
Förvrängd satirisk artikel väcker islamofobiska kommentarer i svenska sociala medier
- Publicerad 27 mars 2025 11:44
- Lästid: 3 minuter
- Anna HOLLINGSWORTH, AFP Finland
Copyright © AFP 2017-2025. Kommersiell användning av innehållet kräver en prenumeration. Klicka här för mer information.
"Föräldrarkrav: stäng matsalen i skolorna under Ramadan", står det i rubriken till vad som liknar en tidningsartikel i ett svenskt Facebook-inlägg den 7 mars 2025.
I den påstådda artikeln står det att "alla barn bör vara solidariska och hedra Islam". Dessutom citeras en person kallad för "Abdel Sharik" som ska ha sagt att "när inte våra barn äter ska ingen annan äta heller".

Det missvisande påståendet delades på Facebook och X och ledde till en mängd islamofobiska kommentarer.
"Islam ska vara solidariska mot svenska samhället och äta fläskkött i så fall. Vi är i Sverige nu", skrev någon på Facebook. En annan sade: "Då borde väl muslimska barn vara solidariska och äta fläsk tillsammans med alla andra barnen."
Bilden på artikeln började spridas strax efter att ramadan, fastemånaden som många muslimer följer, inleddes. Muslimer är idag den största religiösa minoritetsgruppen i Sverige.
Enligt SOM-undersökningen från 2024 har 57 procent av svenskarna en negativ inställning till islam (arkiverad version). I SOM-undersökningar följs svenskarnas opinioner över tid och hur samhället utvecklas.
Statistik från Brottsförebyggande rådet visar i sin tur att islamofobi var det tredje vanligaste hatbrottsmotivet i Sverige 2022 (arkiverad version).
Nyhetsrubriken som delades i de missvisande inläggen härstammar från ett konto som skapar satiriska innehåll.
"Fake news, satir och ironi"
En internetsökning för rubriken visar inga resultat i traditionella tidningar eller nyhetssajter.
Man kan se namnet "@GunnarAslund" på kanten av kantinen på bilden av mat i den påstådda artikeln. Detta visas nedan:

En sökning på X visar att namnet motsvarar ett konto på plattformen. Kontot publicerades den påstådda artikeln den 7 mars 2025:

Kontots beskrivning lyder "fake news, satir och ironi".
AFP har sökt kontots ägare som inte svarade innan faktagranskningen publicerades.
Kommentarer under X-inlägget visar att de flesta förstod att rubriken var fejk. Upphovsmannen förnekade inte detta.
En person kommenterade: "Snyggt att dela fakeartiklar. Stärker sannerligen din tes något otroligt." Upphovsmannen svarade: "Humor är inte din grej va? Tomte."
En annan skrev: "Ej lärt dig hur man hanterar källor i skolan?" Upphovsmannens svar var: "Har du lärt dig vad humor och ironi är?"
AFP granskade ett påstående baserat på fejkinnehåll från kontot även i juni 2023. Då påstods det i en fejkartikel att boende i ett svenskt vårdhem ska lära sig arabiska, vilket ledde till en mängd invandringskritiska kommentarer.
Inget spår av "Abdel Sharik" på nätet
I fejkartikeln citeras en person som kallas för "Abdel Sharik". En sökning för namnet visade ändå inga resultat om en person med detta namn i Sverige.
När det gäller efternamnet "Sharik" visar en sökning i Skatteverks databas att det inte finns några folkbokförda personer med detta efternamn:

Det fanns inga officiella rapporter om att skolmatsalar i Sverige skulle stängas för att respektera ramadan när faktagranskningen publicerades den 27 mars 2025.
Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?
Kontakta oss