Videon framställer en protest i Egypten 2013, inte palestinier som spelar döda

Det pågående kriget mellan Israel och Hamas började efter att Hamas genomförde en attack mot Israel den 7 oktober från Gazaremsan. Det finns tusentals civila offer på båda sidorna och cirka 240 personer hålls gisslan av Hamas i Gazaremsan. I detta sammanhang har en video av människor som ligger i svepningar spridits på sociala medier. Det påstås att den framställer palestinier som spelar döda. Men journalisten som tog videon berättade för AFP att den skildrar en protest i Kairo i Egypten 2013.

"På det sättet lurar de naiva. Lögner från Gaza. Den döde frågar om de har börjat filma eller?" står det i ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades i slutet av oktober 2023 och som delats tiotals gånger.

Inlägget har en video där flera människor spelar döda. De ligger sida vid sida och är täckta av vita lakan med arabisk text på dem där det står "martyr".

De flesta ligger still men några kan ses röra på sig när kameran filmar dem.

Videon har inte spelats in i Gaza och är från 2013, förklarade upphovsmannen för AFP.

Image
Skärmdump av ett Facebook-inlägg med de falska påståendena (tagit 9.10.2023)

Israels hittills dödligaste krig i Gazaremsan började efter attacken av Hamas den 7 oktober. Den andra veckan i november gick den in på sin andra månad.

Beväpnade män från Hamas tog sig över gränsen från Gaza och stormade Israel den 7 oktober. De genomförde den dödligaste attacken sedan staten Israel upprättades 1948. Enligt de israeliska myndigheterna dödades över 1 200 människor vid attacken.

Som vedergällning meddelade Israel att Hamas skulle krossas och inledde ett intensivt bombardemang i Gazaremsan som sedan följdes av militära markoperationer i Gaza. Enligt de senaste siffrorna som publicerats av Hamas har cirka 11 200 palestinier, de flesta civila, dödats i Gazaremsan i Israels bombningar.

Antalet dödsoffer i den pågående konflikten kan inte verifieras från oberoende källor och ifrågasätts regelbundet.

Kommunikationsstrid

Konflikten innebär också en intensiv kommunikationsstrid mellan Israel och Hamas.

Videon som påstås visa palestinier som spelar döda är en av flera foto och videor som granskats av AFP sedan början av konflikten. Det finns flera exempel av granskningarna här.

Påståendena om videon spreds brett även på andra språk, såsom engelska, franska, slovakiska, spanska, hindi, thai och burmesiska. Liknande påståenden om videon och fejkade dödsfall delades också innan det nuvarande kriget: AFP granskade påståendena först 2021 och det finns italienska och österrikiska faktagranskningar från 2017 och 2018. Dessutom användes videon ur sitt sammanhang 2017 för att göra gällande att den framställer fejkade dödsfall i kriget i Syrien.

Videon visar människor som spelar döda men den har ingenting med kriget mellan Israel och Hamas att göra.

En protest i Egypten

Omvända bildsökningar samt ordsökningar på Google visade resultat av en längre version av videon som las upp på den officiella Youtube-kanalen av den egyptiska tidningen Al-Badeel den 28 oktober 2013 (arkiverad version).

I den arabiska rubriken till videon står: "En representation av döda kroppar inom Al-Azhar universitetet".

I beskrivningen av videon står det att händelsen var en del av en demonstration som tiotals studenter från Muslimska brödraskapet vid Al-Azhar universitetet anordnade och att de skrek ut slagord mot armén och polisen.

Massprotester ägde rum i Egypten i juni 2013 mot den före detta presidenten och medlemmen av Muslimska brödraskapet Muhammad Mursi och i juli avsatte armén Mursi i en statskupp. Hundratals Mursi-anhängare död i sammandrabbningar med armén.

Studenterna anordnade protesten i videon för att stöda Muslimska brödraskapet.

Jämförelser mellan skärmdumpar av klippet i de falska inläggen (till vänster) och videon på Al-Badeels YouTube-kanalen (till höger) visas nedan:

Image
En jämförelse mellan skärmdumpar av videon i det falska Facebook-inlägget och Al-Badeels video (tagit 9.11.2023)
Image
En jämförelse mellan skärmdumpar av videon i det falska Facebook-inlägget och Al-Badeels video (tagit 9.11.2023)

Videon från 2013 är skapad av multimediajournalisten Mostafa Darwish. AFP tog kontakt med honom.

— Jag filmade denna video för tidningen Al-Badeel 2013, berättade han för AFP i ett telefonsamtal den 2 november.

En liknande video av samma protest som filmats från en annan vinkel lades upp på YouTube av Akhbar El yom TV den 28 oktober 2013 (arkiverad version), d.v.s. samma dag som den första videon. Den visar protestscenen med fler detaljer. En jämförelse mellan de två videoklippen visar samma arrangemang av fejklik och andra överensstämmande detaljer:

Image
Skärmdumpar av videorna av Al-Badeel (till vänster) och Akhbar El yom TV (till höger) som visar samma arrangemang av fejklik och samma text på marken (tagit 10.11.2023; märkningar tillagda av AFP)

Även AFP fotografen Khaled Kamel tog foto av protesterna i oktober 2013. I en av hans bilder kan man se en byggnad som också finns i Akhbar El yoms video:

Image
Skärmdumpar av Akhbar El yom TVs video (ovan) och AFP-fotot av Khaled Kamel (nedan) där studenter vid Al-Azhar universitetet i Kairo blockerar ingången till administrationsbyggnaden i oktober 2013 (tagit 20.5.2021; märkningar tillagda av AFP)

I båda skärmdumparna visas samma luftkonditioneringsenheter (röda), R4bia-symbolen med en hand med fyra utsträckta fingrar (gul) och arabiska slogans (gröna).

Fönstren i fotot av AFP är trasiga men de verkar vara intakta i skärmdumpen från videon. Detta beror på att videon filmades den 28 oktober 2013 när protesterna började men fotot för AFP tagits två dagar senare efter att spänningarna eskalerade.

Dessutom kan protesten geolokaliseras framför Al-Azhar universitetets administrationsbyggnad (arkiverad version). Ett foto av Kamel den 30 oktober 2013 visar egyptiska poliser som inspekterar den plundrade byggnaden. Detaljerna, såsom texter på byggnaden och luftkonditioneringsenheter stämmer överens med detaljerna i Akhbar El yoms video ovan. Se detaljerna i AFP:s foto nedan:

Image
En skärmdump av ett AFP-foto av Khaled Kamel som visar egyptiska poliser som inspekterar den plundrade administrationsbyggnaden av Al-Azhar universitetet i Kairo den 30 oktober 2013 (skärmdump tagen 10.11.2023; märkningar tillagda av AFP)

Baserat på dessa bevis är det möjligt att fastställa att videon inte framställer palestinier som spelar döda under den pågående konflikten mellan Israel och Hamas utan att den filmades 2013 i Egypten och visar en protest som tiotals studenter från Muslimska brödraskapet vid Al-Azhar universitetet anordnade.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss