Fejkartikel väcker islamofobiska kommentarer i sociala medier

Diskussioner om islam och islamofobi har förts i Sverige under korankrisen där koraner bränts eller skändats flera gånger i år. I slutet av oktober 2023 har skärmdumpar av vad som liknar en artikel i SVT spridits i sociala medier. I artikeln påstås det att livsmedelshandel kommer att sluta sälja fläskkött på grund av klagomål från ett islamiskt förbund. Artikeln är dock fejk: ingen sådan rubrik finns på SVT:s webbsida. SVT bekräftade att det inte publicerades en sådan artikel och Sveriges Muslimska Förbund (SMF) berättade för AFP att inget klagomål hade framförts.

"Svensk livsmedelshandel slutar sälja fläskkött", står det i rubriken till vad som liknar en SVT-artikel delat i ett inlägg på X, tidigare Twitter, som publicerats den 24 oktober och delats över hundra gånger. I artikeln påstås att beslutet fattades inom livsmedelshandeln efter ett klagomål av SMF, ett islamiskt förbund. Det står att beslutet kommer att träda i kraft vid årsskiftet.

I artikeln finns vad som påstås vara en kommentar från SMF:s ordförande. Det framförs även att ICA Gruppen inte svarade på SVT:s förfrågningar om kommentarer.

Image
En skärmdump av inlägget med fejkartikeln (tagit 30.10.2023)

Påståendena delades även över 50 gånger på Facebook. De har lett till en mängd antimuslimska kommentarer. Men några i kommentarsfälten, såsom författaren till inlägget på X, skriver att artikeln är fejk.

En sökning visar att det inte finns en sådan artikel på SVT:s webbsida och SVT, SMF och ICA Gruppen bekräftade att påståendena i artikeln är falska.

Fejkartikel

En sökning på Google för rubriken ger inga resultat för liknande artiklar på SVT:s webbsida.

En talesperson för SVT bekräftade detta.

"Vi har inte publicerat någon sådan artikel på SVT.se. Det är heller inte vårt typsnitt ", skrev SVT i ett mejl till AFP den 30 oktober.

Det finns också flera andra skillnader när det gäller stilen i artikeln som sprids i sociala medier och de artiklar som publiceras på SVT:s hemsida. Fejkartikeln ska vara en lokal nyhet, vilket rubriken "lokalt" i det övre högra hörnet visar, och också en inrikesnyhet, vilket rubriken "inrikes" ovanför fotot antyder. Det finns dock ingen sektion för inrikesnyheter under lokala nyheter som det framgår av SVT:s webbsida (arkiverad version). Alla underrubriker under lokalt hänvisar till olika regioner medan inrikesnyheter är en del av allmänna nyheter.

Dessutom nämns fotokrediten vanligen i artiklar på SVT, men det finns ingen kredit under fotot i fejkartikeln. SVT:s artiklar har också en ingress i fetstil, något som inte finns i fejkartikeln. Skillnaderna visas nedan:

Image
En jämförelse mellan fejkartikeln och en äkta artikel på SVT:s webbsida (skärmdumpar tagna 30.10.2023; märkningar tillagda av AFP)

Inget klagomål av SMF

Fejkartikeln har ett citat från Abdullah al Hassan som påstås vara ordföranden för SMF. I citatet förklarar han varför fläskkött ska tas bort från affärer.

AFP tog kontakt med SMF gällande påståendena.

"SMF har inte gjort sådana klagomål", sade en talesperson för förbundet i ett mejl den 27 oktober. Ett sådant klagomål nämns inte bland SMF:s pressmeddelanden heller (arkiverad version).

Talespersonen lade till att ordföranden för förbundet heter Tahir Akan. Akan har intervjuats av SVT som SMF:s ordförande tidigare, t.ex. här. En sökning på Google för al Hassan i samband med SMF ger inga resultat.

Även ICA Gruppen bekräftade för AFP att de inte slutar sälja fläskkött. "Att det sprids fejkartiklar med falska påståenden är något som vi ser väldigt allvarligt på och att vi skulle ha slutat sälja fläskkött stämmer inte", sade Gabriella Ohlzon, pressansvarig för ICA, i ett mejl den 31 oktober.

Det finns inga pressmeddelanden i ICA:s presscentrum (arkiverad version) om det påstådda beslutet att inte sälja fläskkött.

14 november 2023 Ett stavfel har korrigerats i det första stycket

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss