Träffa vårt team

Om AFP Faktakoll

AFP Faktakoll är en avdelning inom Agence France-Presse, en flerspråkig och multikulturell nyhetsbyrå vars uppdrag är att förmedla korrekt, balanserad och opartisk rapportering av nyheter, kontinuerligt och oavsett när eller var i världen de inträffar.

För att ta möta spridningen av misinformation och desinformation på nätet skapade AFP 2017 ett team som fokuserar på faktagranskning och digitala utredningar. Projektet inspirerades av erfarenheterna från det prisbelönta samarbetsprojektet CrossCheck inför det franska valet i samma år.

Sedan dess har AFP Faktakoll vuxit till att bli den ledande globala faktagranskningsorganisationen med fler än 100 journalister i tiotals länder runt om i världen som är dedikerade till faktagranskning.

AFP:s faktagranskningsjournalister övervakar information som sprids online på 26 språk och samarbetar med byråns lokala kontor för att säkerställa en djupgående och korrekt rapportering med relevant kulturell och politisk kontext. Vi granskar fakta på arabiska, bengali, bulgariska, burmesiska, engelska, finska, franska, grekiska, hindi, holländska, indonesiska, katalanska, koreanska, kroatiska, malajiska, polska, portugisiska, rumänska, serbiska, slovakiska, spanska, svenska, thailändska, tjeckiska, tyska och ungerska.  Artiklarna produceras på regionala kontor och det globala teamet leds från AFP:s huvudkontor i Paris.

Vår personal

Global produktion

Phil Chetwynd, global nyhetschef, Frankrike

Phil Chetwynd har det övergripande ansvaret för AFP:s redaktionella strategi och byråns 1700 journalister. Sedan han började på byrån 1996, har han rapporterat från ett tjugotal länder och bl.a. jobbat som global chefredaktör och chefredaktör för Asien-Stillahavsregionen.

Grégoire Lemarchand, chefredaktör för digitala granskningar, biträdande global chefredaktör, Frankrike

Grégoire Lemarchand har lett AFP:s nätverk för digitala granskningar sedan 2017 och dess strategi för sociala medier sedan 2012. Tidigare har han arbetat som sportreporter och korrespondent i Rom.

Julie Charpentrat, biträdande chefredaktör för digitala granskningar, Frankrike

Julie Charpentrat blev biträdande chefredaktör för digitala granskningar 2022 efter att ha undersökt mis- och desinformation om hälsofrågor och Covid-19 i mer än två år. Hon har bevakat olika områden för AFP, bl.a. affärer, ekonomi, sysselsättning och familjefrågor. Hon var korrespondent i San Francisco och New York och hon har också arbetat som videojournalist.

Sophie Nicholson, biträdande chefredaktör för digitala granskningar, Frankrike

Sophie Nicholson leder det globala teamet för digitala granskningar och utvecklingen av AFP:s utbildningsplattform och videor på nätet. Tidigare har Sophie arbetat som korrespondent i Mexico City och bevakat Latinamerika. Hon började sin karriär inom radio och TV på BBC i London.

Elodie Martinez, global utbildningssamordnare för digitala granskningar, Frankrike

Elodie Martinez blev global utbildningssamordnare 2022. Tidigare var hon chef för digitala granskningar i Latinamerika och Spanien och dessförinnan chef för AFP:s spanska team för webbnyheter och sociala medier.

Natalie Handel, videosamordnare för digitala granskningar, Frankrike

Natalie Handel övervakar videoproduktionen för digitala granskningar. Hon började på AFP 2009 och arbetade först som videoreporter i USA och Frankrike innan hon övergick till textrapportering om vetenskap, hälsa och miljö. Hon började i teamet för digitala granskningar 2021.

Cristina Abellan-Matamoros, videojournalist för digitala granskningar, Frankrike

Cristina Abellan-Matamoros arbetar som videojournalist för digitala granskningar. Hon producerar videor, främst på spanska och portugisiska men hon hjälper också till med produktionen på engelska och franska. Hon började på AFP 2019 som producent för AFPTV Live. Tidigare arbetade hon för Euronews och Storyful. Hon började i teamet för digitala granskningar 2023.

Myriam Adam, videojournalist för digitala granskningar, Frankrike

Myriam Adam är videojournalist i teamet för digitala granskningar i Paris. Tidigare arbetade hon som videojournalist i Frankrike där hon bevakade t.ex. Covid-19 pandemin och Gula västarnas protester, samt i Nicosia där hon bevakade nyheter från Mellanöstern och Nordafrika.

Roland Lloyd Parry, reporter för digitala granskningar om klimatförändringar, Frankrike

Roland Lloyd Parry har bevakat mis- och desinformation om klimatet och miljön för AFP sedan 2021. Tidigare var han biträdande global chefredaktör och reporter i Frankrike, Spanien, Latinamerika och USA.

Julie Pacorel, reporter för digitala granskningar om hälsan, Frankrike

Julie Pacorel specialiserar sig på hälsofrågor. Innan hon kom till teamet 2022, arbetade hon för AFP i Marseille där hon bevakade politik, brottslighet och biologisk mångfald i Medelhavsområdet. Tidigare arbetade hon som frilansare i Sydamerika för franska medier såsom Libération.

Marie Bohner, chef för utveckling och partnerskap, digitala granskningar, Frankrike

Marie Bohner arbetar med utvecklingen av det globala teamet för digitala granskningar. Hon förvaltar partnerskap med andra organisationer för digitala granskningar. Hon samordnade CrossCheck France-projektet 2017 för First Drafts räkning och var deras globala chef för partnerskap fram till 2021.

Jacqueline Pietsch, teknisk projektledare, digitala granskningar, Frankrike

Jacqueline Pietsch ansvarar för den tekniska utvecklingen för teamet. Sedan hon började på AFP 1996 har hon arbetat i en mängd olika roller och länder, bl.a. som chef för AFP:s engelska TV-produktion, korrespondent i Nederländerna och som videojournalist med ansvar för Sydostasien.

Denis Teyssou, chef för AFP Medialab, Frankrike

Denis Teyssou är innovationschef för det EU-finansierade Horizon-projektet vera.ai (2022–2025) och grundare av verifieringstillägget inVID-WeVerify som är ett resultat av de tidigare EU-projekten inVID (2016–2018) och WeVerify (2018–2021).

Bertrand Goupil, lösningsarkitekt, AFP Medialab, Frankrike

Bertrand Goupil är den främste tekniska ledaren för verifieringstillägget inVID-WeVerify och deltar genom AFP Medialab i EU-finansierade projekt (InVID, WeVerify, vera.ai) för att bekämpa desinformation och skapa verktyg för faktagranskare.

Valentin Porcellini, mjukvaruingenjör, AFP Medialab, Frankrike

Valentin Porcellini utvecklar och underhåller verktyg för AFP Medialab och deltar i det EU-finansierade projektet vera.ai.

 

Europa

Bronwen Roberts, chef för digitala granskningar för Europa, Frankrike

Bronwen Roberts leder Europateamet. Hon började på AFP 1998 och har arbetat som journalist, redaktör och byråchef i bl.a. Sydafrika, Hongkong, Paris och Afghanistan. Hon kom till teamet för digitala granskningar 2020.

Juliette Montesse, biträdande chef för digitala granskningar för Europa, Storbritannien

Juliette Montesse är biträdande chef för Europateamet. Hon började på AFP 2010 som journalist och arbetade som rättsreporter i Paris och reporter med inriktning på Paris förorter innan hon kom till teamet för digitala granskningar 2020.

Estelle Péard, redaktör och digital utbildningsledare för Europa, Frankrike

Estelle Péard har arbetat för AFP sedan 2010. Innan hon kom till Europateamet för digitala granskningar arbetade hon som ekonomikorrespondent i Tyskland, reporter som bevakade sociala konflikter i Frankrike och nyhetsredaktör.

Jastinder Khera, redaktör, Österrike

Jastinder Khera är redaktör för Europateamet och är baserad i Wien där han tidigare arbetade för AFP:s textnyhetstjänst. Innan han kom till AFP 2018 arbetade han på BBC bl.a. som producent för några av dess radionyhetsprogram och BBC World TV.

Laura Mannering, redaktör, Spanien

Laura Mannering har arbetat som redaktör för Europateamet sedan 2021. Hon kom till AFP 2012 som redaktör för nyhetsredaktionen för Asien-Stillahavsregionen och var senare byråchef för Hongkong och Taiwan i fyra år. Hon arbetade tidigare för tidningar och tidskrifter i Storbritannien.

Simon Morgan, redaktör, Frankrike

Simon Morgan är redaktör för Europateamet. Han kom till AFP 1998 och har arbetat som reporter i Frankfurt och Wien. Han gick över till den engelska redaktionen vid huvudkontoret i Paris 2017 och började i teamet för digitala granskningar 2022.

Jennifer O’Mahony, redaktör, Spanien

Jennifer O’Mahony kom till Europateamet som redaktör i juli 2023. Tidigare arbetade hon för AFP som redaktör och korrespondent för Västafrika mellan 2013–2018. Hon har också arbetat som dokumentproducent och undersökande journalist för BBC och Channel 4.

Eva Wackenreuther, redaktör, Österrike

Eva Wackenreuther ansvarar för produktionen på tyska. Innan hon kom till AFP 2020 arbetade hon som reporter och var med och grundade en faktagranskningsblogg.

Robert Barca, reporter, Tjeckien

Robert Barca rapporterar om mis- och desinformation i Slovakien. Innan han kom till AFP 2020 arbetade han som onlineredaktör för den slovakiska veckotidskriften .týždeň, som reporter för Denník N och som reportagefotograf för olika medier. Han är också involverad i utbildning inom AFP.

Théophile Bloudanis, reporter, Grekland

Théophile Bloudanis rapporterar om mis- och desinformation i Grekland och Cypern. Innan han kom till AFP:s team för digitala granskningar 2022 arbetade han som journalist för den schweiziska lokala tidningen Le Journal du Jura och som fotograf för AFP.

Rossen Bossev, reporter, Österrike

Rossen Bossev rapporterar om mis- och desinformation i Bulgarien. Innan han kom till AFP 2021 arbetade han i 15 år som journalist för Capital och bevakade rättsväsendet, brottsbekämpning och mänskliga rättigheter.

Paula Căbescu, reporter, Österrike

Paula Căbescu rapporterar om mis- och desinformation i Rumänien. Innan hon kom till AFP 2021 arbetade hon för den rumänska faktagranskningssajten Factual och Să Fie Lumină, ett lokalt projekt för undersökande journalistik.

Maja Czarnecka, reporter, Polen

Maja Czarnecka rapporterar om mis- och desinformation i Polen. Innan hon kom till teamet för digitala granskningar 2019 arbetade hon som text- och videojournalist för AFP i Warszawa och bevakade politiska, sociala, ekonomiska och kulturnyheter.

Marion Dautry, reporter, Serbien

Marion Dautry är journalist som bevakar Serbien, Kroatien, Montenegro och Bosnien och Hercegovina. Innan hon kom till AFP 2020 arbetade hon som frilanskorrespondent för engelsk- och fransktalande medier och bevakade nyheter i västra Balkan.

Till Eichenhauer, reporter, Tyskland

Till Eichenhauer rapporterar om mis- och desinformation i tysktalande länder. Innan han kom till AFP 2023 arbetade han som reporter för Märkische Allgemeine Zeitung och för tidningar och radiostationer i Östeuropa och Kazakstan.

Ivan Fischer, reporter, Kroatien

Ivan Fischer började på teamet för digitala granskningar 2023 som faktagranskande journalist i Kroatien. Tidigare arbetade han i tio år som reporter och analytiker för Jutarnji list där han bevakade vetenskap, teknologi och utrikespolitik. Han var också programledare för veckosändningar om vetenskap och teknologi för public service i Kroatien.

Anna Hollingsworth, reporter, Finland

Anna Hollingsworth rapporterar om mis- och desinformation i Finland och Sverige. Innan hon kom till AFP 2022 arbetade hon med läsarengagemang på The Times och The Sunday Times i London och skrev om olika ämnen, t.ex. hälsa, sociala förändringar och kultur.

Petros Konstantinidis, reporter, Grekland

Petros Konstantinidis rapporterar om mis- och desinformation i Grekland och Cypern. Innan han kom till AFP 2022 arbetade han som nyhetsredaktör för Eleftherostypos.gr och France 24 i Paris. Han arbetar också som undersökande reporter för den grekiska dagstidningen TA NEA.

Matúš Krčmárik, reporter, Slovakien

Matúš Krčmárik bevakar mis- och desinformation i Slovakien. Innan han kom till AFP 2023 arbetade han som utrikesreporter och redaktör för den slovakiska dagstidningen SME där han också var chef för utrikesredaktionen i åtta år.

Johanna Lehn, reporter, Tyskland

Johanna Lehn rapporterar om mis- och desinformation i Tyskland, Österrike och Schweiz. Innan hon kom till AFP 2023 arbetade hon för Kieler Nachrichten som är en del av Redaktionsnetzwek Deutschland (RND).

Ladka Mortkowitz, reporter, Tjeckien

Ladka Mortkowitz rapporterar om mis- och desinformation i Tjeckien. Innan hon kom till AFP 2020 arbetade Ladka som reporter för olika internationella medier bl.a. Bloomberg News och The New York Times. Hon har rapporterat från Prag, Paris och Berlin under de senaste tjugo åren.

Natalia Sawka, reporter, Polen

Natalia Sawka är journalist som bevakar Polen och har arbetat för AFP sedan 2019. Tidigare arbetade hon för den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza där hon bevakade inrikesnyheter. Hon är också involverad i utbildning för AFP.

Charlotte Steenackers, reporter, Belgien

Charlotte Steenackers rapporterar om mis- och desinformation i Nederländerna. Innan hon kom till AFP 2022 var hon frilansare i Libanon och Bryssel. Hon har också arbetat för Reuters och Le Soir.

Katarina Subasic, reporter, Serbien

Katarina Subasic började i teamet för digitala granskningar som faktagranskare 2020 och bevakar Serbien, Kroatien, Montenegro och Bosnien och Hercegovina. Hon har arbetat för AFP sedan 1998 som nyhetsreporter och redaktör och bevakat Serbien och västra Balkan.

Ede Záborszky, reporter, Österrike

Ede Záborszky rapporterar om mis- och desinformation i Ungern. Innan han kom till AFP 2021 arbetade han för Index.hu, en av de största och äldsta nyhetssajterna i Ungern och som frilansare för den ungerska versionen av Radio Free Europe (RFE/RL).

Katharina Zwins, reporter, Österrike

Katharina Zwins rapporterar om mis- och desinformation i Tyskland, Österrike och Schweiz. Innan hon kom till AFP 2023 utbildade hon sig till jurist och arbetade för den österrikiska nyhetstidskriften profil där hon var med och grundade faktagranskningsprojektet faktiv.

 

Afrika

Vi strävar efter att vara så öppna som möjligt om vår personal, men vissa länder och miljöer är mer fientliga än andra när det gäller journalistik. Av den anledningen kommer några av journalisterna i vårt team i Afrika inte nämnas nedan för att skydda deras säkerhet.

Nina Lamparski, chef för digitala granskningar för Afrika, Frankrike

Nina Lamparski leder Afrikateamet för digitala granskningar. Hon kom till AFP från BBC som utrikeskorrespondent i Wien 2015. Hennes karriär, som omfattat digitala medier, radio och tryckta medier, har tagit henne till Sydney, Phnom Penh, London och Bryssel.

Gaëlle Faure, biträdande chef för digitala granskningar för Afrika, Frankrike

Gaëlle Faure har arbetat som biträdande chef för Afrikateamet för digitala granskningar sedan 2020. Tidigare arbetade hon som redigerare och reporter för franska och amerikanska mediaorganisationer med fokus på granskning och verifiering.

Brett Horner, senior redaktör för Afrika, Sydafrika

Brett Horner började på AFP 2019 och hjälper till att övervaka AFP:s panafrikanska digitala granskningsarbete. Han har 20 års erfarenhet som journalist och var tidigare chefredaktör för två regionala tidningar och en nyhetssajt i Sydafrika.

Célia Lebur, redaktör, Frankrike

Célia Lebur började i teamet för digitala granskningar 2022 som redaktör för fransktalande länder i Afrika. Hon började på AFP som allmänreporter 2012, först i Gabon och sedan i Nigeria, och rapporterade i stor omfattning från alla länder i centrala och västra Afrika.

Tonye Bakare, reporter, Nigeria

Tonye Bakare rapporterar om mis- och desinformation från Nigeria. Han är en vinnare av Sigma Awards for Data Journalsim och kom till AFP från The Guardian Nigeria där han ledde det digitala nyhetsteamet. Han har också arbetat för Business Eye där han bevakade aktiemarknaden och telekommunikation.

Tendai Dube, reporter, Sydafrika

Tendai Dube har bevakat mis- och desinformation i södra Afrika för AFP sedan 2018. Tidigare arbetade hon på internationella nyhetsredaktioner på CNBC Africa och Reuters.

Tolera Fikru Gemta, reporter, Etiopien

Tolera Fikru Gemta rapporterar om mis- och desinformation i Etiopien. Innan han kom till AFP arbetade han som senior faktagranskare för Pesa Check.

Suy Kahofi, reporter, Elfenbenskusten

Suy Kahofi började på AFP:s byrå i Abidjan 2022. Han har arbetat i nästan tjugo år för nationella och internationella medier i Elfenbenskusten och Afrika. Han var tidigare multimedia journalist för BBC Afrique och började granska mis- och desinformation 2016.

Mary Kulundu, reporter, Kenya

Mary Kulundu bevakar mis- och desinformation i de östafrikanska länderna. Hon har tidigare arbetat som reporter för ledande nyhetssajter i Kenya, har en masterxamen i digital journalistik och har forskat kring hur kenyanska nyhetsredaktioner hanterar mis- och desinformation under pågående nyhetshändelser.

Monique Ngo Mayag, reporter, Senegal

Monique Ngo Mayag har bevakat mis- och desinformation för AFP sedan 2019, först i Gabon och nu i Senegal. Innan hon började på AFP arbetade Monique i nästan tio år som reporter för kamerunska medier och gick sedan över till digitala granskningar för en nyhetssajt.

James Okong'o, reporter, Sydafrika

Från sin bas i Johannesburg rapporterar James Okong’o om mis- och desinformation som sprids i engelsktalande länder i Afrika. Tidigare arbetade James för Afrikas största inhemska faktagranskningsorganisation PesaCheck och som skribent och innehållsproducent för Johanniter International Assistance och Echo Network Africa i Kenya.

Fikayo Owoeye, reporter, Nigeria

Fikayo Owoeye rapporterar om mis- och desinformation i Nigeria. Tidigare var han reporter för Reuters Nigeria med en fokus på ekonomi, miljö och regeringspolitik. Fikayo var också chef för affärsredaktionen på nättidningen TheCable.

 

Asien-Stillahavsregionen

Vi strävar efter att vara så öppna som möjligt om vår personal, men vissa länder och miljöer är mer fientliga än andra när det gäller journalistik. Av den anledningen kommer några av journalisterna i vårt team i Asien-Stillahavsregionen inte nämnas nedan för att skydda deras säkerhet.

Rachel Blundy, chef för digitala granskningar för Asien-Stillahavsregionen, Hongkong

Rachel Blundy leder teamet för digitala granskningar i Asien-Stillahavsregionen. Hon kommer ursprungligen från London och har arbetat med rapportering och digital produktion för tidningar i Storbritannien.

Charlotte Mason, biträdande chef för digitala granskningar för Asien-Stillahavsregionen, Hongkong

Charlotte Mason hjälper till med att leda teamet i Asien-Stillahavsregionen. Hon började på AFP 2018 som reporter och redaktör i Paris och sedan dess har hon bevakat mis- och desinformation i Afrika, Europa och Nordamerika. Hon har tidigare skrivit för olika medier i Storbritannien och Frankrike.

Jake Soriano, biträdande chef för digitala granskningar för Asien-Stillahavsregionen, Hongkong

Jake Soriano hjälper till med att leda teamet i Asien-Stillahavsregionen. Han började på AFP:s byrå i Manila som reporter för digitala granskningar 2019. Han arbetade tidigare med faktagranskningsprojekt i Filippinerna.

Sophia Xu, digital utbildningsledare för Asien-Stillahavsregionen, Hongkong

Sophia Xu leder AFP:s utbildningsprogram i digital journalistik i Asien-Stillahavsregionen. Hon började på AFP 2020 som redaktör för digitala granskningar. Hon har utbildat hundratals journalister och studenter i digital journalistik vid mediakonferenser och universitet i Asien.

Sumit Dubey, redaktör, Indien

Sumit Dubey är redaktör för teamet för digitala granskningar baserad i New Delhi. Innan han kom till AFP 2022 arbetade han för olika ledande tidningar i Indien.

Yenni Kwok, redaktör, Hongkong

Yenni Kwok leder produktionen från teamet för digitala granskningar i Indonesien och Malaysia. Tidigare arbetade hon som journalist och redaktör för olika internationella medier.

Shim Kyu-seok, redaktör, Sydkorea

Shim Kyu-seok är redaktör för digitala granskningar och bevakar mis- och desinformation i Sydkorea. Innan han kom till AFP 2021 arbetade han som politisk journalist och bevakade nordkoreansk och sydkoreansk inrikespolitik för Korea JoongAng Daily.

Jeff Li, redaktör, Hongkong

Jeff Li är redaktör för teamet i Asien-Stillahavsregionen. Innan han kom till AFP 2022 arbetade han som journalist för BBC och bevakade Hongkong och Kina.

Zoe Low, redaktör, Hongkong

Zoe Low är redaktör för teamet i Asien-Stillahavsregionen. Innan hon kom till AFP 2022 arbetade hon som reporter på South China Morning Post.

Nattakorn Ploddee, redaktör, Thailand

Nattakorn Ploddee ansvarar för den thailändska produktionen och deltar i AFP:s workshoppar om digitala granskningar. Innan han kom till AFP 2019 arbetade han som nyhetsankare och bevakade internationella nyheter.

Richard Pyne, redaktör, Hongkong

Richard Pyne är redaktör för teamet i Asien-Stillahavsregionen. Innan han kom till AFP 2022 var han reporter, programledare och redaktör på Radio Television Hong Kong.

Qadaruddin Shishir, redaktör, Bangladesh

Qadaruddin Shishir samordnar produktionen på bengali. Han kom till AFP efter att ha arbetat som redaktör för olika medier i Bangladesh.

Satya Adhi, reporter, Indonesien

Satya Adhi rapporterar om mis- och desinformation i Indonesien. Innan han kom till AFP 2023 arbetade han som multimediajournalist och bevakade allmänna nyheter för det indonesiska nyhetsmedieföretaget Narasi.

Panisa Aemocha, reporter, Thailand

Panisa Aemocha rapporterar om mis- och desinformation i Thailand. Innan hon kom till AFP 2022 bevakade hon affärer och politik för BBC World Service i London.

Ara Eugenio, reporter, Filippinerna

Ara Eugenio är reporter med fokus på digitala granskningar i Filippinerna. Hon kom till AFP 2022 efter att ha arbetat som multimediajournalist på Summit Media.

Rimal Farrukh, reporter, Pakistan

Rimal Farrukh är reporter för digitala granskningar och baserad i Islamabad i Pakistan. Innan hon kom till AFP arbetade hon som korrespondent för Sydasien för VICE World News.

Masroor Gilani, reporter, Pakistan

Masroor Gilani är reporter för digitala granskningar. Han började på AFP först som korrespondent i Pakistan 2003 efter att ha arbetat för Associated Press of Pakistan och tidningen The Muslim.

Gemma Holliani Cahya, reporter, Indonesien

Gemma Holliani Cahya är reporter för digitala granskningar och baserad i Jakarta. Innan hon kom till AFP 2022 arbetade hon som reporter för The Guardian, Los Angeles Times och The Jakarta Post.

Clara Ip, reporter, Hongkong

Clara Ip är reporter med fokus på digitala granskningar. Hon bevakar mis- och desinformation främst i Kina, Hongkong och Taiwan. Hon började på AFP 2020.

Chayanit Itthipongmaetee, reporter, Thailand

Chayanit Itthipongmaetee är reporter för digitala granskningar och baserad i Bangkok i Thailand. Innan hen kom till AFP arbetade hen som journalist för Coconuts Bangkok och Khaosod English.

Nisya Kunto, reporter, Indonesien

Nisya Kunto rapporterar om mis- och desinformation i Indonesien. Innan hon kom till AFP 2023 var hon engagemangredaktör på Southeast Asia Globe och restaurangredaktör på FoodieS Media.

Safrin La Batu, reporter, Indonesien

Safrin La Batu avslöjar och rapporterar om mis- och desinformation i Indonesien. Innan han kom till AFP 2019 var han undersökande reporter för The Jakarta Post.

Devesh Mishra, reporter, Indien

Devesh Mishra granskar mis- och desinformation som sprids i Indien. Innan han kom till AFP arbetade han som reporter för faktagranskningssajten BOOM Live i New Delhi och som medietränare för Google News Initiative-programmet FactShala.

Joseph Olbrycht-Palmer, reporter, Australien

Joseph Olbrycht-Palmer är reporter för digitala granskningar och baserad i Sydney. Han kom till AFP från Storyful där han bevakade globala nyhetshändelser med fokus på Ukraina, Iran och Sydamerika.

Moses Ompusunggu, reporter, Indonesien

Moses Ompusunggu rapporterar om mis- och desinformation i Indonesien. Innan han kom till AFP 2018 arbetade han som miljö- och politisk journalist för The Jakarta Post.

Lakna Paranamanna, reporter, Sri Lanka

Lakna Paranamanna är reporter för digitala granskningar i Colombo. Innan hon kom till AFP 2019 arbetade hon som reporter för Daily Mirror i Sri Lanka och andra engelskspråkiga tidningar.

Lucille Sodipe, reporter, Filippinerna

Lucille Sodipe rapporterar om mis- och desinformation som sprids i Filippinerna. Innan hon kom till AFP 2020 arbetade Lucille med etermedier och producerade TV-dokumentärer i mer än tio år. Hon var också reporter och redaktör för den filippinska faktagranskningsorganisationen Vera Files.

Kate Tan, reporter, Australien

Kate Tan är reporter för digitala granskningar och baserad i Sydney. Hon kom till AFP från Storyful och har tidigare arbetat som tenniskorrespondent i Peking.

Tommy Wang, reporter, Hongkong

Tommy Wang bevakar mis- och desinformation som sprids i Kina, Hongkong, Macao och Taiwan. Innan han kom till AFP 2023 arbetade han med kinesiska faktagranskningsprojekt.

 

Frankrike

Emilie Beraud, reporter, Frankrike

Emilie Beraud rapporterar om mis- och desinformation i Frankrike. Innan hon kom till AFP 2022 arbetade hon först som kultur- och sedan hälsoreporter för France Télévision. Hon har också arbetat på France 24:s redaktion i Paris där hon bevakade internationella nyheter från Libanon, Tunisien och Sudan.

Gaëlle Geoffroy, reporter, Frankrike

Gaëlle Geoffroy rapporterar om mis- och desinformation i Frankrike. Hon kom till AFP 2002 och har haft flera roller vid huvudkontoret i Paris och har bevakat bl.a. ekonomi, allmänna nyheter och politik. Hon har också arbetat som ekonomikorrespondent i Washington D.C.

Juliette Mansour, reporter, Frankrike

Juliette Mansour rapporterar om mis- och desinformation i Frankrike. Innan hon kom till AFP 2020 arbetade hon med granskning och verifiering för faktagranskningsredaktioner på Le Vrai du Faux vid franceinfo och på Les Décodeurs vid Le Monde och bevakade globala nyheter för Le Parisiens webbtjänst.

Claire-Line Nass, reporter, Frankrike

Claire-Line Nass rapporterar om mis- och desinformation i Frankrike. Innan hon kom till AFP 2021 arbetade hon i faktagranskningsteamet på den franska tidningen Libération och bevakade olika ämnen anknutna till mis- och desinformation.

Alexis Orsini, reporter, Frankrike

Alexis Orsini rapporterar om mis- och desinformation i Frankrike. Innan han kom till AFP 2022 arbetade han som faktagranskare för tidningen 20 Minutes.

 

Latinamerika och Spanien

Vi strävar efter att vara så öppna som möjligt om vår personal, men vissa länder och miljöer är mer fientliga än andra när det gäller journalistik. Av den anledningen kommer några av journalisterna i vårt team i Latinamerika inte nämnas nedan för att skydda deras säkerhet.

Leila Macor, chef för digitala granskningar på spanska och portugisiska, Uruguay

Leila Macor är chef för teamet för digitala granskningar för Latinamerika och Spanien och bevakar mis- och desinformation på spanska, katalanska och portugisiska. Sedan hon kom till AFP 2005 har hon också arbetat som redaktör för Latinamerikaredaktionen i Montevideo och som korrespondent för USA:s väst- och östkust.

Sonia González, spansk redaktionell samordnare, Spanien

Sonia González är redaktionell samordnare för det spansktalande teamet samt redaktör för bloggen på katalanska och baserad i Madrid. Innan hon kom till AFP:s team för digitala granskningar 2019 arbetade hon på AFP:s regionala redaktioner och grafik- och webbtjänster i Madrid, Montevideo och Paris.

Anella Reta, portugisisk redaktionell samordnare, Uruguay

Anella Reta är redaktör och redaktionell samordnare för det portugisisktalande teamet. Innan hon kom till AFP 2004 arbetade hon som redaktör för den spanskspråkiga grafiktjänsten, senior redaktör för Latinamerikaredaktionen i Montevideo och korrespondent i Sao Paulo. Hon började i teamet för digitala granskningar 2019.

Nadia Nasanovsky, digital utbildningsledare för Latinamerika, Uruguay

Nadia Nasanovsky leder AFP:s utbildningsprogram i digital journalistik i Latinamerika. Hon började på AFP 2019 som reporter för digitala granskningar i Buenos Aires. Innan hon kom till AFP arbetade hon som faktagranskare och reporter för olika argentinska medier.

Miguel Bravo, redaktör, Mexiko

Miguel Bravo är redaktör för det spansktalande teamet och baserad i Mexiko. Han har arbetat med att granska mis- och desinformation på AFP sedan 2019. Tidigare van han reporter för olika mexikanska medier och specialiserade sig på områden såsom politik, hälsa och ekonomi.

Denise Mota, redaktör, Uruguay

Denise Mota är redaktör för de spansk- och portugisisktalande teamen. Innan hon kom till AFP 2021 arbetade hon som redaktör på brasilianska undersökande medier.

Maria Clara Pestre, redaktör, Brasilien

Efter att ha arbetat i flera år som reporter för digitala granskningar är Maria Clara Pestre nu redaktör för det portugisisktalande teamet baserad i Brasilien. Innan hon kom till verifieringsteamet 2019 arbetade hon för den portugisiskspråkiga tjänsten på Reuters och Globo.com:s teknologisajt.

Ana Prieto, redaktör, Argentina

Ana Prieto är redaktör för det spansktalande teamet och baserad i Buenos Aires. Tidigare var hon reporter för digitala granskningar för AFP i Argentina, arbetade som faktagranskare för Radio Ambulante och arbetade för olika medier i regionen, bl.a. Revista Ñ, Orsai, Univision och El Nuevo Herald.

Cecília Sorgine, redaktör, Brasilien

Efter att ha arbetat i flera år som reporter för digitala granskningar är Cecília Sorgine nu redaktör för det portugisiska teamet baserad i Brasilien. Innan hon började i teamet för digitala granskningar arbetade hon för AFP:s portugisiska text- och multimediatjänster.

Magdalena Advis, reporter, Argentina

Magdalena Advis är reporter för digitala granskningar och baserad i Santiago. Innan hon kom till AFP i februari 2023 arbetade hon med faktagranskning om Chiles konstitutionella process (2021–2022) och med utredningar av social ojämlikhet.

Sofía Barragán, reporter, Argentina

Sofía Barragán är reporter för digitala granskningar i Buenos Aires. Innan hon kom till AFP i juli 2023 arbetade hon som SEO-skribent för Ámbito Financiero.

Adrià Laborda, reporter, Spanien

Adrià Laborda är reporter för digitala granskningar, arbetar på spanska och katalanska och är baserad i Barcelona. Innan han kom till AFP i februari 2021 arbetade han som reporter för ett regionalt public service-företag i Katalonien och som redaktör för lokala medier i Barcelona.

Martín Rachinsky, reporter, Argentina

Martín Rachinsky är reporter för digitala granskningar och baserad i Buenos Aires. Han har erfarenhet av nyhetsmedier online och har arbetat som radioproducent för flera radiokanaler i Argentina.

Natalia Sanguino, reporter, Spanien

Natalia Sanguino är journalist för digitala granskningar baserad i Madrid. Hon har arbetat för AFP i mer än 15 år och har under denna tid även varit redaktör för den spanska multimediatjänsten och redigerat text, grafik och videor.

Manuela Silva, reporter, Uruguay

Manuela Silva är journalist för digitala granskningar och professor i skrivande vid Montevideo Universitet. Innan hon kom till AFP 2021 arbetade hon på ett regionalt nyhetsbyrå och med ett nationellt faktagranskningsprojekt.

Ernesto Tovar, reporter, Peru

Ernesto Tovar är reporter för digitala granskningar för den spanska servicen. Han arbetade för AFP mellan 2014–2016 i Venezuela och kom tillbaka till AFP 2020 som frilansjournalist i Lima. Han började som faktagranskare på heltid 2023. Han har arbetat i nästan två decennier för medier såsom Dow Jones, Univision, El Universal och El Economista och bevakat ämnen såsom ekonomi, politik, sport och utrikesnyheter.

Tomás Viola, reporter, Argentina

Tomás Viola är reporter för digitala granskningar och baserad i Buenos Aires. Han kom till AFP 2023. Tidigare arbetade han i flera år som konsult och skribent inom konst och kultur innan han bestämde sig för att specialisera sig på journalistik.

 

Mellanöstern

Vi strävar efter att vara så öppna som möjligt om vår personal, men vissa länder och miljöer är mer fientliga än andra när det gäller journalistik. Av den anledningen kommer journalisterna i vårt team i Mellanöstern inte nämnas nedan för att skydda deras säkerhet.

 

Nordamerika

Arthur MacMillan, chef för digitala granskningar för Nordamerika, USA

Arthur MacMillan leder teamet för digitala granskningar i USA. Han började på AFP som redaktör i Hongkong 2007 och har också arbetat som korrespondent i flera länder, bl.a. Iran, Sydafrika, Irak och Pakistan samt USA.

Marisha Goldhamer, biträdande chef för digitala granskningar för Nordamerika, USA

Marisha Goldhamer leder produktionen från Kanada och samordnar journalister i Montreal och Washington D.C. Marisha kom till AFP 2003 och har arbetat på multimediaredaktionen och med byråns närvaro på sociala medier.

Juan Ignacio Berro, redaktör, Mexiko

Juan Ignacio Berro är redaktör med fokus på mis- och desinformation som sprids i USA på spanska. Han började på AFP 2021 som reporter för digitala granskningar i Uruguay, där han tidigare arbetade som journalist på El Observador, en av landets största tidningar.

Daniel Funke, redaktör, USA

Daniel Funke kom till AFP som redaktör för digitala granskningar 2022 efter att ha arbetat som reporter och redaktör för USA Today, PolitiFact, det internationella faktagranskarnätverket (IFCN) och Poynter Institute för mediestudier. Daniel har sakkunskap inom mis- och desinformation på nätet, verifiering, politik och teknologi.

Rob Lever, redaktör, USA

Rob Lever kom till teamet för digitala granskningar i USA 2021 efter att ha arbetat i flera olika roller på AFP:s byrå i Washington D.C. Han började på AFP 1992 och har arbetat som ekonomireporter, nyhetsredaktör för Amerikaredaktionen och reporter och redaktör för teknologi och media.

Nahiara S. Alonso, reporter, USA

Nahiara S. Alonso granskar mis- och desinformation som sprids i USA på spanska. Hon började på AFP 2022 och arbetade tidigare som finansreporter på El Pais och Newtral i Spanien.

Valentín Díaz, reporter, Mexiko

Valentín Díaz granskar mis- och desinformation som sprids i USA på spanska. Han kom till AFP 2022 och arbetade tidigare som digital samordnare på El Comercio i Ecuador.

Manon Jacob, reporter, USA

Manon Jacob bevakar mis- och desinformation och avslöjar bl.a. myter om klimatförändringar. Hon kom till AFP 2018 genom byråns stipendieprogram för journalistik. Tidigare arbetade hon för Reuters och Politico Europe.

Bill McCarthy, reporter, USA

Bill McCarthy rapporterar om mis- och desinformation i USA. Han kom till AFP 2022 efter att ha arbetat som reporter för PolitiFact, där han bevakade amerikanska medier och politik samt mis- och desinformation på nätet och ledde faktagranskningen av politiska kommentatorer.

Gwen Royley, reporter, Kanada

Gwen Roley bevakar mis- och desinformation om en mängd olika ämnen i Kanada. Hon kom till AFP 2023 efter att ha arbetat som reporter och forskare i USA och Kanada.

Natalie Wade, reporter, USA

Natalie Wade kom till AFP genom NABJ stipendieprogrammet för faktagranskning 2021 och granskar mis- och desinformation om en mängd olika ämnen i USA.