Videon där en man verkar kissa i en matbutik är iscensatt
- Publicerad den 13 februari 2024 11:24
- Lästid: 4 minuter
- AFP Nederländerna, AFP Tyskland
- Översättning och anpassning: Anna HOLLINGSWORTH
Copyright © AFP 2017-2024. Kommersiell användning av innehållet kräver en prenumeration. Klicka här för mer information.
I december 2023 spreds en iscensatt video i sociala medier där en man verkar kissa på fläsk i en nederländsk matbutik. I virala inlägg på flera språk gjordes gällande att klippet var äkta och att det visar en muslimsk invandrare. I Sverige gjordes flera invandringskritiska kommentarer i anslutning till videon. Videon visar dock inte en riktig händelse: upphovsmannen berättade för AFP att videon var en fejk för att visa hur lätt det är att skapa desinformation.
Videon skapades av ett konto i Nederländerna och delades av en nederländsk underhållningssajt den 17 december 2023. Även den nederländske partiledaren Geert Wilders delade videon på X. Wilders invandringskritiska Frihetspartiet PVV vann valet i november 2023.
I videon syns en man som står med ryggen vänd mot kameran framför kötthyllorna i en matbutik och verkar kissa. Man kan höra ljudet av rinnande vatten. En annan man säger på nederländska: "Dude, du är för radikal. Bara för att han inte vill äta fläsk? Wow!" Sedan tillägger han på engelska: "Vi äter inte fläsk."
I Sverige publicerades videon av Riks på Facebook, YouTube och dess hemsida. Den delades över 400 gånger på Facebook. Riks är en mediesajt som ägs av Sverigedemokraterna genom bolaget Samtid & Framtid AB. Riks har också tidigare publicerat innehåll som är kritiskt mot invandring och islam.
Kommentatorn på videon påstår att den visar en muslim som kissar på fläsket.
Videon publicerades först utan någon hänvisning till islam eller invandrare och spreds brett på flera språk, såsom engelska, franska, nederländska, tyska och grekiska. I flera inlägg påstås att den visar något som ägde rum på riktigt och att mannen är en invandrare eller en muslim. Detta ledde till invandrings- och islamkritiska kommentarer.
Videon är dock iscensatt. Upphovsmannen berättade för AFP i Nederländerna att mannen inte kissade på fläsk.
Upphovsmannen: Videon är iscensatt
På videon hörs ljudet av rinnande vatten men ingen vätska är synlig på köttet eller på golven som det skulle vara om mannen kissade på riktigt.
Logon på olika produkter som syns på videon visar att den filmades i en Albert Heijn-matbutik.
Den tidigaste versionen av videon som AFP kunde hitta genom en omvänd bildsökning publicerades den 15 december 2023 av någon med användarnamn Danny Derix. Videon laddades upp på Instagram och TikTok på konton som heter "buurtwachtt", eller "grannskapsvakt" på nederländska. Det finns ingen hashtag eller annan information som skulle tyda på att mannen på videon är en invandrare.
Det finns också andra liknande videor på Danny Derixs Instagram. Det finns t.ex. videor publicerade den 13 december och den 11 december där en man i liknande kläder gör samma sak på vad som verkar vara ett gym.
Upphovsmannen bekräftade för AFP i ett privatmeddelande på Instagram den 20 december att han skapade videon. "Personen ni ser på videon är min vän. Den spelades in den 13 december 2023. Den spelades in i en matbutik (Albert Heijn XL) i staden Zaandam i Nederländerna", sade han.
"Videon är helt fejkad. Han kissade aldrig på fläsk eller något sådant. Jag använde en ljudeffekt med kissljudet och lade den till på den ursprungliga videon. Syftet var att visa världen hur lätt det är att skapa och sprida falska nyheter som sanningen."
"Alla bevis kommer att publiceras på min YouTube-kanal 'Buurtwacht'", sade han.
YouTube-video om stuntet
När videon blev viral, laddade upphovsmannen en video på YouTube (arkiverad version) den 20 december där han förklarar stuntet.
"Den är för att visa att vad som helst kan vara fejkat på nätet. Vi vill göra klart för folk hur lätt det är att sprida falska nyheter eller en fejkad video", sade han. "Vi använde inte ens en vattenflaska i videon. Det är bokstavligen en ljudeffekt som jag spelade in i min toalett på min iPhone och lade över den ursprungliga videon som vi spelade in i Albert Heijn."
Inga rapporter om händelsen till livsmedelskedjan
En talesperson för livsmedelskedjan Albert Heijn sade att de inte var medvetna att händelsen ska ha ägt rum i någon av deras butiker.
"Vi har sett videon. Vi har genomfört interna undersökningar baserat på detta. Vi har inte fått några rapporter om olägenheter kring detta från våra butiker", talespersonen Angela Stoelinga berättade för AFP i ett mejl den 20 december 2023.
Bränningar av koraner i Sverige förra året fördömdes utomlands, särskilt i muslimska länder, och väckte diskussion om islamofobi i Sverige. AFP har tidigare skrivit om flera falska eller missvisande påståenden gällande invandring och islam i Sverige, t.ex. här och här.
Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?
Kontakta oss