeln kommer ifrån"

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss