I en vargflock går sjuka individer inte först och ledaren kommer inte sist

En mem har spridits i flera år i sociala medier på olika språk, inklusive på svenska, där det påstås  att "gamla eller sjuka" vargar går först i en vargflock medan ledaren kommer sist. Enligt experter beter sig vargar inte på detta sätt i en flock.

"Kan vi lära oss något av en vargflock?" står det i ett svenskt Facebook-inlägg som publicerades i augusti 2019 och som har delats 26 000 gånger. Inlägget spreds igen i februari och mars 2024.

I inlägget finns en bild på en flock med 25 vargar som vandrar i ett snötäckt landskap. Vargarna på bilden har markerats med olika färger för att visa deras roll i gruppen och hur de beter sig. I inlägget påstås att de tre första vargarna är "gamla eller sjuka" och att de sätter takten för de efterföljande, men att de fem som kommer efter är de starkaste i flocken och skyddar de framifrån. Gruppen i mitten påstås vara "helt skyddad" och är följd av fem vargar som också är "bland de starkaste". Den sista vargen påstås vara "ledaren" som "ser till att ingen halkar efter" och som "är redo att springa i vilken riktning som helst för att skydda sin flock". Inlägget avslutas med påståendet "att vara ledare betyder inte att vara i spetsen, att vara ledare betyder att ta hand om sitt team."

Image
En skärmdump av inlägget med de falska påståendena (tagit 26.2.2024)

Memen har cirkulerat i flera år på olika språk, såsom på engelska, spanska, finska, ungerska och bulgariska. AFP hittade svenska inlägg med liknande uttalanden från så tidigt som 2015. På spanska har texten också cirkulerat åtminstone sedan 2015.

Enligt experter är beteendet som beskrivs i inlägget dock inte typiskt för vargar.

Flocken i fotot leds av alfahonan

En omvänd bildsökning på Google visar ett fotogalleri (arkiverad version) som publicerades av den brittiska tidningen The Guardian den 19 oktober 2011 som är tagna ur BBC:s naturserie Frozen Planet som kom ut samma år.

Som upphovsman nämns Chadden Hunter som arbetade med serien.

"En enorm flock av 25 gråvargar jagar bisonoxar vid polcirkeln i norra Kanada. Under midvintern ligger temperaturerna i Wood Buffalo-naturparken runt -40C. Vargflocken, som leds av alfahonan, går i rad genom den djupa snön för att spara energi", står det i bildtexten.

Det förklaras även att "flockens storlek är ett tecken på hur rik stammen av bytesdjur är under vintern när bisonoxarna är mer begränsade på grund av dålig föda och djup snö. Vargflockarna i denna naturpark är världens enda vargar som har specialiserat sig på att jaga bisonoxar som är tio gånger så stora som dem. De har vuxit till att bli världens största och starkaste vargar."

Image
En skärmdump av fotot i artikeln i The Guardian (tagit 20.11.2023)

AFP tog kontakt med etologen och vargexperten David Nieto Macein som skrev om ämnet i sin spanska blogg (arkiverad version) 2015.

"Varggruppar består av ett avelspar och dess avkommor, alltså dess avkommor från den senaste kullen och möjligtvis från den föregående. I grupper som är lika stora som gruppen som jagar bisonoxar i bilden finns det vanligtvis några vargar från andra grupper (de individer som har fyllt ett år, som sprider ut sig och söker ett revir och ett par för att skapa en familj)", sade Nieto Macein till AFP 2020.

"I det här fallet är vargen som går först avelshonan och de andra bara följer den... När vargarna går genom snön går de i varandras spår"

När det gäller hierarki och socialt beteende, sade Nieto Macein att i naturen "finns det inga skadade, gamla eller sjuka. Djur kan bli sjuka i naturen men de sjuka och svaga dör".

I motsats till vad som påstås i inlägget visar ordningen inte vilka vargar som är sjuka utan vilken är mamman eller pappan alltså "gruppens ledare i detta fall". "Jag vet inte om det också fanns en avelshane eller om han dog", enligt Nieto Macein.

Han dementerade även påståenden om de andra grupperna i flocken.

Veterinären Eugenio Fernández Suárez vid Oasis Wildlife Fuerteventura höll med. Fernández Suárez specialiserar sig på vilddjur

"Vargar är inte djur som tar hand om äldre eller svagare djur. Det är inte ett naturligt beteende för dem att se till att ingen lämnas kvar. Sanningen är att dessa djur inte behöver mycket skydd i och med att de är en av de största grupperna på planeten av stora landlevande rovdjur", sade han till AFP i oktober 2020.

Enligt Fernández Suárez är memen ett klart exempel på antropomorfism, d.v.s. föreställningen att djur har mänskliga egenskaper.

"Djur har etablerade hierarkier men majoriteten av vargarna lever i familjeenheter och även om det finns undantag i stora grupper, såsom fotot visar, har de inte den här typen av organisation."

Även International Wolf Center (arkiverad version) har visat att påståendena är falska. Organisationen arbetar med att sprida information om vargar för att stötta deras överlevande.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss