Färger på väderkartor ändrades inte för att överdriva den globala uppvärmningen

En bild som visar två väderkartor har delats tusentals gånger i sociala medier på olika språk. Det påstås att nyhetsmedier gjort den nyare kartan röd för att överdriva klimatförändringarna. Detta stämmer dock inte: kartorna skapades med flera års mellanrum av olika medier som använder olika färgkoder i sina väderrapporter.

"1998 kallades det normal sommar. Nu färgar man kartan röd och kallar det för extremvädret", står det i ett Facebook-inlägg med kartorna som publicerades den 21 juni 2023.

De två kartorna på jämförelsebilden visar liknande temperaturer över Sverige. Den ena är grön med årtalet 1998 medan den andra är orange och daterad 2023.

Image
Skärmdump av ett inlägg med det falska påståendet (tagit 26.6.2023)

Samma kartor spreds ursprungligen i Sverige våren 2022 med olika årtal, vilket Källkritikbyrån (arkiverad version) rapporterade om vid tiden. De dök upp igen i slutet av juni 2023 och har delats tusentals gånger sedan dess. I kommentarsfälten påstås att färgerna är ett bevis på en "agenda" och att SVT "hjärntvättar" människor.

Påståendet att kartorna är bevis för en global uppvärmnings-bluff spreds på flera olika språk 2022, bl.a. på franska, ungerska, polska, rumänska och finska, vilka granskades av AFP.

Som AFP rapporterade 2022 (arkiverad version) är de svenska väderkartorna en del av en bredare trend där folk jämför väderkartor med olika färger på ett missvisande sätt för att förneka klimatförändringar.

Kartorna kommer från två olika källor och datumen som anges är felaktiga. Den första kartan publicerades i slutet av juli 2016 och den andra i början av augusti 2021.

Den gröna kartan publicerades juli 2016

En omvänd bildsökning på Google visar att kartan på den vänstra sidan i inläggen är tagen ur en väderprognos på SVT. Rapporten har samma gröna karta (arkiverad version) som en större bild med högre kvalitet.

Kartan motsvarar kartan i inläggen. Temperaturerna, molnsymboler och bokstaven H i mitten är identiska.

Image
Jämförelse mellan skärmdumpar av kartan på SVT:s webbsida och kartan i de falska inläggen (tagit den 26.6.2023; markeringar tillagda av AFP)

Kartan på SVT:s webbsida är dock inte från 1998 som påstås i inläggen utan den visar prognosen för den 21 juli 2016.

SVT:s prognos för den 26 juni 2023 har också gröna kartor, inte orangea eller röda. Det finns gamla väderprognoser för vissa dagar fråm åren 2021 och 2022, som kan nås genom internetarkivet WayBack Machine, och då var kartorna också gröna.

SVT:s kartor har också symboler som solar och moln, vilket inte är fallet när det gäller de orangea kartorna i inläggen.

Den röda kartan är från augusti 2021

Den andra kartan i inläggen kommer inte från SVT.

En omvänd bildsökning på den ryska sökmotorn Yandex visar att bilden cirkulerade med svensk text på Twitter i augusti 2021. En Twitter-användare delade en större version av kartan vid sidan av den gröna SVT-kartan.

Image
Skärmdump av tweeten (tagit 1.6.2022)

Den obeskärda versionen av bilden innhåller flera ledtrådar om bildens ursprung, såsom loggan med numret "4", texten "Fredag" och meteorologen.

En sökning efter loggan leder till TV4:s webbsida. Där namnges också meteorologen, som heter Madeleine Westin.

En video från TV4 , daterad den 13 augusti 2021, visar både den orange kartan och Westin. Temperaturerna och andra visuella ledtrådar är en bekräftelse på att det handlar om samma karta som den som sprids i sociala medier.

Image
Skärmdump av TV4:s väderlekssändning (tagit 1.6.2022)

Entydigt bevis för den globala uppvärmningen

Forskare världen runt erkänner FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC som en pålitlig källa när det gäller klimatförändringar. Den släpper regelbundet rapporter om ämnet.

Image
Grafik från IPCC:s rapport från 2022 med de viktigaste brådskande åtgärder som krävs för att undvika katastrofal global uppvärmning ( AFP / Kenan AUGEARD, Sophie RAMIS)

IPCC publicerades dess sjätte stora utvärderingsrapport 2021 och 2022 (arkiverad version). I rapporten varnas att brådskande åtgärder krävs för att minska utsläpp av växthusgaser och att undvika katastrofal global uppvärmning. Rapporten är skriven av fler än 200 forskare i 66 länder och den återspeglar den globala samsynen (arkiverad version) bland forskare när det gäller klimatförändringar som orsakats av mänsklig verksamhet.

"Det är entydigt att mänsklig påverkan har värmt atmosfären, haven och jordytan", står det i rapporten (arkiverad version).

Som Naturvårdsverket förklarar på sin webbsida har medeltemperaturerna ökat med drygt en grad sedan 1800-talets andra hälft (arkiverad version). "Förändringarna i Sveriges klimat liknar de förändringar som observerats på andra håll i världen. Mätningar visar på en viss ökning av årsnederbörden och mindre snö och is vintertid", står det på webbsidan.

I juni 2023 publicerade Världsmeteorologiska organisationen och EU:s Copernicus Climate Change Service rapporten "The State of the Climate in Europe 2022" ("Klimatläget i Europa 2022"). Där visas att sommaren 2022 var den varmaste som någonsin registrerats i Europa (arkiverad version). Enligt rapporten är Europa "den kontinent som värms upp snabbast i världen" och år 2022 låg den ungefär 2,3 °C över det förindustriella (1850–1900) genomsnittet. År 2022 präglades av extrem hetta, torka och skogsbränder, står det i rapporten.

Image
Grafik om klimatförändringarnas följder i Europa 2022 ( AFP / Gal ROMA, Sabrina BLANCHARD)

I sociala medier cirkulerar regelbundet inlägg där den globala uppvärmningen eller påverkan av mänsklig verksamhet på klimatförändringarna tonas ned. AFP har tidigare granskat flera påståenden om klimatet på engelska och franska.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss