Att hosta hjälper inte vid hjärtinfarkt

Att hosta starkt hjälper inte vid hjärtinfarkt, berättar kardiologer för AFP. Detta påstås dock i inlägg på sociala medier som har spridits i flera år och som fick ny spridning i maj 2023. Hjärtinfarkt, vardagligt kallat hjärtattack, uppstår när det bildas en blodpropp i något av hjärtats kranskärl, och då ska patienten söka genast hjälp och ringa 112.

"Viktigt för alla", börjar ett svenskt inlägg på Facebook som publicerades i slutet av maj 2023. Det beskriver en situation där någon har en hjärtinfarkt när hen är ensam. I inlägget står det att om man befinner sig i denna situation ska man "hosta upprepade gånger och väldigt starkt" och ta ett djupt andetag innan varje hostning och upprepa detta varje sekund "tills du kommer till sjukhuset eller tills hjärtat börjar slå normalt". I inlägget påstås att de djupa andetagen gör det möjligt att få mer syre i lungorna, och att trycket på hjärtat bidrar till att återställa normala hjärtslag.

Image
Skärmdump av inlägget med de falska påståendena (tagit 24.5.2023)

Kedjebrevet har cirkulerat i flera år i Sverige. Sveriges Radio skrev om påståendena 2013 och Källkritikbyrån visade att påståendena är falska 2020. Liknande påståenden har också spridits på andra språk, såsom engelska, franska och grekiska.

Flera kardiologer berättade för AFP att det finns inga bevis för att hosta eller "host-HLR" i allmänhet ska hjälpa vid hjärtinfarkt. Istället ska personer som har hjärtinfarktssymtom ringa 112 för att få vård. Patienterna förlorar förmodligen mycket tid genom att hosta när de bör söka hjälp.

Vad är en hjärtinfarkt?

Som Hjärt-Lungfonden förklarar på sin webbsida (arkiverad version) uppstår en hjärtinfarkt, vardagligt kallat hjärtattack, när en blodpropp helt eller delvis har täppt igen hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera och hjärtat drabbas av syrebrist och det uppstår en skada. Om syrebristen varar mer än 15 minuter börjar hjärtmuskelcellerna dö, står det på webbsidan.

I några fall kan en hjärtinfarkt leda till hjärtstopp där hjärtat slutar pumpa blod.

Hosta hjälper inte vid hjärtinfarkt

— Att hosta har aldrig bevisats vara effektivt för att minska storleken på en infarkt och dess konsekvenser, eller den underliggande risken för hjärtstopp, sade Nicolas Lamblin, chef för akut- och intensivvård i kardiologi vid universitetssjukhuset i Lille i Frankrike, i ett telefonsamtal med AFP den 25 juli 2022 i denna grekiska faktagranskning.

— Host-HLR spelar ingen roll vid hjärtattack, tillade Allen J. Taylor, ordförande för kardiologi vid MedStar Health i USA, i ett telefonsamtal med AFP den 27 juli 2022.

— Det ytterligare blodflödet från hosta är minimalt och i varje fall kan de flesta inte hosta längre än 15 sekunder, lade han till och varnade att "den ytterligare ansträngning som hosta innebär verkligen inte hjälper patienten".

— Om någon känner att den fått en hjärtinfarkt när denne är ensam hemma, ska man ringa nödnumret och försöka varna folk i närheten som kan hjälpa till, Lamblin sade.

— Det bästa vore att öppna dörren och stanna där eftersom om dörren är låst kommer räddningspersonalen att förlora tid när de försöker komma in.

Vid hjärtstopp efter en hjärtinfarkt förlorar patienten medvetandet helt, förklarade Lamblin.

— Om det finns vittnen, bör de ringa nödnumret, stanna bredvid offret och göra sig redo att börja hjärtmassage i fall personen kollapsar och förlorar medvetandet.

HLR-rådet förklarar att hosta inte hjälper vid hjärtstopp eller hjärtinfarkt. "Vid pågående hjärtinfarkt med symtom som ihållande bröstsmärta, andnöd, yrsel, smärtutstrålning i käke och arm, ska 112 kontaktas omedelbart. Inte heller här hjälper det att hosta, utan det viktigaste är att få hjälp av ambulanspersonal så snabbt som möjligt", står det på webbsidan.

Även flera medicinska lärosäten, såsom University of Chicago (arkiverad version) och McGill University (arkiverad version), samt sjukhuskliniker (arkiverad version) har visat att påståendena inte stämmer.

Symtom på hjärtinfarkt

I inläggen med de falska påståendena beskrivs symtom på hjärtinfarkt ganska korrekt. Som Hjärt-Lungfonden förklarar är det mest typiska symtomet på hjärtinfarkt för både män och kvinnor kraftiga smärtor mitt i bröstet. "Ibland strålar smärtan ut till arm, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Smärtan är ihållande, den drabbade kan må illa, känna ångest och få yrsel", står det på webbsidan. Vissa kan insjukna i hjärtinfarkt utan att de upplever smärta, lägger fonden till.

Om du misstänker hjärtinfarkt, ring genast 112 och begär ambulans.

"Host-HLR" kan hjälpa vid vissa arytmier eller i en kontrollerad miljö

Experter förklarade dock att hosta i vissa fall kan hjälpa med hjärtproblem.

T.ex. enligt det amerikanska hjärtförbundet (arkiverad version) kan hosta används tillfälligt vid arytmi (hjärtrytmrubbningar) i en kontrollerad sjukhusmiljö såsom vid hjärtkateterisering där patienten är vid medvetande och ständigt övervakas.

Taylor nämnde också ett ytterligare exempel.

— Vi använder host-HLR när vi genomför ett ingrepp och hjärtfrekvensen stannar.

Att be patienten att hosta några sekunder innan de förlorar medvetandet "ger medicinsk personal några sekunder innan de återupplivar patienten men detta kan bara ske i en helt kontrollerad sjukhusmiljö", förklarade han.

Också Christina Chrysohoou, kardiolog och medlem i den hellenistiska föreningen för kardiologi, berättade för AFP den 21 juli att metoden möjligtvis kan hjälpa vid bradykardi, ett tillstånd där hjärtats rytm blir för långsam och som kan vara förknippat med vissa fall av hjärtinfarkt. Men om hjärtinfarkt har med ett annat tillstånd såsom aortadissektion att göra kan hosta påskynda att man dör, varnade hon.

Ignatios Ikonomidis, biträdande professor för kardiologi vid Atens universitet, berättade för AFP den 22 juli att hosta kan hjälpa vid supraventrikulär takykardi, ett tillstånd som vanligtvis inte är allvarligt, men inte vid "ett allvarligt hjärtproblem".

Enligt experterna hjälper hosta inte vid hjärtinfarkt.

— Vi säger att man ska hosta om man kvävs, om man nästan drunknat eller om man har andats in något. Men om du misstänker att du har drabbats av hjärtinfarkt eller hjärtstopp, måste du gå emot detta råd, sade Lamblin.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss