Falska påståenden om citron som cancerbot sprids i sociala medier

Även om det finns några positiva forskningsresultat när det gäller olika beståndsdelar i citrusfrukter, såsom citron, effekt på cancer så har dessa resultat inte bekräftats is studier på människor. Missvisande påståenden om att citron ska vara ett mer effektivt botemedel mot cancer än cytostatika har cirkulerat på nätet på olika språk i över tio år och de dök upp igen på svenska i maj 2023. Experter har dock berättat för AFP att det inte finns några bevis för påståendena och att de kan vara farliga.

"De överraskande fördelarna med citron är den mirakulösa förmågan att döda cancerceller! Den är 10 000 gånger starkare än kemoterapi!!" utropas i ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades i början av maj 2023.

I inlägget står det att citroner är ett beprövat botemedel mot "cancer av alla slag" och att de bara förstör maligna celler. Det påstås att informationen kommer från "en av de största läkemedelsdrogtillverkare i världen". I inlägget nämns också andra påstådda hälsofördelar med citroner, t.ex. att de ska vara effektiva mot parasiter och maskar. Folk uppmanas att frysa in citroner och att äta hela frukten.

Image
Skärmdump av den övre delen av ett inlägg med de falska påståendena (tagit 30.5.2023)
Image
Skärmdump av den nedre delen av ett inlägg med de falska påståendena (tagit 30.5.2023)

 

 

Påståendena har delats fler än 900 gånger på svenska sedan maj 2023. Liknande påståenden har dock spridits på nätet på olika språk i över tio år. Till exempel faktagranskningssajten Snopes tog upp liknande påståenden 2011 och FullFact och The Hindu skrev faktagranskningar om ämnet 2022.

Experter på cancer berättade för AFP att det finns några lovande resultat från studier på cancerbekämpande egenskaper hos vissa beståndsdelar i citron men man kan inte dra några långtgående slutsatser avseende dess effekter hos människor. För tillfället finns det inga bevis att citron ska vara 10 000 gånger effektivare än cytostatika, sade de.

Cancerbekämpande egenskaper har inte bekräftats is studier på människor

Johanna Hök, adjunkt vid Karolinska Institutet, och Kathrin Wode, doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper på Umeå Universitetet, som är knutna till Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland, berättade för AFP i ett mejl den 25 maj 2023 att det är oklart var påståendet kommer ifrån. "Vi kan inte hitta vetenskapliga belägg för att citron eller någon av dess komponenter skulle vara mer effektivt än cytostatika eller vara ett möjligt botemedel mot cancer", sade de.

Också det nationella cancerinstitutet i USA (NCI) berättade för AFP i ett mejl den 25 maj att "det inte framgår av en sökning i vår kunskapsbank att NCI har information som stöder påståendena" att citroner är ett beprövat botemedel mot alla former av cancer.

Även om det finns både prekliniska och kliniska studier som undersökt vilka effekter citron och dess beståndsdelar har på cancer eller cancerceller, kan man inte dra slutsatser som stöder påståendena i inläggen, sade Hök och Wode. "Man kan dock inte dra några långtgående slutsatser avseende effekten av citron eller dess beståndsdelar mot cancer hos människor från någon av dessa studier. "

Till exempel Memorial Sloan Kettering Cancer Center förklarar på sin webbsida (arkiverad version) att pektins bromsande effekt på cancer har studerats. Pektin är en typ av löslig fiber som finns i skalet och fruktköttet hos citrusfrukter och äpplen. Prekliniska studier har pekat på bromsande effekter på cellinjer av tjocktarmscancer, bröst-, lever- och lungcancer, står det på webbsidan. Det sägs också att även om pektin har framhävts som ett sätt att minska risken för tjocktarmscancer och biverkningar från strålbehandling "finns det inte tillräckliga vetenskapliga bevis för att stödja den användningen". En liten icke-randomiserad studie har visat att modifierat citruspektin, en form av pektin som sägs absorberas bättre av kroppen, ökade fördubblingstiden för prostataspecifikt antigen (PSA) hos patienter med prostatacancer men "fler studier behövs". Ett högt PSA-värde eller ett snabbt förhöjt värde kan tyda på prostatacancer.

En annan beståndsdel i citroner, d-limonen eller citrusskalolja, har också studerats enligt centret (arkiverad version). En epidemiologisk studie fann ett omvänt samband mellan konsumtion av citrusskal och skivepitelcancer men en tidig klinisk prövning på bröstcancerpatienter kunde inte ge stöd för observationerna. "Ytterligare forskning är nödvändig för att avgöra om d-limonen har en roll i förebyggande eller behandling av cancer", säger centret.

Den amerikanska ideella tankesmedjan National Center for Health Research, som genomför och analyserar forskning gällande hälsofrågor, skrev om påståendena i denna artikel (arkiverad version). Förutom pektin refererar också artikeln till forskning om limonoider, d.v.s. kemikalier som finns i citrusskal, och förklarar att forskning har visat att limonoinder kan bromsa cancercellers tillväxt och frammana celldöd "vid mycket höga nivåer". Studierna har dock fokuserat på djur och in vitro-cellodlingar av mänsklig bröstcancer, d.v.s. celler som tagits från kroppen, så att "det finns lite information om limonoidernas effektivitet när det gäller att förebygga eller bekämpa cancer hos människor".

I artikeln dras slutsatsen att "påståendena att 'citroner är ett beprövat botemedel mot cancer av alla slag' och att 'citroner är 10 000 gånger starkare än cytostatika' är bestämt falska". Det står i artikeln att det är möjligt att ett läkemedel med pektin och limonoider för att förebygga eller bekämpa cancer utvecklas efter ytterligare forskning men om detta sker "kommer det förmodligen att vara i mycket högre koncentrationer än vad som finns i naturen".

Evangeline Mantzioris, dietist och programdirektör för nutrition och livsmedelsvetenskap vid University of South Australia, höll med om detta. "Om man tittar på den vetenskapliga litteraturen finns det alla slags extrakt från mat/örter/kryddor (inklusive citron) vars anti-carcinogeniska egenskaper testas och flera av dem uppvisar vissa anti-carcinogeniska egenskaper på laboratorienivå. Men att extrapolera från vad som händer i en petriskål till att det är effektivt i kroppen är inte möjligt", sade hon till AFP i ett mejl den 6 juni.

I denna franska faktagranskning av falska påståenden om frysta citroners hälsoeffekter mot diabetes och cancer sade Serge Hercberg, professor i epidemiologi och näringslära vid Sorbonne Paris Nord Universitetet, till AFP den 4 april 2023 att de cancerförebyggande egenskaperna av citroner "inte har någon vetenskaplig grund". Han ansåg också att sådana påståenden är "farliga".

— Inget enskilt livsmedel förebygger eller botar cancer, lade han till och sade att man dock bör tänka på sin kost överlag.

— Ät mer frukter och grönsaker, växtbaserade produkter, undvik att äta för mycket fett, för mycket socker, för mycket salt eller ultraprocessade produkter, sade han.

Fler studier behövs om andra hälsoeffekter hos människor

I inläggen påstås också att citroner har andra hälsofördelar, såsom att de är effektiva mot bakterieinfektioner, svampar, parasiter och maskar, reglerar blodtrycket samt att de fungerar som ett antidepressivt medel och "bekämpar stress och nervösa störningar".

"Det finns inga bevis för att citroner minskar depression, blodtryck eller motverkar stress eller ångest", sade Mantzioris.

När det gäller citroners effektivitet mot olika mikroorganismer, förklarade Mantzioris att eftersom citroner är sura minskar de tillväxten av vissa mikroorganismer och att t.ex. vinäger fungerar på samma sätt. "Men så fort som man lägger citronsaft i vatten kommer pH-vädret att minska försumbart", sade hon och förklarade att medan detta skulle vara välsmakande så att folk kunde dricka det, skulle det krävas mycket citron för att göra vattnet tillräckligt surt. Minskningen av pH-värdet är "absolut inte tillräcklig för att minska bakterietillväxten i kroppen", sade hon.

Som det står i denna artikel i Healthline (arkiverad version) kan citronskal ha antimikrobiella och svampdödande effekter, men studier på människor behövs för att bekräfta dessa effekter.

AFP har också granskat påståenden om citroner och deras hälsoeffekter tidigare, t.ex. här, här och här.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss