Nya videor bevisar inte att upprorsmakare i Kapitolium fick hjälp av polisen utan de har tagits ur sitt sammanhang

Tucker Carlson, en av de mest framstående programledarna på den amerikanska konservativa tv-kanalen Fox News, visade i början av mars inspelningar från övervakningskameror från Kapitolium den 6 januari 2021, då Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden. Enligt Carlson verkar poliser på videorna "hjälpa" och "vägleda" Jacob Chansley, som kom att bli en av de mest uppmärksammade personerna vid stormningen av Kapitolium tack vare sin buffelhornsbeklädda pälsmössa. Men denna tolkning, som fått stor spridning, av bilderna är missledande. Aktivisten, känd som "QAnon-shamanen", erkände i domstol att han stört ett officiellt förfarande och att han inte följde polisens order. Polisen vittnade om att demonstranterna var "överlägsna i antal" och att de valde att "de-eskalera" för att inte utsätta sig själva för fara, vilket förklarar den till synes lugna scen där Chansley följs av en polis. Andra inspelningar av utbyten mellan poliser och demonstranter visar att det fanns många scener av våld under stormningen och att Trumpanhängare inte lydde polisens uppmaningar när de bad dem att lämna lokalen.

Programledaren Tucker Carlson, en av de mest inflytelserika profilerna på USA:s mest populära konservativa tv-kanal, visade i sitt program på Fox News den 6 mars 2023 "aldrig tidigare sedda" bilder från stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Programledaren sade att han hade fått exklusiv tillgång till övervakningsfilmer från inne i byggnaden av representanthusets talman, Kevin McCarthy.

Enligt Carlson "raserar" dessa videor påståendet att den 6 januari var ett "uppror" och visar att en "stor majoritet av människorna" som den dagen gick in i Kapitolium var "fredliga" och endast "en liten andel" var upprorsmakare.

Inspelningar, som saknar ljud, visar hur Jacob Chansley lugnt går genom byggnaden och följs av poliser. Denna Trumpanhängare, som vid den där tiden hade anslutit sig till den så kallade QAnon-konspirationsteorin kom att bli en av de framstående aktivisterna vid stormningen tack vare sin buffelhornsbeklädda pälsmössa och tatueringar.

Image
Trumpanhängare, däribland Jacob Chansley, i Kapitolium den 6 januari 2021 i Washington D.C. ( AFP / Saul LOEB)

— Än i dag råder det oenighet om hur [Jacob] Chansley tog sig in i Kapitolium, sade Carlson i programmet den 6 mars.

— Videor visar att Kapitoliums polisstyrka aldrig stoppade Jacob Chansley. De hjälpte honom. De agerade som hans guider, påstod han.

— Inte en enda av dem försökte ens bromsa honom, lade han till.

— Chansley förstod att Kapitoliums polisstyrka var hans allierade.

Den 6 januari 2021 stormade Trumpanhängare ett sammanträde där senatens och representanthusets ledamöter skulle sammanställa elektorsrösterna eftersom aktivisterna var övertygade om att presidentvalet hade solkats av valfusk. Fem personer dog under eller kort efter attacken, däribland en polis och en demonstrant som dödades av en polis inne i byggnaden. Dessutom begick två poliser självmord under dagarna och veckorna efter stormningen, även om ingen direkt koppling kunnat fastställas mellan händelserna i Kapitolium och självmorden.

Carlsons videoklipp har blivit virala på sociala medier och delats av bland annat en av sönerna till USA:s före detta president, Donald Trump Jr., och Twitter-ägaren Elon Musk. Den republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene från Georgia har krävt en ny rättegång för Jacob Chansley, som 2021 dömdes till 41 månaders fängelse för sina handlingar under stormningen av Kapitolium.

Videorna spreds också på svenska sociala medier och har delats hundratals gånger på Facebook och Twitter, och påståendena har också upprepats på högerextrema alternativmedier som Fria Tider och Nya Dagbladet. Påståendena på videon delades också på andra språk, så som franska, ungerska, nederländska och finska.

Image
Skärmdump av ett inlägg med de missledande påståenden (taget 22.3.2023)

Scenerna, som bara varar några minuter, har tagits ur sitt sammanhang och tolkningen av Carlson och flera internetanvändare motsägs av andra tillgängliga uppgifter om händelsen samt Chansleys egna erkännanden.

Chansley erkände skuld

Chansley greps några dagar efter stormningen av Kapitolium och åtalades för sex olika brott (arkiverad version). I september 2021 erkände han i domstol i Washington D.C. att han stört ett officiellt förfarande och den 17 november 2021 dömdes han till 41 månaders fängelse.

I åklagarens beskrivning (arkiverad version), undertecknad av Chansley som en del av en åtalsuppgörelse med orden "jag bekräftar att detta är sant och korrekt", beskrivs hur han klättrade upp i ett torn som uppförts för media inför Joe Bidens installationstal, bröt sig igenom polisavspärrningen högst upp i byggnadsställningen och tog sig in i byggnaden genom en dörr som andra upprorsmakare hade slagit sönder trotts att han "inte hade rätt att gå in i eller vistas i byggnaden".

Chansleys insteg i byggnaden filmades, och inspelningarna visar hur han tog sig in genom dörren som sparkats upp av andra upprorsmakare som hade tagit sig in i Kapitolium genom att slå sönder ett fönster. Filmen publicerades den 6 mars av Carlson själv bara sekunder innan han hävdade att det fanns en "debatt" om hur "shamanen" hade tagit sig in i Kapitolium. Domstolar har också offentliggjort andra videor som visar Chansley i tornet utanför byggnaden och mitt i folksmassan framför poliser.

I åtalsuppgörelsen står det att när Kapitoliums polis bade Chansley att lämna lokalen, uppmanade han polisen Keith Robinshaw "att låta dem passera och till slut använde han sin megafon för att hetsa upp folksmassan och kräva att lagstiftarna skulle föras ut".

Chansley rörde sig sedan till en annan våning "i stället för att lyda Kapitoliums polis instruktioner att lämna byggnaden" och "gick ensam in i senatens åhörarsal" där han "ropade obsceniteter".

Enligt åtalsuppgörelsen bad polisen Robishaw Chansley att gå igen medan han var i senatens plenisal. När Chansley hade tagit sig in, följde Robishaw honom och bad honom att inte sitta vid senatens podium där den dåvarande vicepresidenten Mike Pence hade suttit mindre än en timme tidigare.

Enligt domstolsdokument sade Chansley att Pence var en "förrädare" och skrev en lapp med en varning: "Rättvisa kommer!"

Andra utbyten med poliser spelades in

Utbytena mellan Chansley och Robishaw spelades in och åtminstone ett av klippen publicerades i HBO-dokumentären Stormningen av Kapitolium.

— De var tvungna att kämpa för att ta sig in, sade Robishaw i en intervju i dokumentären.

— De ropade saker som: 'Vi kommer efter dig, Pence. Du kan inte gömma dig för oss. Vi kommer att hitta dig'. Om jag sa att jag inte var rädd skulle jag ljuga. Jag var livrädd. Jag visste inte vad jag skulle göra.

Polisen nämnde i synnerhet Chansley och noterade att upprorsmakaren höll något som verkade vara ett spjut med en amerikansk flagga.

— Att svara på våld med våld då skulle inte ha varit säkert för mig och mina kollegor. Eftersom de var så många jämfört med oss, visste jag att det inte fanns något sätt för oss alla att stoppa de fysiskt så jag bestämde mig att försöka prata med dem, sade Robishaw.

— Jag såg shamanen och jag gick bakom honom och det var då jag insåg att jag var ensam nu. Jag var ensam, sade han.

— Han gick upp på podiet – och i mitt huvud tänkte jag: 'Jag kan inte göra någonting'. Allt jag kan göra är att ropa order och om de lyssnar, bra. Om det inte gör det, kan jag inte tvinga dem.

Kapitoliums polisstyrka citerade Robishaws kommentarer i ett uttalande till AFP den 8 mars 2023 och lade till att han var "i ett stort underläge mot antalet upprorsmakare" men försökte ändå "få ut alla ur plenisalen".

Image
En medlem av Kapitoliums polisstyrka talade med Trumpanhängare, däribland Jacob Chansley, i Kapitolium den 6 januari 2021 i Washington D.C. ( AFP / Saul LOEB)

När Chansley dömdes till 41 månaders fängelse i november 2021, påminde åklagaren Kimberly Paschall om att Chansley hade publicerat ilskna meddelanden på sociala medier mot "korrupta politiker och förrädare i regeringen" långt före händelserna den 6 januari.

– Om den åtalade hade varit fredlig, skulle han inte vara här idag, sade hon.

Chansley uttryckte själv sin ånger i rätten.

– Hedersfulla män erkänner när de har haft fel. Det var fel av mig att gå in i Kapitolium. Jag hade ingen ursäkt, sade han.

– Jag är ingen upprorsmakare. Jag är definitivt ingen inhemsk terrorist. Jag är bara en god man som bröt mot lagen, förklarade han.

Före domen sade Chansleys advokat Albert Watkins att han länge har lidit av diagnostiserad psykisk ohälsa och att han sedan dess har förkastat QAnon-rörelsen.

Republikanernas ledare i senaten kallar Carlsons rapport för ett "misstag"

I ett internt memo, vars äkthet kontrollerats av AFP, fördömde cheffen för Kapitoliums polisstyrka J. Thomas Manger Carlsons program den 6 mars. "I går kväll sände ett opinionsprogram ett reportage fyllt av stötande och missvisande slutsatser om attacken den 6 januari", skrev han den 7 mars 2023. "Att säga att våra poliser hjälpte upprorsmakarna och agerade som 'guider' är ett falskt påstående. Det är upprörande och falskt."

"Programmet har bara tagit de lugnaste stunderna från våra 41 000 timmar av material. Reportaget ger ingen kontext om kaoset och våldet som ägde rum före eller vid sidan av dessa mindre spända ögonblick", lade han till. Det stora antalet upprorsmakare tvingade polisen att "använda de-eskaleringstaktik för att försöka övertyga upprorsmakarna att lämna byggnaden", skrev han.

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell sade att Fox News hade gjort ett "misstag" när det visade stormningen av Kapitolium "på ett sätt som är helt annorlunda än vad ledaren för polisen här i Kapitolium tänker", och refererade till Mangers brev. AFP har kontaktat Fox News för en kommentar men har i skrivande stund inte fått något svar.

"Fler än 140 poliser skadades den 6 januari. Jag har sagt detta tidigare: Hur vågar någon förringa eller förneka helvetet som de gick igenom?" skrev president Joe Biden på Twitter och uttryckte sitt stöd för Kapitoliums polisstyrka. "Jag hoppas att republikanerna i representanthuset skäms för vad som gjordes att underminera vår brottsbekämpning."

Enligt det amerikanska justitiedepartmentet har omkring 1000 personer gripits i samband med attacken på Kapitolium, däribland 326 personer som anklagats för att ha attackerat, gjort motstånd mot eller hindrat poliser.

Missvisande påståenden om 6 januari-kommittén

Några av de svenska inläggen delade också ett annat klipp från Carlsons program där han talar om en video som visar när den republikanske senatorn Josh Hawley flydde från kongressbyggnaden, som spelades upp under en utfrågning av representanthusets kommitté som utreder attacken den 6 januari. Carlson påstår att klippet var "en bluff, redigerat på ett missvisande sätt av 6 januari-kommittén" och att den verkliga videon visar att Hawley var "en av många lagstiftare" som fördes ut ur byggnaden av polisen.

Kommittén sade dock inte att Hawley var den enda personen som flydde från byggnaden, i motsats till vad Carlson hävdar. Av protokollet (arkiverad version) från utfrågningen framgår att kommittémedlemmen Elaine Luria även hänvisade till andra människor som lämnade senaten. Mellan 01:06:03-01:07:10 talar hon först om hur senatorn Tommy Tuberville måste lämna byggnaden och efter att ha visat klippet där Hawley springer säger hon: "Senatorer som springer genom senatens korridorer för att komma bort från mobben." Videoinspelningen (arkiverad version) från utfrågningen visar mellan 1:07:10-1:07:50 att klippet där Hawley springer ensam följdes av bilder på andra personer som springer tillsammans med Hawley.

Fox News kritiseras för att sprida Trumps "lögner"

Carlsons påståenden kommer samtidigt som Fox News har blivit stämt av rösträkningsföretaget Dominion Voting Systems. Företaget kräver 1,6 miljarder dollar i ersättning eftersom det anser att kanalen förtalat företaget när det i direktsändning hävdat att dess maskiner användes för att förvränga resultatet i presidentvalet 2020, som Trump förlorade i flera orter i USA.

Vittnesmål och utbyten mellan Fox News chefer i ärendet som blivit offentliga visar att Fox News ägare Rupert Murdoch och ett antal Fox News chefer privat fördömde Trumps och hans anhängares lögner om ett stulet val men godkände att de sändes på kanalen.

Carlson har också varit en av de mest framstående förespråkarna för konspirationsteorier kring händelserna den 6 januari 2021. Han producerade en serie i tre delar som sändes på Fox och som framställer stormningen av kongressen som en operation genomförd av FBI och "Antifa-aktivister" för att lägga skulden på Trumpanhängare.

AFP har publicerat flera faktagranskningar om stormningen av Kapitolium här, här och här.

Finns det något du skulle vilja att AFP faktagranskade?

Kontakta oss